Staatsbezoeken aan Japan en Zuid-Korea - VI | De Oranjes

dinsdag 4 november 2014

Staatsbezoeken aan Japan en Zuid-Korea - VI


Op de laatste dag van het staatsbezoek aan Zuid-Korea waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij de opening van het seminar van de economische handelsmissie. Verder waren ze kort aanwezig bij een vergadering van de Nationale Assemblee en kregen ze een rondleiding door het Gyeonbokgung paleizencomplex. 

Groot applaus voor Koninklijk paar
De tweede en laatste dag van het staatsbezoek startte met de opening van een seminar over innovatie voor de economische missie die op de achtergrond van het staatsbezoek ook nog bezig is. Zowel de economische missie als Koreaanse instellingen en bedrijven namen deel aan deze bijeenkomst. Op het podium ontmoetten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, die de hoed met de grote grijze roos (bekend van Alexia’s doop) droeg, de deelnemers van het seminar. Ze gebaarden de zaal om een groepsfoto te maken. Ook hield de Koning een toespraak.Nederland en Zuid-Korea kunnen elkaar vooruit helpen en samen de toekomst veroveren. Centraal staat de vraag hoe we in de komende 10 of 20 jaar onze welvaart en ons welzijn waarborgen”, aldus de Koning. Het gaat volgens hem daarbij niet om spierkracht, maar om denkkracht en creativiteit. Hij denkt aan werkgelegenheid, welzijn voor ouderen, het aantrekkelijk en schoon houden van steden, duurzame energie en verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar ook "hoe we onze land-en tuinbouw nog intelligenter kunnen maken, zodat goed voedsel betaalbaar blijft voor iedereen”, zei Willem-Alexander.

© Screenshots NOS

Aansluitend werd de ‘National Assembly’ bezocht, oftewel het Koreaanse parlement. Nadat ze het gastenboek hadden getekend, bekeek het Koninklijk paar vanaf de publieke tribune het parlement. Tot hun verbazing werd de vergadering onderbroken. Met een groot applaus werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima namelijk door de parlementsleden welkom geheten. Snel daarna gingen ze weer verder met de vergadering.

Koning houdt Koreaanse fotograaf voor de gek
Na de vergadering ontmoetten ze parlementsvoorzitter Chung Eui-hwa. Toen een Koreaanse fotograaf aan de Koning en de parlementsvoorzitter vroeg om een ‘handshake’, plaagde de Koning hem door niet naar de voorzitter, maar naar zijn eigen vrouw zijn hand uit te steken Máxima schudde de hand lachend. Ondertussen was ook Chung Eui Hwa in verwarring en bungelde wat met zijn hand, totdat de Koning zich alsnog naar hem toedraaide en hem de hand schudde. Aansluitend werd geluncht met CEO's van Koreaanse bedrijven, die in Nederland investeren. 

Rondleiding door Gyeongbokgung paleizencomplex
Vanmiddag kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een rondleiding door het Gyeongbokgung paleizencomplex. Een onderdeel die door de RVD eigenlijk voor de eerste dag was aangekondigd, maar nu gelukkig alsnog doorgang had. Hoewel ze zich bijna dagelijks in een paleis bevinden, was een bezoek aan dit complex toch nog een prachtige belevenis voor de Koning en Koningin. Ze moesten wel vaak bukken om door de lage poortjes te kunnen lopen. Het historische erfgoed staat in het centrum van Seoul en werd in 1394 in opdracht van Koning Taejo van Joseon gebouwd. Er werd ook een toneelstuk gespeeld. En natuurlijk poseerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met de cast.

"Ik ben voor Sinterklaas"
In de namiddag werd de Nederlandse gemeenschap ontvangen, waarna het persgesprek volgde. Tijdens dat gesprek zei Willem-Alexander bewondering te hebben voor de Zuid-Koreanen: “Ongelooflijk hoe Zuid-Koreanen hun land weer hebben opgebouwd”. Ook kwam de ramp met vlucht MH17 aan de orde. Geëmotioneerd zei de Koning: “Na zo’n ramp kun je niet anders dan meeleven en steun geven””….” Het beste was om te reageren uit je hart”. Koningin Máxima zei te begrijpen hoe zwaar het is voor de nabestaanden. Ze verwees naar een moeder die haar twee zonen had verloren tijdens de ramp. "Als je zelf moeder bent dan begrijp je dat dat heel zwaar is”. Ze zeiden verder dat ze verwachten dat de nationale herdenking van komende maandag emotioneel zal zijn. Ook werd er gesproken over de voor – en tegenstanders van Zwarte Piet. De Koning beantwoorde de vraag of hij voor ‘Piet’ of ‘Zwarte Piet’ is gevat met “Ik ben voor Sinterklaas”.

Einde staatsbezoek
Het staatsbezoek werd vanavond afgesloten met een contraprestatie. De Koning had dit keer gekozen voor de harpiste Lavinia Meijer die oorspronkelijk ook van Koreaanse afkomst is.

3 opmerkingen:

  1. Een geweldig mooi verslag weer, maar de jurk die Maxima aanhad bij de contraprestatie vond ik persoonlijk niet zo mooi, dan zag de president er mooier en leuker uit. Op de dag zelf zag Maxima er schitterend uit en ze zullen wel blij zijn dat ze dadelijk terug zijn bij de kinderen en zeer zeker ook met het tijdsverschil. Ik ben Zelf in Indonesie geweest en had er best moeite mee om terug te zijn wat betreft de tijd. en de Koning en koningin hebben allebei komende donderdag weer een activiteit. Petje af voor ons Koningspaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldige opmerking van de koning over Sinterklaas, zag hem op Twitter in een van je tweets en dat prikkelde me om even deze blog te gaan bekijken en je hebt het weer perfect gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. idd Willem Alexander neemt op deze manier geen stelling voor of tegen. Ze zagen er weer goed uit. en pff je zal uit het verre oosten komen en vandaag al weer wat op de agenda hebben staan.

    BeantwoordenVerwijderen