Koningin Máxima bij ‘Traditie naar Ambitie’ en jubileumcongres schuldpreventie | De Oranjes

donderdag 20 november 2014

Koningin Máxima bij ‘Traditie naar Ambitie’ en jubileumcongres schuldpreventie

Koningin Máxima was vandaag in Utrecht en Groningen. In Utrecht woonde ze het symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ bij, en in Groningen was ze als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken aanwezig bij het jubileumcongres 10 jaar schuldpreventie. 

Gouden herfstketting
Met een opvallende ‘herfstketting’ van gouden blaadjes verscheen Koningin Máxima vanochtend allereerst in Utrecht. Het symposium ‘van Traditie naar Ambitie’ duurt een hele dag, dus besloot Máxima een gedeelte ervan bij te wonen. Het symposium ging over de rol van het gezinsbedrijf in de agrarische sector. De Verenigde Naties hebben 2014 bovendien uitgeroepen tot het internationale jaar van het agrarische gezinsbedrijf. Tijdens het symposium werd stilgestaan bij de vraag hoe het gezinsbedrijf er in de toekomst uitziet. De Koningin nam voordat ze vertrok het onderzoeksrapport van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in ontvangst, waar ze alles nog eens in kan nalezen.

Tien jaar uit en in de schulden 
Een paar uur later was de Koningin in Groningen. Eerst bezocht ze er het Centrum Jeugd en Gezin waar ze met ouders sprak. Daarna ging ze naar het jubileumcongres ’10 jaar schuldpreventie in Groningen’. Ondanks de toename van schulden, werd het jubileum feestelijk gevierd. Zo hield ook Máxima, de erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken zelf een toespraak op het congres dat liet zien hoe de schuldpreventie van de Groningse Kredietbank, onderdeel van de gemeente Groningen, zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld en wat de uitdagingen zijn voor de toekomst. Koningin Máxima blikte in haar toespraak terug op de gesprekken die ze eerder die middag voerde bij Centrum Jeugd en Gezin. Ze had heel veel lof voor de Groningse aanpak van het probleem te mélden. Een aanpak die haar "verwachtingen had overtroffen". "Ga zo door!" aldus de Koningin.

De Koningin was amper thuis toen het idiote bericht werd verspreid dat haar vader was overleden. Een verzinsel van de Argentijnse media, dat daarna klakkeloos werd overgenomen door Nederlandse nieuwssites. Eerder deze week werd bekend dat Jorge Zorreguieta ernstig ziek is. Máxima zocht haar vader vorig weekend nog op.

Prinses Beatrix bij viering 25 jaar kinderrechten

Prinses Beatrix woonde vandaag in de Leidse Hooglandse Kerk de kinderrechtentop bij.

De conferentie werd gehouden door Unicef Nederland en het Kinderrechtencollectief ter gelegenheid van de viering van 25 jaar kinderrechten. Uit handen van de ‘Koningin van de Jeugd 2014’ die er met behulp van een sjerp en kroon ook Koninklijk uit wilde zien, ontving Prinses Beatrix een boeketje. In de kerk werd stilgestaan bij de invloed van het Kinderrechtenverdrag op de positie van het kind, wat er de afgelopen jaren is bereikt en wat er nog moet gebeuren zodat álle kinderen krijgen waar ze recht op hebben. Na de conferentie bezichtigde de prinses een aantal kunstwerken en sprak ze met de kunstenaars van de ‘wereldbollen van licht’. Alle wereldbollen beelden één van de kinderrechten uit.

2 opmerkingen:

  1. Wat staat paars haar toch goed! Die ketting wat grappig, past precies...!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en leuk om te zien hoe Beatrix zit te genieten met al die kinderen. Maakt haar ook veel jonger - of niet?

    BeantwoordenVerwijderen