Oranje nieuws – 8 t/m 10 juni 2011 | De Oranjes

vrijdag 10 juni 2011

Oranje nieuws – 8 t/m 10 juni 2011

Prinses Máxima bij paneldiscussie microfinanciering


Woensdag beloofde een druk dagje voor Prinses Máxima te worden. ’s Ochtends was de prinses weer eens in Amsterdam om daar de paneldiscussie van de internationale conferentie over microfinanciering in het Koninklijk Instituut voor de Tropen bij te wonen.


Máxima is daar natuurlijk onmisbaar, gezien haar VN-functie. De conferentie leek er eerst traditioneel serieus, formeel etc. aan toe te gaan. Centraal thema is de verhouding tussen het financieel en het sociaal rendement van microfinanciering. Op het moment dat Prinses Máxima uit handen van een vrouw het eerste exemplaar van het fotoboek ‘Small Loans Big Passion, Photo Stories: Microfinance From the Inside’ (alleen de naam al) kreeg aangeboden werd ze net zo lang als de titel van het boek lang is – of misschien wel langer –  vastgepakt waardoor ze begon te lachen om de onverwachte situatie. Gelukkig kon de prinses op tijd weer naar huis vertrekken, ’s Middags moest ze immers ook weer in Almere zijn, en als je dan als Koninklijke Hoogheid twee keer hetzelfde draagt draaien bepaalde mensen weer door, dus zag ze gelukkig nog kans haar gifgroene jurkje aan te trekken..


Fotoserie (PPE)
Prinses Máxima opent het KlokHUIS


Klokhuis2 Wie kent het programma Klokhuis niet? Het kinderprogramma viert zijn 20-jarig jubileum en heeft mede daardoor een ontwerpwedstrijd georganiseerd om een echt KlokHUIS te bouwen. Alles werd uiteindelijk gerealiseerd en niemand minder dan Prinses Máxima kwam het gebouw woensdagmiddag officieel openen.


In het Cadacadepark in Almere – waar nog zát huizen gebouwd kunnen worden – bevind zich nu het KlokHUIS, een educatief gebouw wat grotendeels ontworpen is door kinderen in samenwerking met architecht Jord den Hollander. Het gebouw lijkt – zoals verwacht – níet op een Klokhuis, maar heeft iets weg van een grote roze taart. Iedere ruimte in het gebouw is door een kind ontworpen. Het is ook de bedoeling dat uiteindelijk de naam KlokHUIS wegvalt en het gebouw verder gaat onder de naam KinderCasla (vanwege het Cadcadepark) wat op z’n minst vreemd te noemen is omdat het programma Klokhuis deze hele ontwerpwedstrijd uiteindelijk verzonnen heeft. Nadat Prinses Máxima opende door een hendel naar beneden te duwen, kon het gebouw officieel in gebruik genomen worden. Voor kinderen is er van alles te doen en te leren; er is een slaapkamer onder een vissenvijver, een keuken in de vorm van een slakkenhuis, en een glijbaan als uitgang. Ook is er aandacht besteed aan energie – en waterverbruik. Prinses Máxima kreeg na de opening een rondleiding, maar had wel wat moeite in het ‘op-z’n-kop-huisje’ te klimmen.


Fotoserie (PPE)Screenshots
Prinses Máxima opent European Microfinance Network congres


Maxima_beursvanberlage Prinses Máxima hield donderdagochtend een openingstoespraak op het internationale jaarcongres van het European Microfinance Network in haar functie als VN Secretary- General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development en lid van de Raad voor Microfinanciering.


Het daaropvolgende congres ging over microfinanciering als instrument in de strijd tegen armoede. Hoewel Máxima alleen bij de opening aanwezig was, gingen mensen vandaag gewoon vrolijk verder met discussiëren. Tot slot kreeg de prinses nog chocolaatjes aangeboden van een zaak die met behulp van microfinanciering weer toekomst heeft..Hoogstwaarschijnlijk zijn de chocolaatjes momenteel al lang verdwenen in de monden van Máxima en haar gezin.


Fotoserie (PPE)
Kroonprins Willem-Alexander bij uitreiking studiebeuren UWC


Kroonprins Willem-Alexander was vandaag aanwezig bij uitreiking van studiebeuren aan studentjes van het United World College waar hij beschermheer van is.


Het zijn geen gewone studiebeurzen en studie; het wordt slechts beschikbaar gesteld aan 27 mensen die geselecteerd zijn om een tweejarige internationale opleiding bij het UWC te volgen. UWC is een wereldwijde brede educatieve beweging die zich inzet voor vrede en duurzaamheid. Doel is om door gezamenlijk onderwijs onderling begrip te stimuleren tussen ‘veelbelovende’ jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar uit verschillende landen en culturen.


Fotoserie (PPE)
Koningin Beatrix opnieuw bij geheimzinnige Bilderbergconferentie


Hoewel er al meerdere malen kritiek is geweest op de aanwezigheid van Koningin Beatrix bij een Bilderbergconferentie, was ze dit jaar opnieuw aanwezig in het Zwiterse Sankt Moritz.


Meteen al bij de start van de conferentie – donderdag – was de Koningin speciaal naar Zwitserland afgereisd voor deze ‘geheimzinnige bijeenkomst’ waar jaarlijks personen uit de politiek, bedrijfsleven en wetenschap naartoe komen. De conferentie wordt ook wel een schaduw-wereldregering genoemd, vanwege de beslotenheid. Alles wat er besproken wordt moet streng geheim blijven. Beatrix’s vader, Bernhard, heeft de eerste bijeenkomst in 1954 mede georganiseerd, en was tot 1976 voorzitter. Omdat hij in 1976 in opspraak raakte in verband met de Lockheedaffaire nam zijn dochter de rol van hem sindsdien over. De Bilderbergconferentie duurt nog tot 12 juni, of de Koningin alle dagen blijft is – net zo min als de inhoud van de conferentie – bekend.


Wordt nog bijgewerkt met  1 nieuwsitem


Jarig: Gravin Eloise vierde op woensdag 8 juni haar 9e verjaardag!

10 opmerkingen:

 1. Maxima zag er in het groen heel leuk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het groene jurkje vind ik super leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een heel leuk jurkje, ook goed gecombineerd met dat creme!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Alsnog gefeliciteerd, Eloise! Superleuk initiatief dat KLOKhuis, Máxima zag er ook nog superleuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Máxima zag er in beide outfits heel mooi uit! Beter dan dat gele pak van voor in de week (;

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had gehoopt dat Amalia mee zou komen. Het ging tenslotte om de opening van het KlokHUIS, van de tv serie. En het was op woensdagmiddag dus Amalia was vrij. Maar misschien kijkt ze nog niet naar dit programma, ze is er ook nog wel wat jong voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Maxima zag er weer schitterend uit en Gravin Eloise alsnog van harte gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Idd jammer dat Amalia er niet bij was, was super geweest. Zal wel met mediacode ofzo te maken hebben, zo'n opening is natuurlijk officieel... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @oranjewereld, heeft denk ik niet met mediacode te maken hoor

  BeantwoordenVerwijderen