'Juliana's jaren' - 1924 | De Oranjes

woensdag 15 september 2010

'Juliana's jaren' - 1924…serie ter gelegenheid van Juliana’s 100e geboortejaar (1909-2009)1924


In 1924 brengt het Koninklijk gezin een uitgebreid bezoek aan de provincie Zeeland.. (RoyalfanVivian was helaas nog niet geboren) In Goes, Zierikzee, Middelburg en Axel wandelden Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik en Prinses Juliana geïnteresseerd door de straten van de steden…voor de gelegenheid – en voor de foto’s – poseert Juliana in Axelse en Zuid-Bevelandse klederdracht waar in die tijd nog veel vrouwen in lopen. Datzelfde jaar verricht de prinses een van haar eerste officiële handelingen door het leggen van de eerste steen voor de naar haar vernoemde Julianakerk in Den Haag. Juliana is op het moment van het leggen van de steen wel even heel verlegen en verward omdat ze alle ogen op haar gericht voelt.. maar ondanks dat maakt ze gelukkig geen blunder en legt ze de steen neer alsof ze dagelijks zulke karweitjes doet..


Ondertussen is het leven in Nederland ook wat aan de betere hand – zodat moeder Wilhelmina ook wat minder gestrest is en meer tijd met haar dochter kan doorbrengen. De crisis verdwijnt langzaam en de banken ondergaan een bloeiperiode. De Nederlandse gulden geldt als een betaalmiddel waarvan de waarde ver boven haar binnenlandse betekenis is uitgestegen en de positie van het Koningshuis is hechter dan ooit.. dat blijkt maar weer als op 30 april 1924 een defilé voor de 15-jarige Juliana gehouden wordt.. meer mensen dan ooit brengen een groet aan het Koningshuis en vooral aan de jarige prinses!
Foto's: RVD


9 opmerkingen:

 1. Je hebt er weer een prachtige log van gemaakt! Leuk Juliana in klederdracht, ben benieuwd of we Amalia bijv. ooit nog eens zo gaan zien! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi gedaan weer! Ik ben benieuwd hoe Amalia er uit ziet rond die leeftijd

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk logje! Had niet gedacht dat ze op die klederdracht foto 15 was! Ik vind dit altijd een heel leuke serie, ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige portretfoto van Juliana in Klederdracht! Ik vind haar er alleen best wel jong voor haar leeftijd uit zien, terwijl ze meestal ouder lijkt. Zouden de hedendaagse prinsessen ook eens moeten doen, klederdracht aantrekken! En de kleine prinsesjes natuurlijk ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie log!! En je hebt er altijd prachtige foto's bij!!

  BeantwoordenVerwijderen