De uniformen van de Prins van Oranje | De Oranjes

maandag 27 september 2010

De uniformen van de Prins van Oranje

De verschillende uniformen van de kroonprins hangen vast niet tussen zijn vrijetijdskleding. De uniformen worden alleen door de prins gedragen als hij militaire functies verricht, of bijvoorbeeld bezoeken brengt aan Uruzgan of de Golf van Aden…Om zijn uniformgarderobe te vullen heeft hij wel wat moeten doen:

Na zijn middelbare schoolopleiding ging hij een opleiding volgen bij de Koninklijke Marine op het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Willem-Alexander slaagde voor zijn opleiding en werd beëdigd als luitenant – ter – zeer derde klasse van de Koninklijke Marine Reserve. Na de Koninklijke Marine besloot de prins te gaan studeren in Leiden (dat moest immers ook nog gebeuren) Daarna volgde er een verdere oriëntatie op het Koningschap – en daarbij hoort een nadere kennismaking met de andere krijgsmachtdelen. De Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Zijn lessen volgde hij in Rijswijk in een speciale klas voor officieren. Na het succesvol afsluiten van de hogere Militaire Vorming trad Willem-Alexander als reserveofficier toe tot de andere krijgsmachtdelen, en daarmee kreeg hij tegelijk de bevoegdheid om de uniformen van de krijgsmachtdelen te dragen. Eens in de zoveel tijd zien we de prins een bezoek brengen aan bijvoorbeeld de Koninklijke Luchtmacht, dan draagt hij zijn bijbehorende uniform van de Luchtmacht. Voor de Landmacht en de Marechaussee geldt hetzelfde..

Misschien is het ook opgevallen dat hij op Prinsjesdag en op 4 mei (dodenherdenking) niet ieder jaar hetzelfde uniform draagt. Hij wisselt de uniformen af en zo komen ze allemaal om en om aan de beurt..Ook bij de bezoeken aan de defensieonderdelen verschijnt de prins in het uniform van het onderdeel. Op het niveau van Brigadegeneraal, Commandeur en Commore vervult de kroonprins ook nog een speciale functie, namelijk die van ‘Adjudant in Buitengewone Dienst van Hare Majesteit de Koningin’ vandaar dat hij altijd gouden tressen en een gekroonde ‘B’ van Beatrix op zijn uniform draagt.Ook draagt de prins onderscheidingen op zijn uniformen. Op zijn 18e verjaardag kreeg hij zijn eerste twee onderscheidingen: het Grootkruis van de Gouden Leeuw van Nassau en het Grootkruis van de Orde van de Nederlandse Leeuw, verder draagt hij de jubileummedaille die werd uitgereikt n.a.v. het 25-jarig regeringsjubileum van zijn oma Juliana en de inhuldigingsmedaille die hij ontving n.a.v. de inhuldiging van zijn moeder.
Bij Staatsbezoeken is het gebruikelijk dat er bepaalde ordes worden uitgewisseld. Zo heeft de prins een aantal ordes van staatshoofden die een bezoek aan Nederland hebben gebracht of waaraan hij zelf een bezoek heeft gebracht – en daarbij horen de bijbehorende onderscheidingen. Deze onderscheidingen kunnen bij gala’s worden gedragen in de vorm va het grootlint en de plaques, maar op een ‘dagelijks tenue (zoals bijv. op Prinsjesdag) worden de ordes in de vorm van een medaille gedragen. Willem-Alexander zal nooit met een volgeplakt uniform lopen. Op de Nationale Veteranendag verschijnt hij met hooguit 3/ 4 Nederlandse onderscheidingen op zijn uniform, maar dat is iets van zichzelf, hij wil er niet mee lopen pronken...

Foto: Willem-Alexander in het avondtenue van de Koninklijke Marine:http://www.ppe-agency.com/500px/Sep2009/PPE09091280.jpg

13 opmerkingen:

 1. leuke log, hij heeft wel veel uniformen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, hij heeft er heel wat! Dat uniform op Prinsjesdag 2008 vind ik hem het mooiste staan. het avondtenue van de Koninklijke Marine vind ik ook erg mooi! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke nieuwe categorie! Moet je er echt inhouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heel interessante log is dit! Dat W-A verschillende uniformen draagt, was me nog nooit echt opgevallen. Dank voor deze goede bijdrage en een inkijkje op originele wijze in de koninklijke kledingkast!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ontzettend interessant, ik vind het een schot in de roos deze log! Mooi gedaan met al die foto's erbij, ik vind het zeker weten wel wat hebben, een man in uniform, en hij heeft er zoveel! Lekker afwisselend! Ik heb er genoeg van geleerd in elk geval ;) alleen Uruzgan schrijf je toch echt niet als Oeroezgan!! (Wel grappige fout!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Uniformen staan onze rijzige prins goed! Mooi overzicht! 'k Vind die baret ook wel wat hebben ^^

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgens mij is de prins nooit in dienst geweest bij de Koninklijke Marechaussee. Heb hem nog nooit in een Kmar uniform gezien. Wel de zoon van prinses Margriet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens het NIMH wel:
   http://nimh-beeldbank.defensie.nl/memorix/4982ed5c-248a-4817-f6cb-817b498d1400

   Verwijderen
 8. Schitterend artikel. Overigens draagt hij niet altijd alle onderscheidingen, eenvoudigweg omdat dat niet altijd mag. Voor alle gelegenheden is voorgeschreven welke onderscheidingen je mag dragen, dat heeft dus niets met zijn voorkeur te maken.

  BeantwoordenVerwijderen