Oranje nieuws 8 & 9 september 2010 | De Oranjes

donderdag 9 september 2010

Oranje nieuws 8 & 9 september 2010

Koningin Beatrix opent theater ‘Amphion’ in Doetinchem

Woensdagmiddag opende Koningin Beatrix in Doetinchem het nieuwe theater ‘Amphion’

Het moment van de opening was toen de Koningin samen met de directeur van het theater het levensgrote herinneringsboek aan de buitenkant van het gebouw bekeek.Vervolgens wachte er binnenin het theater een groot openingsfeest, wat de Koningin niet volledig meegemaakt heeft – ze vertrok in de pauze..

Fotoserie (PPE)Foto's: © Jovanka Huet Lindeman
Overname verboden


Prinses Laurentien aanwezig op ‘Dag van de Alfabetisering’
” Als kinderen 15 minuten per dag lezen, lezen ze 1 miljoen woorden per jaar”

Prinses Laurentien was woensdag te gast bij de viering van de ‘Dag van de Alfabetisering’ in Den Bosch.

Ze hield er ook een toespraak:
” Vanmorgen dwaalden mijn gedachten af naar 10 jaar geleden, de eerste keer dat ik in Nederland aanwezig was bij Wereldalfabetiseringsdag. Een aantal van u was er toen ook bij, velen niet. Het is geweldig wat u allen heeft bereikt de afgelopen jaren. Veel meer organisaties en veel meer individuen die zich hiervoor inzetten, een grotere bekendheid over het probleem en de oplossingen. Dankzij al die inspanningen ben ik ervan overtuigd dat we nu op een cruciaal punt zijn beland. Ik kom daar later op terug.”

Lees de volledige toespraak- Fotoserie (PPE)

Prins Carlos en Annemarie trouwen op 20 november

Het huwelijk van Prins Carlos en Annemarie heeft een nieuwe datum gekregen: 20 november in Brussel.

 Zoals iedereen wellicht wel weet zou het Kerkelijk huwelijk eigenlijk op 28 augustus plaatsvinden, maar dat werd uitgesteld in verband met het overlijden van Prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme op 18 augustus. Vlak voor zijn overlijden liet Carlos Hugo aan zijn zoon weten dat hij het fijn zou vinden dat het huwelijk toch dit jaar nog zou gebeuren..

Edukans Máxima geeft startsein voor actie Schoenmaatjes van Edukans

Niet met haar eigen dochters op de Bloemcampschool maar op de Haagse Bavinckschool gaf Prinses Máxima vanochtend het startsein voor de actie ‘Schoenmaatjes’ van Edukans. (Prinses Margriet vulde met haar kleinkinderen in 2008 hier ook al eens een schoenendoos voor )

De prinses vulde samen met wat leerlingen een schoenendoos, en de bovenkant werd versierd met een kroon... De schoenendozen worden verzameld en later per vrachtwagen vervoerd ten behoeve van kinderen in ontwikkelingslanden. De inhoud van de dozen bevat van alles van speelgoed tot schoolspullen – net wat de kinderen leuk vinden om aan andere kinderen te geven.. Met deze actie wil Edukans kinderen in Nederland leren delen en ze bewust maken van het feit dat niet ieder kind op deze wereld naar school gaat. Tot slot sloten zangers en ambassadeurs van de actie Nick en Simon de ochtend af door het zingen van hun nieuwe single ‘Een nieuwe dag’.

Fotoserie (PPE)


Kroonprins Willem-Alexander bezoekt IJsselmeergebied


Kroonprins Willem-Alexander heeft vandaag een onaangekondigd werkbezoek gebracht aan het Deltaprogramma IJsselmeergebied omdat hij voorzitter is van de Adviescommissie Water.

De prins ontving tijdens zijn bezoek o.a. een zogeheten ‘visiedocument’ en hij sprak met ondernemers en vertegenwoordigers van natuurorganisaties.


Foto's: RVD

Prinses Margriet opent nieuwe botterwerf in Elburg

Prinses Margriet opende vanmiddag een nieuwe botterwerf in Elburg door de naam van de werf te onthullen.. Vlak daarvoor kwam ze per toepasselijke vissersboot in de haven aan.

De boot waar de prinses mee kwam, heeft ze een aantal jaar geleden toevallig ook gedoopt. Speciaal voor deze dag lag de haven vol met authentieke schepen en stonden er mensen in klederdracht om de prinses welkom te heten..

Fotoserie (PPE)
Prinses Laurentien doet mee aan simultaan voorlezen
…recordpoging behaald!

Prinses Laurentien heeft vandaag samen met 1500 kinderen in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam het boek ‘Geel gras’ van Simon van der Geest gelezen om een nieuw nationaal record ‘simultaan voorlezen’ te behalen.

Verspreid over heel Nederland lazen op hetzelfde moment bijna 46.000 kinderen het boek, en daarmee werd het record behaald! De recordpoging kwam niet zomaar uit het niets vallen.. het was een initiatief van je raad het al: De stichting Lezen & Schrijven – waar Prinses Laurentien de voorzitter van is.

4 opmerkingen:

 1. Bij Prinses Margriet was het echt super leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk. Foto's zijn welkom hoor!
  viviankramer@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een vrolijke nieuwslog, met al die mooie foto's erbij! Laurentien is weer druk bezig voor stichting Lezen & Schrijven, het is ook een speciale week daarvoor. Ik las afgelopen maandag een interview met haar in de Sp!ts waarbij een prachtige (onbekende) foto stond. De foto's van Willem-Alexander zijn ook leuk, hij is echt héél betrokken bij wat hij hoort!

  BeantwoordenVerwijderen