PRINSJESDAG 2010 | De Oranjes

dinsdag 21 september 2010

PRINSJESDAG 2010

...wéér een incident


Vanmiddag heeft de Koningin voor de 31e keer de Troonrede voorgelezen in de Ridderzaal. Hoewel iedere Prinsjesdag op elkaar lijkt zijn er toch een aantal grote verschillen. De Troonrede is – vanzelfsprekend – ieder jaar anders.. en dit jaar was er iemand die een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide én  de verbinding met de NOS viel voor een groot deel weg waardoor het vertrek vanaf Paleis Noordeinde naar het Binnenhof niet in beeld kwam.. in plaats daarvan werden er beelden getoond van saaie gezichten in de Ridderzaal.


Rond 13.00 uur kwamen als eerst Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven uit Paleis Noordeinde – op dat moment verbrak de verbinding van de NOS..Margriet droeg een japon van koperkleurige zijde met bijpassende haardecoratie. Toen Margriet en Pieter in de galaglasberline zaten, kwamen Prins Constantijn en Prinses Laurentien naar buiten. Laurentien droeg een rode japon met bloemenmotief en daaroverheen een effen rode mantel. De haardecoratie lijkt een beetje op de rode verentooi die Máxima tijdens Prinsjesdag 2002 droeg: Foto: Máxima's haardecoratie op Prinsjesdag 2002 (ANP)  De mannen Constantijn en Pieter waren allebei in een jacquet met grijs vest. Toen de galaglasberline vertrok, kwam de Gouden Koets eraan. Op het moment dat Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima naar buiten kwamen en het vaandel groetten, werd het Wilhelmus gespeeld. Koningin Beatrix droeg een robe in ‘empire stijl’ gemaakt van zilvergrijs zijden met vooral veel lila details, ook in de hoed. Prinses Máxima droeg een robe ‘manteau’ in zacht roze, bewerkt met een bloemen, paillettes en kralen. Haar hoed is gemaakt van ‘parasisal’ in mooie bijpassende kleur van de robe. En Willem-Alexander droeg het ceremonieel tenue van de Koninklijke Marine in de rang van commandeur.Foto's: © Jordi Besemer
Overname verboden


Foto's: © Marina Francken
Overname verboden


Foto: Defensie

De stoet vertrok vanuit Paleis Noordeinde maar daar ging het meteen in de Heulstraat mis.. Een 29-jarig gastje uit Winterswijk riep "Hier heb je een handgranaat!" en  gooide een waxinelichthouder naar de Gouden Koets, het ding raakte even het deurtje van de Koets. Lang heeft de gooier er niet van kunnen genieten want hij werd uiteraard meteen opgepakt. Binnenin de koets viel de schrik – voor zover dat te peilen was- gelukkig mee. Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima zaten immers aan de andere kant, alleen de Koningin leek even te schrikken – maar dat is ook niet gek met de aanslag van Koninginnedag 2009 nog vers op het geheugen. De stoet lag door dit incident niet stil en dus kwam ook de Gouden Koets gewoon volgens ’t draaiboek op tijd aan op het Binnenhof – waar opnieuw het Wilhelmus gespeeld werd én tv-kijkers eindelijk de aanwezige leden van het Koninklijk Huis konden zien. Na opnieuw weer het vaandel gegroet te hebben betraden Koningin Beatrix en haar aanwezige familieleden de Ridderzaal.
Foto's: Defensie


Hoewel er nog steeds geen nieuw kabinet is, is er wel een Troonrede. Een enkele keer ging de Koningin de fout in bij het voorlezen van de lange  tekst op de stapels papier, best uitzonderlijk maar de tekst is dan ook wel érg lang. En  mogelijk was ze toch een beetje uit haar concentratie geraakt door de niet helemaal vlekkeloos verlopen heenreis naar de Ridderzaal. De tekst van de troonrede is hier na te lezen: http://koninklijkhuis.nl/Actueel/Toespraken/Toesprakenarchief/2010/Troonrede.html
Wie de tekst goed leest, ziet dat de letters waarmee de eerste 15 zinnen beginnen de naam 'Willem van Nassov' vormen..Nassov is de oude spelling van Nassau.


Na het 3 keer ‘hoera’ voor de Koningin, begaf de Koninklijke familie zich voor 10 minuten naar de Koninginnekamer om even wat te drinken.Gelukkig herstelde de verbinding met de NOS zich weer waardoor dit keer de rijtoer terug naar Paleis Noordeinde wél te zien was.. gevolgd door de balkonscene! Tijdens die balkonscene vloog een spandoek met ballonnen voorbij het balkon met de tekst: “Majesteit, tijd voor Twente” Vooral Koningin Beatrix zag er de humor wel van in..


Foto's: © Marina Francken
Overname verbodenFoto's: © Jordi Besemer
Overname verboden

Foto's: © Armgard Vergunst
Overname verboden

Fotoserie (PPE) - Fotoserie Ridderzaal (ANP)

14 opmerkingen:

 1. Erg leuke Prinsjesdag dit jaar, maar ontzettend jammer dat er wéér zoiets moet gebeuren. Gelukkig met dan wel met goede afloop, maar het schend toch het vertrouwen. De koninklijke familie zag er mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. maxima zag er leuk uit en ik zag het ook bij het jeugdjournaal dat er iets werd gegooid. waarom vroeg ik me af.
  groetjes Jeffrey, zoon van Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg vervelend, weer een incident!
  Complimenten voor de outfits van Máxima en Laurentien. Heel mooi en verzorgd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijzondere prinsjesdag dit jaar, met een leuk moment bij de balkonscene!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat vervelend dat er weer een incident was, ze zagen er allemaal leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn complimenten voor de mooie en verzorgde outfits, zeker die van Margriet en Laurentien. De koningin zag er erg Koninklijk uit, maar Maxima vond ik er niet zo mooi uit zien met al die franjes, strikjes en roesjes, deezd me erg veel aan Mabel denken en vooral haar trouwjurk.Op dat incidentje na en dat we we geen kabinet hebben, was het toch een mooie dag. Alleen, ja de bezuinigingen die er aan komen, zullen we wel aan onze portemonee voelen. (eogen bijdrage zorg naar 200 euro belachelijk voor woorden, maar goed dat is voor hier geen discussiepunt)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Was me nog niet opgevallen dat Laurentien de haardecoratie van Maxima heeft! Alle royals zien er TOP uit! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Even een aanvulling op deze leuke, informatieve log: de haardecoratie van Laurentien was niet dezelfde als die van Máxima. Je kunt het verschil zien: Laurentien heeft ronde veertjes en Máxima puntige. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hele mooie foto's. Maxima en laurentien zagen er echt mooi uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie foto's weer van Prinsjesdag! Ook de Koningin en de prinsessen zagen er weer prachtig uit, alleen jammer dat het weer verstoord werd!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Máxima zag er zo fantastisch mooi uit! Ook Laurentien, Beatrix en Margriet waren deze keer echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. leuke foto's, iedereen vooral maxima zagen er super mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat heb je dit mooi gedaan, echt een prachtig verslag, ook zo met al die foto's erbij, fijn dat je die mag plaatsen! Heel jammer dat dat incident is gebeurd; maar gelukkig was het niet ernstig. Ik vond de outfits van de koningin en prinses Máxima het mooist, maar het rood staat Laurentien ook wel erg goed.

  BeantwoordenVerwijderen