Prins Bernhard - deel 2 thema Mannelijke echtgenoten van de Oranjes | De Oranjes

zaterdag 22 november 2008

Prins Bernhard - deel 2 thema Mannelijke echtgenoten van de Oranjes

Thema: 'Mannelijke echtgenoten van de Oranjes' In dit deel: prins Bernhard van lippe Biesterfeld, man van Koningin Juliana


Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter, Prins zur Lippe Biesterfeld * Jena 29-06-1911 + Utrecht 01-12-2004 als zoon van Bernhard, Prins zur Lippe Biesterfeld (1872-1934) en Armgrad, Barones van Sierstorpff-Cramm (1883-1971) Zij trouwden 14 maart 1909 te Oelber Braunschweig.

Deel2_fotolink_1 Vader prins Bernhard was een broer van vorst Leopold IV zur Lippe, die hem en zijn zoons in 1916 de titel van Prins verleende. De vorst vond Barones Armgrad in eerste instantie te min voor zijn broer en weigerde hen de titel van prins te verlenen, zodat ze door het leven moesten als graaf en gravin van Lippe Biesterfeld. Hier kwam in 1916 een einde aan. De vorst verleende hen alsnog de prinsentitel en de vorst stond zelf als een van de peetgetuigen rondom de doopvont van prins Bernhard.
Deel2_fotolink2 Armgrad trouwde eerst met graaf Bodo von Oenhausen en later in 1909 met Bernhard zur Lippe Biesterfeld senior (1872-1934). Prins Bernhard had nog een jongere broer Aschwin. Hij is * Jena 13-06-1914 +14-05-1988 x 11-09-1951 Simone Arnoux * 09-05-1915 en + 21-11-2001 Dit huwelijk bleef kinderloos, maar Simone was eerder getrouwd met Vollrath von Watzdorf van wie zij is gescheiden en met wie ze 2 zoons had: Stephan *1942 en Thilo * 1944. Stephan en Thilo zijn door prins Aschwin geadopteerd. Zowel prins Aschwin als prinses Simone waren op veel Koninklijke aangelegenheden aanwezig en waren naar verluidt zeer dierbaar voor hun nicht Koningin Beatrix. Nadat op 11 oktober 1969 prins Constantijn werd geboren, werd prins Aschwin een van diens peetvaders. Beide liggen begraven op begraafplaats Oud Eik en Duinen te Den Haag. In leven was prins Aschwin een kenner van Chinese kunst en conservator van het Metropolitan Museum in New York:


Metropolitan_museum_of_art_2


Deel_2_foto_3_2 Na enige jaren privélessen te hebben gevolgd doorliep hij de kostschool en enkele jaren daarna ging hij naar het gymnasium te Berlijn waar hij in 1929 zijn diploma haalde. Na zijn universitaire rechtenstudies in München en Lausanne studeerde de prins in 1935 af in Berlijn. In datzelfde jaar ging hij werken bij Berlin NW-7, de bedrijfsspionagedienst van het chemiebedrijf IG Farben. Na een inwerkperiode werd hij in 1935 directiesecretaris bij de Parijse vestiging van dit bedrijf.


Bernhard’s jeugdjaren verliepen gemoedelijk op het landgoed van zijn ouders, Reckenwalde. Bernhard en zijn broer Aschwin logeren bij vrienden in Marokko, als hun vader tijdens een reisje met zijn vrouw naar Parijs wordt getroffen door een maagbloeding. In het ziekenhuis te Berlijn overlijdt hij op 19 juni 1934 .
Bernhard zou prinses Juliana in 1936 tijdens een skivakantie in het Duitse Garmisch-Partenkirchen hebben leren kennen, maar volgens sommige bronnen was de relatie echter al eerder beklonken, tijdens een geheime ontmoeting in Amsterdam.
Foto: klik


Kort na de ontmoeting in Garmisch-Partenkirchen maakten zij hun verloving bekend op 8 september 1936. Op 27 november 1936 verkreeg Prins Bernhard bij wet het Nederlanderschap. Zo'n 4 maanden later, op 7 januari 1937, trouwden ze in de Grote of Sint Jacobskerk te Den Haag. Bij zijn huwelijk werd zijn achternaam 'zur Lippe-Biesterfeld' gewijzigd in 'van Lippe-Biesterfeld' en kreeg hij het predikaat 'Zijne Koninklijke Hoogheid'.


Deel_2_foto_4


Meer foto’s: klik


Arnim, prins zur Lippe is een van de bruidsjonkers bij het huwelijk van prins Bernhard en prinses Juliana. Maar wie is prins Arnim ?
Hij is geboren op 18 augustus 1924 en is een zoon uit het 2e huwelijk van vorst Leopold IV (broer van de vader van prins Bernhard). Hij wordt Hoofd van het Huis Lippe als Vorst Leopold IV komt te overlijden in 1949. Prins Bernhard heeft goede contacten met zijn neef. Prins Arnim trouwt op 29 maart 1953 met Traute Becker (12-02-1925) Hun enige zoon prins Stefan Leopold * 24 mei 1959 heeft op zijn beurt ook weer goede banden met het prinselijk paar. Als prins Stefan Leopold op 15 oktober 1994 trouwt met prinses Maria van Solms Laubach, zijn prinses Juliana en prins Bernhard de eregasten op hun huwelijk. Als hun eerste zoon wordt geboren op 9 september 1995 wordt hij vernoemd naar prins Bernhard (Bernhard-Leopold) en is de prins op 10 december 1995 wederom in Detmold om als peetoom klaar te staan voor de kleine prins. Vervolgens wordt op 8 april 1997 Heinrich geboren en op 12 oktober 1999 Wilhelm. Bij de doop van de kleine Wilhelm op 22 januari 2000 is prins Bernhard wederom eregast. Luise wordt geboren op 9 april 2001 en Mathilde op 7 september 2003.


Terug naar prins Bernhard; Na de huwelijksreis die duurde van 8 januari tot en met 14 april 1937 gaat het paar wonen op paleis Soestdijk. 14 april was er een feestelijke intocht in Baarn. De prins krijgt eind november een ernstig ongeluk. Op de rijksweg Amsterdam-Het Gooi kwam de auto in botsing met een vrachtwagen. De prins kwam er goed van af maar de auto was Total-loss. Het verhaal was dat de vrachtwagenchauffeur ten tijde van het ongeval onder invloed van alcohol zou zijn geweest. In de biografie van prins Bernard, die in 1962 uitkwam, werd de chauffeur met naam en toenaam genoemd door de schrijver van de biografie, Alden Hatch. De chauffeur verzocht om een onderzoek omdat hij niet schuldig was. Prins Bernhard liet een uitgebreid onderzoek houden en daaruit kwam naar voren dat de chauffeur ten onrechte in zijn goede naam was aangetast en daarom werden hij en zijn vrouw uitgenodigd op paleis Soestdijk.
Foto:klik


Meer dood dan levend werd hij opgenomen in het Amsterdamse Burgerziekenhuis. Daar constateerde men een gebarsten oogkas, een zware hersenschudding en enkele gebroken ribben, een gebroken nek en snijwonden. Niet zijn vrouw Juliana maar koningin Wilhelmina werd als eerste van het ongeluk op de hoogte gesteld. Juliana was al enkele maanden zwanger van haar eerste kind en men achtte het verstandig het slechte nieuws zo voorzichtig mogelijk te brengen. Wilhelmina en haar dochter namen zelf ook intrek in een kamer in het Burgerziekenhuis. Dit voedde onder de bevolking de gedachte dat het wel heel slecht ging met de prins. Bernhard herstelde echter sneller dan de artsen voor mogelijk hielden. Nog voor de jaarwisseling mocht hij naar huis om de geboorte van zijn eerste kind af te wachten. Het ongeluk in Diemen zou de prins echter het grootste deel van zijn leven achtervolgen. Sinds het voorval kampte hij met ernstige rugpijnen. Pas in de jaren vijftig ontdekten de artsen dat ook enkele nekwervels als gevolg van de klap waren beschadigd.


31 januari 1938 geboorte van hun eerste dochter Beatrix die op 12 mei 1938 wordt gedoopt in de Haagse Grote Kerk door dominee Welter met als peetgetuigen Koning Leopold III van België, gravin Alice van Athlone, tante van prinses Juliana, prins Adolf van Mecklenburg, de enige nog levende broer van prins Hendrik.
5 augustus 1939 wordt prinses Irene geboren. Zij wordt gedoopt in de kapel van Buckingham Palace te Londen op 31 mei 1940 met als peetouders o.a. Koningin Elisabeth van Engeland.
19 januari 1943 wordt prinses Margriet geboren in Canada en zij wordt gedoopt op 29 juni1943 in de St. Andrews Church te Ottawa met als peetgetuigen de Nederlandse Koopvaardij, de graaf van Athlone, president Roosevelt( zelf niet aanwezig, maar wel zijn zaakgelastigde Lewis Clark) en Martine Roëll.
18 februari 1947 geboorte van prinses Maria Christina (Marijke)en zij wordt gedoopt in de Utrechtse Domkerk op 9 oktober 1947 met als peetgetuigen o.a. Groothertogin Charlotte van Luxemburg.


Deel_2_foto_5


Prins Bernhard heeft een rijk medisch verleden. Alles bij elkaar bracht hij drie jaar van zijn leven door in het ziekenhuis. Als middelbare scholier balanceerde hij op het randje van de dood tijdens een longontsteking. Eind 1937 was hij betrokken bij een ernstig auto-ongeluk, waarna hij vele weken in het ziekenhuis verbleef. Maar vooral de laatste jaren was de Prins vaak in het ziekenhuis. In november 1994 traden ernstige complicaties op na de operatieve verwijdering van een kwaadaardige tumor aan zijn dikke darm. De Prins kreeg een shocklong en moest kunstmatig worden beademd. Voor zijn leven werd gevreesd, maar in maart 1995 keerde hij na vier maanden terug op Soestdijk. Hij bleek weer in staat, met grote precisie'' de golfbal in een geïmproviseerde hole te slaan.


Nadien volgden vele kwalen. Wegens een trage en onregelmatige hartslag kreeg de Prins in september 1995 een pacemaker. In 1996 werd hij aan staar geopereerd, eerst aan zijn rechter-, later aan zijn linkeroog. In 1998 liet het netvlies van het linkeroog los en was een operatie noodzakelijk. Vlak daarna liet het netvlies weer los en grepen de chirurgen opnieuw in. In mei 1999 werd de Prins geopereerd aan een vernauwing van de luchtpijp. Er werd een buisje geplaatst, dat vier maanden later vervangen moest worden door een ander buisje. In mei 2000 lag de prins op sterven door een 'neurologische complicatie' en ernstige ademhalingsmoeilijkheden na een chirurgische ingreep. Achteraf bleken de problemen veroorzaakt door een ingeslikte brug. Eind 2000 werd een tumor van zijn borst verwijderd.


7 januari 1962 zijn Koningin en Prins 25 jaar getrouwd. Foto: klik
29 april 1964 volgt het huwelijk van dochter Irene met prins Carel Hugo van Bourbon Parma.
28 juni 1965 en 10 maart 1965: de verloving van prinses Beatrix met Claus von Amsberg en prinses Margriet met Pieter van Vollenhoven.
10 maart 1966 huwelijk van Beatrix en Claus, 10 januari 1967 huwelijk van Margriet en Pieter.
27 april 1967 het eerste kleinkind is er: Willem Alexander en zo volgen er nog veel meer.


Dan was er de Lockheed-affaire, waarbij de prins er van werd beschuldigd zich te hebben laten omkopen. Als gevolg hiervan moest hij zijn bevoegdheden op militair terrein inleveren en mocht hij geen uniform meer dragen. Voor deze prins was dit een zware straf. Foto krantenkoppen: klik


30 april 1980: troonsafstand Koningin Juliana en inhuldiging Koningin Beatrix.
29 juni 1981 viert prins Bernhard zijn 70e verjaardag. Als in 1985 zijn oudste kleinzoon Willem Alexander zijn vliegbrevet haalt is prins Bernhard daar als trotse grootvader bij aanwezig.
2 februari 2002 aanwezig bij het huwelijk van de oudste kleinzoon Willem Alexander met Maxima , foto: klik 
En dan komen de achterkleinkinderen: Anna van Lippe Biesterfeld van Vollenhoven 15-04-2001, Isabella van Vollenhoven 14 mei 2002, 8 juni 2002 Gravin Eloise, 22 oktober 2002 Lucas van Lippe Biesterveld van Vollenhoven, prinses Amalia 07-12-2003, Samuel van Vollenhoven 25-05-2004, Graaf Claus Casimir 21-03-2004( een dag na het overlijden van zijn vrouw)

15 december 2002 is Prins Bernhard als trotste grootvader bij de doop van zijn achterkleindochter Gravin Eloise.


Foto's: Klik


20 maart 2004 komt zijn vrouw Juliana te overlijden. De prinses overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Prinses Juliana is in het bijzijn van prins Bernhard en haar dochters Beatrix, Irene en Margriet overleden. Prinses Christina arriveerde later.


Prins Bernhard aanwezig bij de uitvaart van zijn vrouw in de Nieuwe Kerk te Delft. Foto's: Klik 


Woensdag 13 oktober 2004 meldt de RVD dat prins Bernhard kortademig is, sinds zijn terugkeer uit Porto Ercolo begin september en dat hij bij regelmaat in het ziekenhuis is voor controle. Volgens de RVD is er geen sprake van een plotselinge verslechterde gezondheid van de prins. De woordvoeder benadrukt dat kortademigheid bij iemand van 93 jaar niets bijzonders is. Woensdag 27 oktober meldt de RVD dat de prins vocht heeft in zijn borstholte en zal hiervoor een poliklinische behandeling voor ondergaan.


30 november gaat Koningin Beatrix aan het eind van de middag naar paleis Soestdijk en blijft daar tot 21.30 uur. Prins Willem Alexander en prinses Maxima verlaten het paleis ruim een uur later. Ook prins Pieter Christiaan en prins Maurits bezochten hun grootvader. Woensdag 1 december komen zijn dochters Irene en Margriet rond 10.00 uur aan op paleis Soestdijk en rond het middaguur komt ook prins Willem Alexander nog even op bezoek.Koningin Beatrix, Prins Willem Alexander, Prinses Maxima, Prins Friso, Prinses Mabel, Prins Constantijn en Prinses Laurentien zijn aanwezig bij de uitreiking van de Prins claus Prijzen, als Koningin Beatrix tijdens dit evenement te horen krijgt dat haar vader is opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het overlijden van de Prins rond 19.00 uur kwam ook voor zijn familie toch nog zeer onverwachts. Op de dag van zijn overlijden was de Koninklijke Familie nog gezamenlijk bij de uitreiking van de Prins Claus Prijzen in het Paleis op de Dam. Ja, de Koningin maakte er zelfs een dansje en dit tot grote hilariteit van de aanwezige gasten.


Rondom 21.30 uur diezelfde avond onderbraken alle Nederlandse Tv-stations hun reguliere uitzendingen voor een extra Nieuwsuitzending. Toen werd officieel bekend gemaakt dat Prins Bernhard overleden was. Hoewel we wisten dat de Prins al enige tijd ernstig ziek was, kwam deze mededeling voor ons toch nog onverwachts. Het stoffelijk overschot van Prins Bernhard werd rond 21.15 uur teruggebracht naar Paleis Soestdijk waar ook de Koninklijke familie zich had verzameld. Daar zal hij blijven tot en met zondag 5 december zodat de familie in alle rust afscheid van hun vader en grootvader kan nemen. Zondag 5 december, wordt het lichaam van de Prins overgebracht van Soestdijk naar Paleis Noordeinde in Den Haag, waar hij werd opgebaard.


Enkele minuten vóór twaalf uur was het zover. Het lichaam van de Prins werd naar buiten gedragen. Tijdens een diepe stilte weerklonk het heldere geluid van jachthoorns, het was het geluid wat het "einde van de Jacht" aangaf. Inderdaad zijn jacht was na 93 jaar tot een eeuwige einde gekomen.


Zaterdag 11 december 2004 is de Uitvaart van prins Bernhard. Zijn laatste tocht van paleis Noordeinde naar Delft. De 4 kleinzonen die de naam Bernhard dragen volgen de stoet via Rijswijk naar Delft , prins Johan Friso, Prins Bernhard, prins Jaime en Bernardo Guillermo. Foto's: klik 


(Met dank aan Anja van der Steen)

2 opmerkingen:

  1. Een hele mooie uitgebreide en informatieve log!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ...de foto van de geheime ontmoeting kende ik nog niet! Verder mooie foto's van de huwelijksdag!

    BeantwoordenVerwijderen