PRINS WILLEM-ALEXANDER | De Oranjes

vrijdag 14 november 2008

PRINS WILLEM-ALEXANDER

Willem-Alexander


Volledige naam: Willem-Alexander Claus George Ferdinand
Geboortedatum: 27 april 1967
Woonplaats jeugd: Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. In 1981 verhuist het gezin van Kasteel Drakensteyn naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
Broers: Prins Friso (1968) en Prins Constantijn (1969).
Lager onderwijs: Nieuwe Baarnse School te Baarn.
Middelbare school: Baarns Lyceum
Studie: Hij vervolgt na het Baarns Lyceum zijn schoolopleiding aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Hij sluit zijn middelbare schoolopleiding af op het United World College of the Atlantic te Llantwit Major in Wales. Daar haalt hij in 1985 het diploma Internationaal Baccalaureaat. Nadat hij zijn dienstplicht heeft vervuld, schrijft de Prins zich in 1987 in bij de Faculteit der Letteren voor de studierichting geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. De studie verschaft de Prins een brede maatschappelijke ontwikkeling, met vakken als algemene en vaderlandse geschiedenis, economische geschiedenis, staatkunde en staatsrecht, recht van de Europese gemeenschappen, volkenrecht, mensenrechten en economie. In 1993 slaagt de Prins voor zijn doctoraal examen geschiedenis. Hij sluit zijn studie af met een scriptie over de Nederlandse reactie op het besluit van Frankrijk (onder president De Gaulle) om uit de geïntegreerde commandostructuur van de NAVO te treden.
Verloving: Op 30 maart 2001 verlooft de Prins zich met Máxima Zorreguieta.
Huwelijk: Op 2 februari 2002 voltrekt de burgemeester van Amsterdam, mr. M.J. Cohen, het huwelijk in de Beurs van Berlage te Amsterdam. De kerkelijke inzegening vindt plaats in de Nieuwe Kerk, door dominee C.A. ter Linden.
Recente woonplaats : Villa Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. (sinds 2003)
Kinderen: Op 7 december 2003 wordt hun eerste kind geboren, Prinses Catharina-Amalia. Op 26 juni 2005 wordt hun tweede dochter, Prinses Alexia, geboren en op 10 april 2007 de derde dochter Prinses Ariane.
Militaire loopbaan: De Prins heeft zijn dienstplicht vervuld bij de Koninklijke Marine. Hij is adjudant in buitengewone dienst van Hare Majesteit de Koningin., meer daarover zie : http://koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=16333
Representatieve functie: De Prins van Oranje vertegenwoordigt het Koninklijk Huis bij officiële gelegenheden in alle sectoren van de samenleving. Regelmatig vertegenwoordigt de Prins de Koningin bij internationale gelegenheden. Ook vergezelt hij de Koningin bij het afleggen van staats-bezoeken. Waterbeheer: Sinds 1997 houdt de Prins van Oranje zich bezig met waterbeheer, zowel in Nederland als daarbuiten. In Nederland is hij voorzitter van de Adviescommissie Water. Als voorzitter van de United Nations Secretary-General's Advisory Board on Water and Sanitation levert hij wereldwijd een persoonlijke bijdrage aan het oplossen van watergerelateerde problemen.
Functies:
• 1998: beschermheer van het Global Water Partnership. Het Global Water Partnership is opgericht door de Wereldbank, de Verenigde Naties en het Zweedse Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. Het probeert vanuit het oogpunt van integraal waterbeheer internationale milieu-afspraken te vertalen in concrete projecten en programma's.
• 1999-2000: Lid van de commissie die de totstandkoming van de World Water Vision coördineerde. • 2000: Voorzitter van het Tweede Wereld Water Forum in Den Haag.
• 2002: Lid van een Panel of Eminent Persons. Dit panel deed op verzoek van Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties aanbevelingen voor een VN-conferentie in Johannesburg over duurzame ontwikkeling. De Prins was bij het panel betrokken als deskundige op het gebied van waterbeheer. • 2000-2004: voorzitter van de Commissie Integraal Waterbeheer.
• 2004-heden: voorzitter van de Adviescommissie Water. De Commissie Integraal Waterbeheer is met de komst van deze nieuwe commissie opgeheven.
• 2006-heden: voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Deze VN-Adviesraad (voluit de United Nations Secretary-General's Advisory Board on Water and Sanitation) is in 2004 door Kofi Annan ingesteld om hem te adviseren over praktische maatregelen voor het behalen van de millenniumontwikkelingsdoelen voor water en sanitatie.
Hobby’s: sporten als tennis, hardlopen, skiën, zeilen, golf, paardrijden, schaatsen en duiken. Luchtvaart: Prins Willem-Alexander heeft grote interesse voor de luchtvaart. In 1985 behaalt de Prins het brevet Privévlieger tweede klasse en in 1987 het vliegbewijs B-3. In de zomervakantie van 1989 vliegt de Prins als vrijwilliger voor de medische hulporganisatie African Medical Research and Education Foundation (AMREF) in Kenia. In 1991 vliegt hij een maand voor de Kenya Wildlife Service. In 1989 behaalt de Prins de aantekening op het beroepsbrevet die noodzakelijk is om zware meermotorige vliegtuigen te mogen vliegen. Om voldoende vlieguren te maken vliegt de Prins regelmatig met het regeringsvliegtuig PH-KBX en als gastvlieger met de Fokker 70 en Fokker 100 bij KLM Cityhopper. Sinds 2001 is de Prins in het bezit van het Airline Transport Pilot License (ATPL).


Logs:


September 2009:
8:
Willem-Alexander en Máxima in New York - dag 1


Augustus 2009:
31: Willem-Alexander neemt sportieve postzegels in ontvangst
29: Willem-Alexander en Máxima winnen rechtszaak tegen AP
29: Willem-Alexander en gezin bij hockeyfinale Nederland-Duitsland
21: Thema: ‘Op vakantie met de Oranjes’ deel 2: Op vakantie in Tavarnelle
14:
Willem-Alexander en Máxima in ‘gevecht’ met persbureau AP


Juni 2009:
27 :
Willem-Alexander bij Nederlandse Veteranendag


Mei 2009:
22: Met de Groene Draeck op vakantie
5: Willem-Alexander en Máxima bezoeken nabestaanden en plek van het drama


April 2009
27: Willem-Alexander 42 jaar!


Maart 2009:
3:
Willem-Alexander bezoekt revalidatiecentrum Militairen


Februari 2009:
15:
Special: 50 jaar in Lech


Januari 2009:
14:
Programma: bezoek Willem-Alexander en Máxima aan Oman en Verenigde Arabische Emiraten


Juli 2008:
16:
Thema '18-jarige Oranjes' - Willem-Alexander 18 jaar
12: Willem-Alexander en Máxima bij Wereldbank conferentie


Juni 2008:
9:
Willem-Alexander bij wedstrijd, Nederland-Italië


PAGINA ONDER CONSTRUCTIE!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten