Oranje nieuws - 24/25/26 november 2008 | De Oranjes

woensdag 26 november 2008

Oranje nieuws - 24/25/26 november 2008

Pieter geeft diesrede in Breda


Pieter van Vollenhoven sr. sprak maandag de 24e in Breda de diesrede uit ter gelegenheid van het 180 jarig bestaan van de KMA (Koninklijke Militaire Academie)
De KMA is onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), het militair-wetenschappelijk instituut dat de officieren van de landmacht, luchtmacht, marechaussee en marine opleidt en vormt. De NLDA is tevens het militair-wetenschappelijk kennis- en onderzoekscentrum voor de gehele krijgsmacht.
Máxima pakt vuil voetbalboek aan


16600559 Prinses Máxima heeft maandag het 1e exemplaar van het boek ‘Voetbal in een vuile oorlog’ in ontvangst genomen.

Ze hoefde daarvoor niet ver te reizen, want ze nam het boek ‘gewoon’ thuis op Villa Eikenhorst in ontvangst. Het boek over het WK Voetbal van 1978 in Argentinië is geschreven door de journalisten Marcel Rözer uit Nijmegen en Aaltenaar Iwan van Duren. Het omstreden WK werd gehouden tijdens de militaire dictatuur van generaal Videla. Maxima's vader Jorge Zorreguieta was in die periode onderminister van Landbouw. Prinses Maxima geeft hiermee aan dat zij niet wegloopt voor deze gevoelige kwestie.
Margriet reikt prins Bernhard Cultuurfonds prijzen uit


Prinses Margriet reikte dinsdag de 25e de prins Bernhard Cultuurfonds prijzen uit in het Muziekgebouw aan ’t Ij in Amsterdam. De prinses doet dit jaarlijks.


Vertaalster Birthe Lundsgard ontvangt de Martinus Nijhoff Prijs. De Prins Bernhard Cultuurfonds Monumentenprijs gaat naar Coenraad Temminck Groll. Claudy Jongstra krijgt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst. De Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor Kunst en Cultuureducatie gaat naar de organisatie “Yo! Opera”, die zich inzet voor jeugdopera. Het Hunebedcentrum is door het publiek gekozen als winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds en BankGiro Loterij Museumprijs.


Fotoserie: KLIK HIER


Laurentien neemt doe, voel en luisterboek in ontvangst
..met zelf in gesproken verhaaltjes


Prinses Laurentien nam dinsdag het 1e exemplaar van een doe, voel- en luisterboek in ontvangst in de Koningszaal van dierentuin Artis in Amsterdam.
De prinses is beschermvrouwe van NLBB vereniging van Leesgehandicapten en heeft ook aan het boek meegewerkt door 3 Winnie the Pooh verhaaltjes in te spreken. Dit deed ze samen met acteur Willem Nijholt. Ook de kinderen kregen uiteraard allemaal zo’n boekje, overhandigt door Laurentien en Winnie the Pooh zelf: Klik hier voor 15 foto's
Koningin onthuld groot glas-in-lood raam


Koningin Beatrix onthulde dinsdagmiddag een enorm glas-in-loodraam in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.
Het glas-in-lood raam is 18 meter hoog en 6 meter breed en kostte maar liefst 350 duizend euro. Voor kunstenaar Michel van Overbeeke was het de eerste keer dat hij een glas-in-lood raam maakte. Het thema van het raam is vrede en verdraagzaamheid.


Foto’s:
Wat hoog! 
Koningin onder de grote gouden kroonluchters 
Het raam en Hare Majesteit


Screenshots:
Koningin_lood_raam


Máxima aan een ronde tafel in Roemenië


Bespreking over microfinanciering


Prinses Máxima was dinsdagochtend aanwezig bij een rondetafelbijeenkomst over microfinanciering in Boekarest, Roemenië. Ze besprak met de deelnemers aan de bijeenkomst het belang van een toegankelijke financiële sector. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Royal Bank of Scotland in Roemenië en werd bijgewoond door bankiers, microfinancieringsinstellingen en wet- en regelgevers.


’s Middags ging Prinses Máxima op bezoek bij de ProCredit Bank. ProCredit Bank is een bank met de focus op het verlenen van kredieten aan kleine ondernemers, spaargedrag bevorderen en verantwoord bankieren. Prinses Máxima woonde een bijeenkomst bij met ouderen over financiële voorlichting en een les aan schoolkinderen over omgaan met geld. De Prinses doet dit in het kader van haar werkzaamheden als lid van de VN-Adviseursgroep voor een Toegankelijke Financiële Sector.


Foto: Klik


Máxima bij conferentie over terugdringen van kinder en moedersterfte 


Prinses Máxima was vandaag, 26 november, aanwezig bij een conferentie in Den Haag over terugdringen van kinder en moedersterfe. De conferentie werd georganiseerd door de Tweede Kamer , en vond daarom ook plaats op het Binnenhof.


In 2000 verbond de internationale gemeenschap zich aan acht Millenniumdoelen tegen armoede en vóór ontwikkeling. Het doel van de conferentie is mondiale politieke bewustwording en het opzetten van mondiale strategische netwerken, zodat de deelnemende parlementariërs in hun thuisland concrete stappen kunnen zetten om kinder- en moedersterfte (millenniumdoelen 4 en 5) terug te dringen.


Fotoserie: KLIKFoto's: © Marieke,  http://royalfotograaf.web-log.nl/


Overname verboden!


Koningin te laars op bezoek bij de Koninklijke landmacht in Oirschot


Koningin Beatrix heeft woensdagmiddag een werkbezoek gebracht aan het 41e Pantsergeniebataljon van de Koninklijke Landmacht in Oirschot. Het bezoek stond in het teken van de nieuwste ontwikkelingen in de strijd tegen Improvised Explosive Devices (IED’s, ook bekend als bermbommen).


Verder werd ze bijgepraat over de werkwijze van het Provincial Reconstruction Team in Afghanistan en de ervaringen van militairen van de eenheid die uitgezonden zijn geweest. Naast de persoonlijke ervaringen van het personeel kamen ook ervaringen met IED’s en de wederopbouw in Uruzgan aan de orde.

 

 


Foto: Klik

4 opmerkingen:

 1. Leuk nieuws en mooie fotos weer, de collage van Beatrix bij het glas in lood is ook erg leuk geworden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke foto;s idd!
  komen er van Maxima en Pieter denk je ook nog foto's?
  ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, al de nieuwtjes op een rij ;) Origineel, die collage van onze koningin, omdat ze een glas onthulde!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk gedaan, die collage van de koningin! Mooie foto's van Máxima.

  BeantwoordenVerwijderen