Oranje nieuws - 7 november 2008 | De Oranjes

vrijdag 7 november 2008

Oranje nieuws - 7 november 2008

Willem-Alexander reikt Erasmusprijs uit
50e Erasmusprijs uitgereikt in Sint Laurenskerk in Rotterdam


Vanochtend reikte Kroonprins Willem-Alexander – in aanwezigheid van zijn moeder en zijn vrouw- de Erasmusrprijs uit aan de Brits-Nederlandse auteur en journalist Ian Buruma.
De prins is regent van de stichting Praemium Erasmium. De prijs werd dit jaar niet uitgereikt in Paleis Noordeinde –zoals andere jaren. Het vond plaats in de Grote of sint Laurenskerk in Rotterdam. Misschien heeft dit ook te maken met het feit dat de stichting 50 jaar bestaat. Prins Bernhard heeft de prijs in 1958 in het leven geroepen en was toen de regent van de Stichting, zijn kleinzoon heeft dat sinds zijn overlijden overgenomen.


Wat is stichting Praemium Erasmianum en wie was Erasmus? Erasmusprijs.org geeft antwoord: De Stichting Praemium Erasmianum ontleent haar naam aan de Nederlandse humanistische geleerde Desiderius Erasmus (1466-1536), befaamd theoloog, filoloog en leermeester. Erasmus verwierp ideologische verdeeldheid. Hij was een sterk voorstander van hervorming van de kerk, maar op belangrijke punten - zoals de visie op de predestinatie - verschilde hij van mening met Martin Luther. Hij bleef bij de rooms-katholieke kerk.
Erasmus was een wereldburger, met een universele levensbeschouwing: kennis gaat boven onwetendheid, orde boven chaos. Menselijkheid is van grotere waarde dan enig dogma. Wezenlijk doel van zijn studies was te komen tot een beter begrip van menselijkheid. Hij streefde naar een menslievende filosofie, verdedigde de onkreukbaarheid van het intellect en bepleitte gematigdheid en tolerantie.
Tot zijn belangrijkste werken behoren de Adagia of Spreekwoorden, het Handboek voor een Christenstrijder, de Lof der Zotheid, de Colloquia en een uitgave van het Nieuwe Testament op basis van de oorspronkelijke Griekse tekst.


Foto's! : ©  Marieke http://www.royalfotograaf.web-log.nl/


Overname verboden!


Toespraak van de prins: http://www.koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=27376
Fotoserie 32 foto's: KLIK


Koningin bij 150 jaar KOG


Vanmiddag was Koningin Beatrix aanwezig bij het jubileumsymposium ‘Nostalgie of Noodzaak’ 150 jaar Koninklijk Oudheidkundig Genootschap in de Doopsgezinde Kerk in Amsterdam.
Tijdens dit symposium werd een visie gegeven door een aantal sprekende mensen over de herkomst en toekomst van het Oudheidkundige genootschap.
Koningin Beatrix is beschermvrouw van het KOG. Wat al op 8 juli 1858 is opgericht en nu na meer dan 150 jaar beschikt over 35.000 uitleendbare objechten. Spullen die langdurig zijn uitgeleend zoals aan Nederlandse musea als het Rijksmuseum.


Fotoserie 6 foto's: KLIK


© Royalfanvivian

8 opmerkingen:

 1. Leuke foto's, Maxima zag er mooi uit!!
  ps. Je kan het mailen naar royalfan@punt.nl het staat nu ook online(A)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie foto's!En wat leuk dat Màxima die kleding met hoed weer droeg!Ze ziet er èrg verzorgd uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuke foto's!
  leuk dat maxima dat jasje weer aan heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie foto's!! Wat zag Maxima er weer leuk uit!!
  Koningin Beatrix had ook een leuk outfit aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk dat ook Beatrix en Maxima tot de aanwezigen hoorden! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige foto's! Echt leuk dat Máxima en Beatrix er ook bij waren. Ik vind dat Máxima er top uit ziet en de Koningin had ook een heel mooi pakje aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gave foto's! Erg leuk dat Máxima en de Koningin erbij waren; ze zagen er beide prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen