Thema: Prinsjesdag, deel 4 | De Oranjes

vrijdag 17 oktober 2008

Thema: Prinsjesdag, deel 4

In dit deel: Balkonscènes vanaf werkpaleis Paleis Lange Voorhout en Paleis Noordeinde


Balkonscènes vanaf werkpaleis Lange Voorhout


Het Paleis Lange Voorhout is één van de voormalige paleizen in de Nederlandse stad Den Haag. Zoals de naam al zegt, staat het paleis aan het Lange Voorhout. Het Paleis Lange Voorhout is in 1764 gebouwd door Pieter de Swart.
Langevoorhout1906

Langevoorhoutheden 


In 1845 werd het huis gekocht door koning Willem II en werd het een koninklijk paleis. In de periode van 1901 tot 1934 werd het ook daadwerkelijk bewoond door een deel van de Koninklijke familie. Koningin Emma verbleef 's winters in het paleis. Tijdens de regeerperiode van koningin Juliana was het paleis het begin- en het eindpunt van de stoet op Prinsjesdag en diende het als werkpaleis. Sinds het aantreden van koningin Beatrix is deze functie vanaf 1984 overgenomen door Paleis Noordeinde.


Tijdens de regeerperiode van koningin Juliana was het paleis het begin- en het eindpunt van de stoet op Prinsjesdag en diende het als werkpaleis. Sinds het aantreden van koningin Beatrix is deze functie vanaf 1984 overgenomen door Paleis Noordeinde. Na de dood van Koningin Emma heeft het paleis van tijd tot wel tijd een functie gehad, maar de meeste tijd was het niet bewoond. Zo fungeerde het Paleis Lange Voorhout een tijdlang als secretariaat van, toen nog, prinses Beatrix. Ook vertrok hier gedurende de jaren 1953 tot 1984 de Gouden Koets.


Als koningin Juliana in 1980 troonsafstand doet en haar dochter haar opvolgt als koningin, blijft Prinsjesdag voorlopig nog vanaf paleis Lange Voorhout.


Paleis Noordeinde wordt in 1984 officieel in gebruik genomen als werkpaleis door de koningin en vanaf september is toen de Gouden koets en de galaglas Berline vanaf Noordeinde vertrokken naar het Binnenhof.
Foto's door de jaren heen , op het balkon van Paleis het Lange Voorhout: KLIK HIER


Balkonscènes vanaf werkpaleis Noordeinde ,KLIK HIER(Met dank aan Anja van der Steen, onderste foto met dank aan Sander Kok)

6 opmerkingen:

 1. Wat een super mooie log zeg! Leuke foto s!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind de Balkonscènes op paleis Noordeinde geloof ik leuker! :) De laatste foto is erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Vivian, Ik bezoek dagelijks je web-log en ik vind het zo knap en erg leuk. Nu had ik een vraag en ik hoop echt dat je die wilt beantwoorden. Als je je adres laat weten wil ik je graag een eigen gemaakte foto voor sturen, die ik niet kan mailen. Ik ben al een oud wijf en ben niet zo handig met de computer als jij. Ik kwam je naam ook tegen bij all things royal. Helaas lukt het me niet daar te registreren En wat is toch "style emoticons/default? Zelfs bij google kunnen ze me niet verder helpen. Wil je me a.u.b. antwoorden? Ik maakte ook altijd foto's, maar ben erg wankel op mijn benen geworden. Verleden jaar heeft HM me zelfs laten thuis brengen. Is dat niet aardig? Heel veel succes met je mooie web-log en help me. Bij voorbaat dank je wel, groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Anneke, zou je me kunnen mailen op vivianvalke@hotmail.com ?
  Dan kunnen we verder praten,
  Met vriendelijke groet,
  Vivian

  BeantwoordenVerwijderen