Juliana's jaren - 1929 | De Oranjes

zondag 24 juni 2012

Juliana's jaren - 1929


In 1929 wordt het Gouden Jubileum van Koningin-moeder Emma gevierd. Ze is slechts 8 jaar koningin geweest (omdat Wilhelmina nog minderjarig was na de dood van Koning Willem III ) maar haar populariteit was groot. Omdat Emma in 1929 vijftig jaar Nederlandse was, werd dat feestelijk gevierd in Den Haag en Amsterdam. Even was Juliana’s oma dat jaar weer het middelpunt. Per Gouden Koets werd de Grote Kerk in Den Haag bezocht voor een bijzonder concert. In Amsterdam ging het feestje verder in de Nieuwe Kerk, vervolgens werd een rijtoer gemaakt met de Crème Caleche. ( Notabene het geschenk van Koningin Emma aan haar dochter Wilhelmina) En ten slotte juichten massa's mensen Emma toe, toen ze op het balkon van Paleis op de Dam verscheen.

Koningin Wilhelmina, Koningin-moeder Emma, Prins Hendrik en Prinses Juliana bij Paleis op de Dam


Voor de feestelijkheden maakt Juliana graag tijd vrij, om vervolgens weer gauw haar studentenleven in te duiken. Ze doet mee aan discussieavonden en feestjes, ze speelt in toneelstukken en zelfs in een orkest. Haar studie verwaarloost ze ook niet, maar toch moet ze af en toe voor haar verplichtingen kiezen.

Juliana aanwezig met haar ouders bij de kranslegging bij het monument voor Jan van Nassau in Utrecht
Soms vind ze die ‘werkzaamheden’ ook erg leuk. Zoals de keer dat ze met haar vader op verjaardagsbezoek gaat bij een 100-jarige Haagse man. J.W. Thijsse was een echte oranjefan en er trots op dat hij Koning Willem I nog had meegemaakt. Zijn droomwens was om Koningin Wilhelmina te ontmoeten, maar die kon helaas geen tijd vrij maken voor het bezoek…Daarom besluiten Hendrik en Juliana de man  een verrassingsbezoek te brengen.



Foto's: RVD

2 opmerkingen:

  1. Het is en blijft een geweldige mooie serie over de levensjaren van Koningin Juliana. Dit jaar 1929 ook weer schitterend uitgebeeld

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer een mooie log in een leuke serie!

    BeantwoordenVerwijderen