Koninklijk paar ontvangt Gouverneur Generaal van Canada | De Oranjes

woensdag 29 oktober 2014

Koninklijk paar ontvangt Gouverneur Generaal van Canada

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen maandag de Gouverneur Generaal en opperbevelhebber der strijdkrachten van Canada met zijn echtgenote op Paleis Noordeinde.

De Gouverneur en zijn vrouw zijn sinds zondag in Nederland voor privéafspraken, de ontvangst bij de Koning, en een rondetafelgesprek in de residentie van de Canadese ambassadeur. Bij dat rondetafelgesprek waren ook Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig. Na het bezoek aan het paleis, ging de Gouverneur richting Bergen op Zoom. Op de Canadese oorlogsbegraafplaats woonden ze een herdenkingsbijeenkomst bij van de slag om de Schelde, nu 70 jaar geleden.

Prins Maurits vertegenwoordigt Koning Willem-Alexander

Omdat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich toen inmiddels in het vliegtuig richting Japan bevonden, vertegenwoordigde Prins Maurits de Koning voor het eerst. Vorig jaar, een dag na de inhuldiging, benoemde Willem-Alexander zijn neef tot Adjudant in Bijzondere Dienst. Maandag was zijn rol dus voor het eerst zichtbaar. De Koning had het 's ochtends, vlak voor vertrek naar Japan, extra druk. Behalve het Canadese gezelschap ontving hij ook nog even de ambassadeur van Angola.

Prinses Beatrix bij herdenking Eerste Wereldoorlog in België

In het Belgische Nieuwpoort en Ieper is dinsdag de Eerste Wereldoorlog herdacht. Onder de aanwezigen was ook Prinses Beatrix. Ze vertegenwoordigde haar zoon die in Japan is.

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon, daarom vonden er in Nieuwpoort en Ieper herdenkingen plaats. Voorafgaand aan de ceremonie werd Prinses Beatrix al ontvangen door Koning Filip en Koningin Mathilde. Onder de gasten waren verder ook Sir Tomothy Laurence (de tweede echtgenoot van de Britse Prinses Anne), Groothertog Henri van Luxemburg en Prinses Lalla Meryem van Marokko aanwezig. Bij het Koning Albert I monument in Nieuwpoort werd het onder water zetten van de IJzervlakte herdacht en werd een eerbetoon gegeven aan ‘Koning Soldaat’ – de bijnaam van Koning Albert I, die zich onder de soldaten in de loopgraven bij de rivier de IJzer in West-Vlaanderen begaf. De Belgische Koning van nu, Koning Filip, hield er een toespraak en legde een krans.

Vanuit Nieuwpoort vertrokken alle staatshoofden, regeringsleiders en hoogwaardigheidsbekleders rond 16.00 uur richting Ieper voor de herdenking van de eerste slag om de stad. Nadat Koning Filip ook hier een krans had gelegd, werd de Last Post gespeeld onder de Menenpoort waar alle namen van de 54.900 overleden Britse militairen in staan geschreven. Al sinds 1929 – uitgezonderd 1940 tot 1944 – wordt onder de Menenpoort iedere avond, klokslag acht uur de Last Post gespeeld.


Prinses Beatrix opent nieuwbouw van Archipel Landrijt in Eindhoven

Prinses Beatrix heeft vandaag de nieuwbouw van verpleeghuis Landrijt in Eindhoven geopend.

In een volle zaal met veel medewerkers en cliënten, knipte de prinses een lint door en onthulde ze twee schilderijen. Met deze handelingen werd het nieuwe gebouw officieel geopend. Aansluitend werd ze rondgeleid door het nieuwe verpleeghuis wat specialistische zorg biedt aan cliënten met bijzondere ziektebeelden. Veelal gaat het om vormen van dementie en cognitieve problemen, zoals dementie op jonge leeftijd, hersenletsel, de ziekte van Huntington of het syndroom van Korsakov. Met het nieuwe gebouw combineert Landrijt gespecialiseerde kennis met wonen, zorg, behandeling en welzijn op één locatie, waardoor goed kan worden ingespeeld op de behoeftes van de cliënten.Toen de prinses weer wilde vertrekken, stond er een jongetje achter de autodeur die graag een handje wilde schudden. Met enige moeite lukte het Prinses Beatrix om het kinderhandje te bereiken.

Kort nieuws:
- Prinses Anita vierde maandag haar 45e verjaardag

3 opmerkingen:

 1. Leuk dat we prins Maurits nu eens in functie zien namens de koning

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De kleur die maxima aan heeft is mooi. Maar verder vind ik het niets. Het is net of haar jurk in haar maillot zit en die donkere kleur van de panty en schoenen in combi met het mouwloze vind ik niet mooi.

  Maurits mooi strak in t pak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. loop niet warm voor Maurits - maar ook hij doet "iets"! Jeetje wat was het koud in Belgie voor prinses Beatrix en de anderen.... maar als "oud"- vorstin steekt zij er met haar klasse wel dik boven uit - het koningspaar van Belgie deed hat ook heel goed en is hartelijk zo te zien op de tv-beelden.

  BeantwoordenVerwijderen