Koningin Máxima spreekt op symposium Wijzer in Geldzaken en opent Markthal Rotterdam | De Oranjes

donderdag 2 oktober 2014

Koningin Máxima spreekt op symposium Wijzer in Geldzaken en opent Markthal Rotterdam

"Bewaar geld niet thuis, waar het door de muizen wordt opgegeten, waar dieven het kunnen stelen en waar je echtgenoot erbij kan!"

Koningin Máxima was woensdag in Rotterdam. 's Ochtends hield ze in Diergaarde Blijdorp een toespraak op het symposium van Wijzer in Geldzaken, en 's middags opende ze in de binnenstad de Markthal.

Dinsdag was ze nog in Artis, woensdag in Blijdorp. Daarmee heeft Koningin Máxima, zonder verder veel van de parken gezien te hebben, twee populaire dierentuinen uit de Nederlandse top 10 binnen 24 uur bezocht. Als erevoorzitter van Wijzer in Geldzaken hield ze 's ochtends een toespraak over het stimuleren van verantwoord financieel gedrag. Dit vond plaats in het ‘eauditorium’van Diergaarde Blijdorp. Diverse financiële organisaties en instellingen woonden ook het symposium bij. Aan de hand van een aantal meegenomen posters illustreerde de Koningin haar toespraak over verstandige besteding van geld en sparen. "En waar kun je dat geld het best bewaren? Niet thuis, waar het door de muizen wordt opgegeten, waar dieven het kunnen stelen en waar je echtgenoot erbij kan! Maar op de bank dus! Want daar levert het rente op, waardoor je meer kunt investeren bijvoorbeeld in je bedrijf." aldus de Koningin.

Naast Koningin Máxima spraken onder anderen minister Dijsselbloem van Financiën, prof.dr. Marcel Zeelenberg, hoogleraar sociale en economische psychologie aan de Tilburg University en Dan Goldstein, psycholoog, gedragseconoom en onderzoeker bij Microsoft Research. De bijeenkomst werd afgesloten met een paneldiscussie over gedragsbeïnvloeding.


Thuis in Wassenaar had de Koningin mooi even tijd om haar dochters van school te halen en zich te verkleden. Aan het eind van de middag opende ze namelijk wederom in Rotterdam de eerste overdekte markthal in Nederland, geïnspireerd op versmarkten in Stockholm, Barcelona en Valencia. Bijzonder aan de Markthal Rotterdam is echter dat het een combinatie is van wonen boven met het leven van de markt. In de boog van de hal zijn zo’n 228 appartementen gerealiseerd. Verder is het levensgrote kunstwerk op het ‘plafond’ een echte blikvanger. De groente, het fruit en de bloemen lijken gefotografeerd, maar zijn in werkelijkheid stuk voor stuk met de computer opgebouwd. Het beeld bestaat uit 400.000 megapixels.

Toen aan de Koningin gevraagd werd wat ze er van vond zei ze lachend: “Ik vind het geweldig maar het moet nog geopend worden!”. De openingshandeling volgde al snel door een grote pompoen op een weegschaal te leggen. Vervolgens kreeg Máxima een rondleiding door de hal die zo’n 94 marktkramen telt en 20 winkel – en horeca units. Ze proefde diverse kruiden en groenten. Plots begon een of andere vrouw haar zomaar te kussen, wat de Koningin – net als bij het vorige kusmoment- maar weer over zich liet komen. Onder luid gejuich van dúizenden toeschouwers vertrok de Koningin weer naar huis.


Koning Willem-Alexander neemt eerste exemplaar 'Bijbel in Gewone Taal' in ontvangst

Koning Willem-Alexander heeft woensdag het eerste exemplaar ontvangen van de ‘Bijbel in Gewone Taal’. 

De overhandiging van de Bijbel in Gewone Taal vond plaats in het World Forum in Den Haag, waar tijdens de presentatie ook voorgelezen werd uit de nieuwe Bijbel, en enkele teksten muzikaal werden voorgedragen. Ook werd er tussendoor muziek gemaakt in gospelstijl. Hoogtepunt was natuurlijk de overhandiging van het eerste exemplaar aan Koning Willem-Alexander die al bladerend “Fantastisch, hartelijk dank”zei. Met deze nieuwe versie van de Bijbel is het voor veel meer mensen mogelijk het verhaal te begrijpen. Het was niet zo gemakkelijk om het boek ‘even’ te vertalen. Al sinds 2006 werkte het Nederlands Bijbelgenootschap met het omzetten in een taal die dagelijkse woorden gebruikt. De vertaling bevat korte zinnen en er zijn woorden gebruikt die algemeen bekend zijn. Ook in de vormgeving heeft het genootschap gestreefd naar maximale duidelijkheid. Na afloop ontving de Koning van een achtergebleven toeschouwer nog drie cadeautjes voor zijn dochters, maar de kans is groot dat ze nu ook wel benieuwd zijn naar de begrijpelijke Bijbel die de Koning mee naar huis nam.

Koning Willem-Alexander bij uitreiking Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag de uitreiking van de Heinekenprijzen bijgewoond in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

De wetenschappelijke prijzen worden om de twee jaar uitgereikt aan jonge Nederlandse wetenschappers. De prijzen gingen naar de Brit Christopher Dobson (biochemie en biofysica), de Fin Kari Alitalo (geneeskunde), de Nederlander Jaap Sinninghe Damsté (milieuwetenschappen), de Duitse Aleida Assmann (historische wetenschap) en de Amerikaan James McClelland (cognitiewetenschappen). Ze ontvingen daar ieder 200.000 dollar voor. Ondanks het enorme bedrag bleven de winnaars nog even met beide benen op de grond, en poseerden ze netjes met de Koning voor een groepsfoto.

Koningin Máxima spreekt over inclusieve financiering op bijeenkomst in Bazel

Koningin Máxima was vandaag aanwezig bij de Bank for International Settlements in het Zwitserse Bazel.

De Koningin nam deel aan een bijeenkomst over Internationale Standaardisatie Organisaties en toezichthouders in de financiële sector (SSB). Aan het begin van de bijeenkomst hield ze een openingswoord. Ze sprak onder andere over het belang te zoeken naar mogelijkheden binnen deze standaarden om de toegang tot financiële diensten te bevorderen en financiële integriteit te waarborgen. Deelnemers van de bijeenkomst, het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS), het Committee on Payment and Market Infrastructures (CPMI), de Financial Action Task Force (FATF), de International Association of Deposit Insurances (IADI) en de verzekeringstoezichthouders, de International Association of Insurance Supervisors (IAIS), luisterden aandachtig naar de speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In 2011 en 2010 sprak Koningin Máxima ook al eens met vertegenwoordigers van de SSB's en andere financiële organisaties als de Wereldbank.


Foto: © Klaus Brodhage/ RVD

Prinses Beatrix bij uitreiking Max van der Stoel Award

Prinses Beatrix was vanmiddag aanwezig bij de uitreiking van de Max van der Stoel Award, waarmee tweejaarlijks individuen of groepen die zich succesvol inzetten voor de positie van minderheden worden geëerd. 

De award werd uitgereikt in het Spaansche Hof in Den Haag, en ging naar een mensenrechten organisatie (Spravedlivost) uit Kirgizië. De organisatie ontving maar liefst 50.000 euro, en, net als de Koning bij de Heinekenprijzen, poseerden de winnaars ook met Prinses Beatrix.

Kort nieuws: 
- Koning Willem-Alexander ontving woensdag de ambassadeurs van België, Ierland en Frankrijk op Paleis Noordeinde ter overhandiging van hun geloofsbrieven.

-Prinses Laurentien heeft op de website van waterbedrijven in Nederland een column geschreven met de titel ‘Mini actie Maxi effect’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten