Koning Willem-Alexander bezoekt ‘Aanzet’ in Leeuwarden | De Oranjes

zaterdag 11 oktober 2014

Koning Willem-Alexander bezoekt ‘Aanzet’ in Leeuwarden

Koning Willem-Alexander bezocht donderdag ‘Aanzet’ – de winnaar van het grote Appeltje van Oranje 2014.

Foto: © Bart Homburg/Oranje Fonds
Aanzet is een vrijwilligersorganisatie met verschillende projecten die allemaal zijn opgezet door mensen met een zogenoemde ‘psychische kwetsbaarheid’. Koningin Máxima reikte de Appeltjes van Oranje op 22 mei van dit jaar uit en zei in haar toespraak dat Aanzet in Leeuwarden de gróte appel verdiende. “Dit initiatief blinkt uit in veelzijdigheid en reikwijdte. En omdat het in een lange reeks van jaren zijn waarde heeft bewezen."  De grote appel staat nog altijd trots in de kantine van de organisatie waar de Koning met betrokkenen sprak. Ook ging hij in gesprek met een aantal deelnemers over hun ervaringen met het initiatief. Aanzet coördineert maar liefst elf verschillende projecten, zoals een maatjesinitiatief, een pc-reparatieproject, Steunpunt Zelfhulp en vier sociale cafés. Deelnemers weten met ondersteuning van Aanzet richting te geven aan hun leven en worden, indien mogelijk, begeleid naar een betaalde baan of stromen door naar ander vrijwilligerswerk.

Prinses Laurentien leest voor op de Dag van de Duurzaamheid 2014

Prinses Laurentien heeft vrijdag, op de Dag van de Duurzaamheid, een bezoek gebracht aan de Daltonschool Neptunus in Amsterdam.

Op zo’n duizend basisscholen in Nederland werd vrijdag voorgelezen door prominente Nederlanders, burgemeesters, wethouders, ouders en leerkrachten. Dit allemaal in het kader van de Dag van de Duurzaamheid. Op de Amsterdamse school boften ze dus met een bezoek van Prinses Laurentien , acteur Daniël Bouissevain en presentatrice Loretta Schrijver. De prinses las het hoofdstuk ‘het verhaal in de bomen’ voor uit haar boek ‘Mr. Finney en het raadsel in de bomen’. Aansluitend ging ze met een andere groep van de school in gesprek over verschillende aspecten van de natuur zodat de kinderen na gingen denken over hoe ze hun school meer natuurvriendelijk kunnen maken.


Koning Willem-Alexander reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2014 uit

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2014 uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Vier kunstenaars ontvingen deze ‘aanmoedigingsprijs’ van maar liefst 6500 euro. De Koninklijke Prijs is al in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben de Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Koning Willem-Alexander deze traditie voorgezet. "Het is prachtig dat jonge schilders ons deelgenoot willen maken van hun persoonlijke vrijheid. En dat zij daar een medium voor kiezen van meer dan tienduizend jaar oud, dat - onder hun handen - nog steeds springlevend is", aldus Willem-Alexander in zijn toespraak bij de uitreiking. . "De werken van de 24 geselecteerde kunstenaars bewijzen dat de schilderkunst in Nederland nog steeds tintelt en met bezieling wordt beoefend" zei hij, waarna hij de winnende werken uitgebreid bekeek en ook een rondgang langs de andere ingezonden schilderijen maakte.


© screenshots NOS

1 opmerking:

  1. Heel mooi dat ons koningspaar en nu dus onze koning de winnaar bezoekt van de Appeltje van Oranje. Ze zijn dan ook erg betrokken hierbij. Wij kunnen trots zijn op ons Koninklijk paar

    BeantwoordenVerwijderen