Koningin Máxima bij symposium 40 jaar ‘Blijf van m’n lijf’ | De Oranjes

donderdag 16 oktober 2014

Koningin Máxima bij symposium 40 jaar ‘Blijf van m’n lijf’

Koningin Máxima was dinsdag aanwezig bij de viering van veertig jaar ‘Blijf van m’n lijf’

Met haar rode hoed en jurk gaf de Koningin gelukkig wat kleur aan de regenachtige dag.

De Blijf Groep was zeer vereerd haar in Amsterdam als eregast welkom te mogen heten. Aan de Koningin de taak om ook de nieuwe app Ican te lanceren. De app is gebaseerd op de landelijke methodiek Krachtwerk. Deze gaat uit van de eigen kracht van vrouwen om weer grip op hun leven te krijgen na huiselijk geweld. Ican brengt begeleiding en hulpverlening dichtbij, ook voor vrouwen die de stap naar opvang of hulp nog te groot vinden.

Tijdens de viering van 40 jaar Blijf van m’n lijf werd daarnaast ook teruggekeken op de geschiedenis van de vrouwenopvang en de nieuwe mogelijkheden voor de aanpak van huiselijk geweld.

Koninklijk paar ontvangt Koning Felipe VI en Koningin Letizia van Spanje

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen woensdag de Spaanse Koning Felipe VI en Koningin Letizia bij – en daarna in - Paleis Noordeinde. Het Spaanse Koningspaar bracht een kort kennismakingsbezoek aan ‘Nederland’ (Den Haag)

Vlak voor Nederlandse lunchtijd (In Spanje wordt gemiddeld pas tussen 14.00 en 16.00 uur geluncht) arriveerden Koning Felipe VI en Koningin Letizia bij Paleis Noordeinde. Koning Willem-Alexander, die dezelfde ochtend nog drie ambassadeurs ontving, en Koningin Máxima stonden hen al voor het paleishek op te wachten.

Na omhelzingen en een poseermoment voor de pers, wandelden de beide Koningsparen naar het paleis.

Van de term ‘kennismaking’ is ook bij dit bezoek éigenlijk geen sprake. Sterker nog; Koning Felipe VI, Koning Willem-Alexander en hun vrouwen zijn bevriend met elkaar.

De positie, maar zeker ook de Spaanse taal, zal voor een band gezorgd hebben. Toch moesten ze nu al voor de tweede keer, in ruim een jaar tijd, het toneelstuk spelen. Op 18 september 2013 waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Spanje om als nieuw Koningspaar kennis te maken met de – toen nog – regerende Koning Juan Carlos en Koningin Sofia. Ze werden door Felipe en Letizia opgewacht op de militaire luchthaven bij Madrid. Nu Felipe sinds een paar maanden ook Koning is, gaat hij samen met zijn vrouw ook langs een aantal landen voor korte kennismakingsbezoeken. Ze waren al in het Vaticaan en in de buurlanden Portugal, Marokko en Frankrijk.

Voor de lunch werd er ook in de balkonzaal nog een groepsfoto gemaakt.

Na de lunch op Paleis Noordeinde gingen Koning Felipe VI en Koningin Letizia, vergelijkbaar met het bezoek van het Belgische Koningspaar in november 2013, richting het Binnenhof voor ontmoetingen met de Eerste en Tweede Kamer en minister-president Rutte.

Koning Willem-Alexander reikt nieuwe Standaard uit aan Koninklijke Marechaussee

De standaard van de Koninklijke Marechaussee is na 40 jaar wel eens aan vervanging toe. Koning Willem-Alexander reikte daarom vanochtend op het Binnenhof de nieuwe standaard uit.

In een uniform van de Koninklijke Landmacht reikte de Koning de nieuwe standaard uit aan luitenant-generaal Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee. In het jaar waarin de Koninklijke Marechaussee haar 200-jarig bestaan viert is een vervanging van de oude standaard wel op zijn plaats. Op de vorige standaard, die op 29 oktober 1931 werd uitgereikt door Koningin Wilhelmina, staat bovendien nog: 'Wapen der Koninklijke Marechaussee'. Nu staat er ‘Koninklijke Marechaussee’. De reden daarvoor is dat de Koninklijke Marechaussee intussen een zelfstandig krijgsmachtdeel is geworden.

De Koning hield ook nog een toespraak. 

Koningin Máxima bezoekt Wereldvoedseldag in Rome

Koningin Máxima was vandaag als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling in Rome ter gelegenheid van de ‘World Food Day’.

Foto: © FAO
Vanochtend hield Koningin Máxima een toespraak bij de conferentie van de Food and Agriculture Organization (FAO). Het thema van de Wereldvoedseldag is dit jaar ‘Family Farming’: feeding the world, caring for the earth’. Het gaat over de belangrijke rol die kleine boerenbedrijven spelen bij het bevorderen van voedselzekerheid, duurzame ontwikkeling van landbouwgebieden en de vermindering van armoede. De Koningin ging in haar toespraak in op het belang van goede toegang tot een bank- of spaarrekening of tot verzekeringen voor de ontwikkeling van deze boerenbedrijven. Ook benadrukte ze opnieuw de nauwe samenhang tussen betere toegang tot financiële diensten en de activiteiten van de drie VN-voedsel- en landbouworganisaties FAO, het IFAD (International Fund for Agricultural Development) en het WFP (World Food Programme). In december 2013 bezochten de vier VN-organisaties gezamenlijk met Koningin Máxima landbouwprojecten in Ethiopië en Tanzania om van elkaar te leren en de samenwerking te versterken.

Verder hield de Koningin ook nog een korte toespraak bij een bijeenkomst over financiële diensten en voedselzekerheid. Vanmiddag heeft ze tot slot deelgenomen aan een paneldiscussie over innovaties in de landbouw en financiële dienstverlening.

Kort nieuws:
- Koning Willem-Alexander ontving woensdag van de ambassadeurs van Zuid-Afrika, Hongarije en Georgië geloofsbrieven op Paleis Noordeinde.

- Veel jarigen deze week: Prinses Margarita en Prins Jaime vierden maandag hun 42e verjaardag, Prinses Cécilia de Bourbon de Parme wordt vrijdag 1 jaar, en een dag later is Prinses Aimée jarig. Zij wordt 37.

 - Op de website van het Koninklijk Huis is weer een nieuwe tentoonstelling geplaatst. Het zijn dit keer archiefstukken die in het Koninklijk Huisarchief worden bewaard.

5 opmerkingen:

 1. Wat zag ze er schitterend uit en zeker die hoed vind ik erg mooi en ook de oorbellen vind ik althans erg mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de kleur is prachtig en de vorm van de hoed ook. Het is een beetje ongelukkig genomen foto van onderaf, daardoor komt de jurk niet mooi over. Alleen had de kleur van de panty iets meer richting huidskleur gemogen. Het is nu zo wit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En wat vinden jullie van de ketting die Koningin Máxima vandaag droeg? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind de ketting top ;) lekker herfstachtig en trekt de aandacht naar haar; terwijl koningin Letizia er ook mag zijn in het rood..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind de ketting ook gaaf. Lekker groot en opvallend. Al weet ik niet of ik 'm zelf zou willen :)

   Verwijderen