Staatsbezoeken aan Japan en Zuid-Korea - II | De Oranjes

donderdag 30 oktober 2014

Staatsbezoeken aan Japan en Zuid-Korea - II


Op de tweede dag van het staatsbezoek aan Japan woonden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een themabijeenkomst over windenergie bij. Ook werd er gesproken met Japanse bedrijven die in Nederland gevestigd zijn, en knuffelde Máxima met een robotzeehond.


Voor het eerste programmaonderdeel hoefden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima niet ver te reizen. In het Okura Hotel, waar ze zelf in de Imperial Suite overnachten, vond vanochtend een themabijeenkomst over windenergie plaats. Japan denkt de Nederlandse kennis nodig te hebben op het gebied van windenergie. Ze zijn namelijk op zoek naar een alternatief voor kernenergie. Door zijn (warme) handen boven een soort glazen bol te houden, opende de Koning de bijeenkomst. Nadat ze met de deelnemers van de economische missie op de foto gingen, bekeken de Koning en Koningin ook nog enkele bedrijfspresentaties van Nederlandse en Japanse bedrijven die werkzaam zijn in de sector ‘offshore windenergie’. Aansluitend bezocht het Koninklijk paar een bijeenkomst met CEO's van Japanse bedrijven die in Nederland gevestigd zijn. Nederland kent, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, het grootste aantal vestigingen van Japanse bedrijven in Europa.
© Screenshots RTL
 De Japanse Keizer Akihito en zijn vrouw Keizerin Michiko hadden gisteren het aanbod gedaan om op deze tweede dag bij hen te komen lunchen. Uiteraard gingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op die uitnodiging in en werd er dus geluncht op het Keizerlijk Paleis die de naam ‘Kokyo’ draagt. In het Okura Hotel hadden ze immers als eens gegeten. Erg lang konden ze niet bij de keizer en keizerin blijven, want het was nog een half uur rijden naar de Tokyo University waar de Koning en Koningin kennis maakten met nieuwe innovatieve ontwikkelingen op het gebied van ouderenzorg in Japan. Ze spraken met vertegenwoordigers van de overheid, autoriteiten, planners en ouderen over het realiseren van speciale leefgemeenschappen voor ouderen en het gebruik van medische apparaten en robots in de ouderenzorg. Over die robots wordt creatief nagedacht. Zo is er een schattige robotzeehond gecreëerd, die een ‘buddy’ voor ouderen kan zijn. Koningin Máxima hield hem moederlijk vast, al vond ze ‘m ook wel een beetje eng. 

Vanavond gingen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tot slot langs bij minister-president Shinzo Abe. Deze man liet het Koninklijk gezelschap ook niet met een lege maag naar huis gaan. Er werd heel veel rijst en sushi geserveerd. Hopelijk niet met stokjes.

7 opmerkingen:

 1. Wat ben je er toch weer snel bij, alleen de jurk cq mantelpakje wat ze draagt in de avond vind ik persoonlijk niet zo mooi; het maakt haar erg dik, vind ik
  Verder die groene jurk met hoed was prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vind ik ook. Mooie combinatie van hoed en groen pakje.
   P.S. En jij bent snel met reageren! :)

   Verwijderen
  2. ja, als ik op de computer zit, dan kijk ik bepaalde sites even door waaronder die van jouw en heb je dan een nieuw logje, dan lees ik dat en zo nodig reageer ik erop.
   En ja, oke nu snel de volgende keer wat trager met het erop zetten. Geeft niet hoor, ik kom toch wel kijken of je je site hebt bijgewerkt.

   Verwijderen
 2. Kan trouwens niet beloven dat ik altijd zo snel zal zijn, maar dit kwam toevallig zo uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat ik wel jammer vind - dat die 2 altijd alles met elkaar doen...de een die kant op stap en de ander iets anders, leverd veel meer impressies van het land op...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, bij een officieel werkbezoek in het buitenland gebeurde dat nog wel eens, maar nu is dat natuurlijk bij een staatsbezoek anders. De echtgenote, Máxima, is mee om het staatshoofd te vergezellen en als zij ergens anders alleen verschijnt is het net of zij dan de vertegenwoordigende rol heeft.

   Verwijderen
  2. Dat was me gisteren ook al opgevallen toen we Blauw Bloed zaten te kijken. Meestal heeft Maxima wel voor een deel een eigen programma, maar in dit land is anders..... veel conservatiever

   Verwijderen