Project: Verbouwing paleizen – I | De Oranjes

maandag 6 oktober 2014

Project: Verbouwing paleizen – I


De verbouwingen van de paleizen zal niemand ontgaan zijn. Er staat nogal wat te gebeuren. Vooral de kosten rondom het project in totaal worden breed uitgemeten in de media. In de speciale categorie met de naam ‘Project: verbouwing paleizen’ zal er regelmatig een update volgen van alle ontwikkelingen.

Paleis Huis ten Bosch
Toen Beatrix haar aftreden aankondigde, werd – zoals ook al verwacht – meteen bekend gemaakt dat zij naar haar vroegere woonverblijf, Kasteel Drakensteyn zou verhuizen. Paleis Huis ten Bosch wordt dan de nieuwe woning voor de Koning met zijn gezin. Inmiddels is Prinses Beatrix (in februari 2014 officieel) verhuisd naar Kasteel Drakensteyn, wat in de afgelopen jaren een opknapbeurt heeft ondergaan. De verhuizing van Koning Willem-Alexander met zijn gezin naar Paleis Huis ten Bosch zal echter nog tot in 2017 duren, omdat het een grote renovatie tegemoet gaat wat zo’n 35 miljoen euro gaat kosten. Sinds Beatrix er met haar gezin in 1981 haar intrek nam is er geen onderhoud meer aan het paleis gedaan. Nu zou je, als je foto’s bekijkt, niet zeggen dat het in vervallen staat is. Dat is ook niet zo, maar dit is ongeveer wat er op de planning staat: technische installaties, zoals waterleidingen en elektrische bedrading met ongeaarde stopcontacten worden vernieuwd, het paleis krijgt een nieuw dak, er wordt asbest verwijderd, het houtrot, houtworm en zilvervisjes worden aangepakt en beschadigd historisch meubilair wordt gerestaureerd. Ook zal de tuin opnieuw worden ingericht. De renovatie gaat in 2015 van start en zal dus tot in 2017 duren.

‘Noodpaleisje’ in tuin Villa Eikenhorst
Vanwege de verbouwing van Paleis Huis ten Bosch, de ‘kleine’ Villa Eikenhorst, en het feit dat de Koning ook ’s avonds nog wel eens wil werken en dat dan niet op Paleis Noordeinde kan doen, is besloten een noodgebouw te creëren in de achtertuin van Villa Eikenhorst in Wassenaar. Voor 400.000 euro wordt het gebouw gerealiseerd wat onder andere een hal, vergaderzaal en twee spreekkamers (één voor Koning Willem-Alexander en één voor Koningin Máxima) krijgt. De verwachting is dat het gebouw in ieder geval blijft staan tot de Koning weer in Paleis Huis ten Bosch terecht kan. 

Paleis Noordeinde
Ook Paleis Noordeinde, de werklocatie van Koning Willem-Alexander, wordt opgeknapt. De verbouwingen van ‘facilitaire en restauratieve ruimtes’ zijn momenteel al bezig en gaan zo’n 8 miljoen euro kosten. In augustus was ook te zien dat de voorkant een nieuw laagje verf kreeg. 

Noordeinde 66 
Het aangrenzende pand Noordeinde 66, het vroegere woonhuis van Koning Willem-Alexander en nu het kantoor van Prinses Beatrix, is de afgelopen jaren voor 3,7 miljoen euro verbouwd. De verbouwing zou momenteel rond zijn, en bestond onder andere uit het vernieuwen van de verouderde technische installaties, het verbeteren van de beveiligingsvoorzieningen, het installeren van een lift en groot bouwkundig onderhoud aan de gevel, het dak en aan vloeren.

De Griekse vakantievilla
Tot slot is er natuurlijk nog de veelbesproken Griekse vakantievilla. Die kwam deze zomer opnieuw in het nieuws vanwege het aanbrengen van een steiger voor de kust van het terrein, zodat er een verbinding is met de zee. Ook werd er een ‘beveiligingshek’ geplaatst, waar twee stroken land (van 1.034 en 376 vierkante meter) voor gekocht werden. Begin deze zomer verschenen er ook foto’s van de werkzaamheden.

1 opmerking:

  1. Wat een leuke log; alleen die kosten en dan dat noodkantoortje in Wassenaar, is dat nu werkelijk nodig voor zoveel geld vraag ik me af. Hier in Den Bosch zouden ze dan zeggen: En wie gaat dat betalen?, zoete lieve Gerritje? Nogmaals een hele leuke log, hoe verzin je het toch iedere keer weer. Kom maar eens op het idee, ja dat kun je wel aan Royalfanvivian overlaten.

    BeantwoordenVerwijderen