Prinses Beatrix opent Eerste Wereldoorlog paviljoen en bekijkt dansvoorstelling ‘Free To Move’ | De Oranjes

vrijdag 5 september 2014

Prinses Beatrix opent Eerste Wereldoorlog paviljoen en bekijkt dansvoorstelling ‘Free To Move’

Prinses Beatrix heeft donderdag het paviljoen Nederland en de Eerste Wereldoorlog geopend op het terrein van museum Huis Doorn. ’s Avonds woonde ze de dansvoorstelling ‘Free to Move’ bij in Den Haag.

Voor het paviljoen ‘Nederland en de Eerste Wereldoorlog’ is de voormalige garage van de Duitse Keizer Wilhelm II omgebouwd en uitgebreid. Zelfs zijn Mercedes staat er nog in, die door Prinses Beatrix tijdens een rondleiding over het terrein bewonderd werd. Ze toonde dus meer interesse in de man, dan dat Koningin Wilhelmina ooit had. Keizer Wilhelm II van Duitsland vluchtte namelijk in 1918 naar Nederland. Hij woonde eerst enige tijd op kasteel Amerongen en in De Casteelsche Poort in Wageningen. Wilhelm kon zijn intrek nemen in Huis Doorn, al werd het hem verboden vrij te reizen. Hij leefde dan ook een geïsoleerd bestaan. Koningin Wilhelmina weigerde hem te ontvangen, omdat ze zijn komst naar Nederland zag als een laffe vlucht.

© Screenshots NOS

De garage, het tentoonstellingsgebouw is nu ook de officiële plaats van de herinnering van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Ondanks dat Nederland neutraal bleef in deze oorlog laat de tentoonstelling zien hoe het land toch geregeld te maken kreeg met buitenlandse strijdkrachten: Britse bommenwerpers die op weg naar België neerstortten in Zeeland of Duitse duikboten die in de Waddenzee vastliepen, bijvoorbeeld. Door een fotogordijn (waarop onder andere Koningin Wilhelmina groot afgebeeld stond) opzij te schuiven, werd het tentoonstellingsgebouw officieel door Prinses Beatrix geopend. Slechts een uur na aankomst vertrok ze alweer.

© screenshot Blauw Bloed
’s Avonds werd de prinses bovendien weer in Den Haag verwacht. Ze woonde in het Lucent Danstheater de dansvoorstelling ‘Free to Move’ bij. Een bijzondere voorstelling wat een initiatief is van het Prinses Beatrix Spierfonds en Holland Dance waarbij de top van de Nederlandse moderne dans zich belangeloos inzet voor de strijd tegen alle spierziekten. De opbrengst van de avond wordt overgemaakt naar het Prinses Beatrix Spierfonds, en natuurlijk kon Prinses Beatrix -als beschermvrouwe van de organisatie - niet op deze avond ontbreken. In de pauze had ze echter geen tijd om rustig een kopje koffie te drinken. Ze gebruikte de tijd om met Jan Kooijman en René van Kooten (ambassadeurs van het fonds) te praten en reikte ook nog de Wetenschapsprijs 2014 uit aan Silvère de Maarel, hoogleraar medische epigenetica aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Prinses Laurentien springt de gracht in op WaterSpaardersdag

Prinses Laurentien heeft donderdag een duik genomen in de Amsterdamse gracht. Door vijf minuten te watertrappelen wilde ze aandacht vragen voor de eerste Nationale WaterSpaarders Dag.

Het evenement, dat georganiseerd werd in de Hermitage, werd bijgewoond door de drie generaties die nodig zijn voor energiebesparing: besluitvormers, jongeren en kinderen uit heel Nederland. WaterSpaarders komt voort uit de wens van kinderen om zelf iets te doen om klimaatverandering tegen te gaan en de natuur te behouden. De drie initiatiefnemers (het Wereld Natuur Fonds, Unilever en de Missing Chapter Foundation van Prinses Laurentien) en een steeds groter wordende groep partners, waaronder Vewin, ondersteunen de missie van de kinderen om thuis hun gezinnen aan te zetten tot vijf minuten douchen. Het idee van Waterspaarders is uitgelopen op een eerste Nationale Waterspaarders dág.

Foto: © Arie Kievit  waterspaarders.nl 

Om extra aandacht te vragen voor het korter douchen, sprong Prinses Laurentien samen met kinderen het water in. Met de actie hopen ze dat iedereen in het vervolg nog zo’n vier minuten onder de douche staat. Prinses Laurentien stapte tevens een beetje in de voetsporen van haar schoonzus. In 2012 deed Prinses Máxima mee aan de City Swim. Met een zwemtocht door de grachten wordt dan geld opgehaald voor de Stichting ALS. Uiteraard was er voor Prinses Laurentien en ‘haar actie’ ook voldoende aandacht van de media. Behalve enkele interviews, werd ze ’s avonds uitgenodigd in het programma RTL Late Night.
Foto's: ©  royalduo 

Prins Constantijn opent ‘Leiden Centre of Data Science’

Prins Constantijn opende gisteren het ‘Leiden Centre of Data Science’ – een virtueel centrum voor onderzoek naar big data van de Universiteit Leiden.

''Beleidsmakers beginnen nog maar net vat te krijgen op het fenomeen en de kansen en uitdagingen waar we voor staan. Zij hebben daarbij de hulp en ondersteuning van de wetenschap hard nodig'', aldus de prins die ook ooit student was aan de Universiteit Leiden. Met een druk op de knop opende hij een digitale presentatie. Daarna kwamen diverse sprekers aan het woord, en was er een demomarkt te bewonderen waar onderzoekers diverse opstellingen van hun projecten aan het publiek presenteerden.

© screenshots Leiden Universiteit

Prinses Beatrix opent Prinz-Claus-Promenade in Hitzacker

Prinses Beatrix heeft vandaag in de geboorteplaats van haar man, Hitzacker, de Prinz-Claus-Promenade geopend.   

De prinses, die deze week al voor de derde keer in een blauw pakje verscheen, opende de promenade door een plaquette te onthullen. In de plaquette is onder andere de handtekening van Prins Claus gegraveerd. Aansluitend maakte de prinses een wandeling over het pad wat is aangelegd op een kademuur. Een afwateringssluis, een pompinstallatie en een kademuur moeten het stadje beschermen tegen overstromingen van de rivier de Jeetzel, die uitmondt in de Elbe. Tijdens de wandeling kreeg Prinses Beatrix uitleg over dat hoogwaterbeveiligingsbouwwerk. De opening van de Prinz-Claus-Promenade is precies een dag voordat de prins 88 jaar zou worden. Op 6 september 1926 werd hij in Hitzacker geboren waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. Ook na de oorlog keerde hij er terug. Prinses Beatrix is ook niet onbekend met de plaats. Behalve diverse privébezoeken met haar gezin, kwam ze ook twee keer eerder officieel naar Hitzacker toe. In 2005 onthulde ze er al een borstbeeld van haar man.Kort nieuws:
- Op de hockeyclub van de prinsesjes (HGC) is een trainer opgepakt die in de vrouwenkleedkamer jarenlang stiekem opnames heeft gemaakt.

3 opmerkingen:

  1. Wat zag ze er goed uit in dat blauwe mantelpakje tijdens haar bezoek aan huize Doorn. 's-avonds vond ik dat pakje niet zo mooi, maar ze straalde wel. Het doet haar goed dat ze geen Koningin meer is, wat betreft de verantwoordelijkheid, want verder was zij en blijft zij een Koningin die ons ruim 33 jaar lang heel goed heeft vertegenwoordigd. Hopende kan zij nog vele jaren van haar "pensioen" en haar kleinkinderen genieten. Ik gun het haar van harte.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks for this note. I missed princess Beatix!

    BeantwoordenVerwijderen