Koning Willem-Alexander bij afsluiting lustrumjaar Erasmus Universiteit Rotterdam | De Oranjes

woensdag 3 september 2014

Koning Willem-Alexander bij afsluiting lustrumjaar Erasmus Universiteit Rotterdam

Koning Willem-Alexander was maandag aanwezig bij de opening van het Academisch Jaar op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het was tevens de officiële afsluiting van de viering van het eeuwfeest van de universiteit.

Foto: ©  Erasmus Universiteit Rotterdam
Achter een cortège van hoogleraren wandelde de Koning met zijn gevolg over het terrein van de campus een van de gebouwen binnen. De anders zo serieuze studenten zongen liedjes toen Koning Willem-Alexander hen passeerde.

Tijdens de bijeenkomst werden onder andere de resultaten van het vrijwilligersproject van het lustrumjaar, Erasmus4Rotterdam, uitgereikt. Met dit project hebben studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit iets willen teruggeven aan de stad waar de universiteit honderd jaar geleden is opgericht. Thema van het eeuwfeest was '100 jaar impact', over de invloed en betekenis van de Erasmus Universiteit voor de samenleving en de ontwikkeling van de wetenschap. De Koning ging niet met lege handen naar huis. Hij ontving een sculptuur, een herinneringsboek én een fotoboek over het lustrumjaar.

Prinses Beatrix bij reünie Genootschap Engelandvaarders

Prinses Beatrix was dinsdag aanwezig bij een reünie van het Genootschap Engelandvaarders.

De reünie van het genootschap die in 1969 werd opgericht, vond plaats op Landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Tot zijn dood woonde ook Prins Bernhard vaak een reünie bij. Van de groep nog levende Engelandvaarders waren er elf mannen en een vrouw naar het landgoed gekomen. Aan tafeltjes spraken ze met Prinses Beatrix, zoals ze tijdens de oorlog vaak met Koningin Wilhelmina zaten. Engelandvaarders waren meest jonge mensen die in de Tweede
Wereldoorlog kans zagen om over te steken naar Engeland. Daar sloten ze zich bij geallieerde strijdtroepen aan om te helpen bij de bevrijding van Nederland. Voorzitter van het Genootschap Engelandvaarders, generaal-majoor buiten dienst Rudy Hemmes toonde zich verheugd met de komst van prinses Beatrix. “We zijn blij dat u deze traditie voortzet. Koningin Wilhelmina heeft destijds veel voor ons betekend. Als ‘Moeder der Engelandvaarders’ ontving zij ons op theevisite.” Tot slot ging de prinses op de foto met de aanwezige Engelandvaarders.

Koningin Máxima opent Centrum voor Onderwijsexcellentie UCR

Koningin Máxima heeft vandaag de opening verricht van het Centrum voor Onderwijsexcellentie bij de University College Roosevelt.

Foto's: © Vivian Kramer - RoyalfanVivian
Klik hier voor meer foto's
Dit centrum stelt zich tot doel de expertise op het gebied van onderwijsexcellentie bij onderwijsinstellingen in Zeeland te vergroten. Spil in het Centrum voor Onderwijsexcellentie wordt een hoogleraar die in speciale academische cursussen en masterclasses deze kennis met onderwijsbestuurders en leerkrachten uit het primair, voortgezet en beroepsonderwijs gaat delen. Daarnaast zullen ook lezingen voor een groot publiek worden georganiseerd. Tijdens de openingsbijeenkomst in de burgerzaal van het oude stadhuis in Middelburg werd Koningin Máxima naar voren gevraagd om met drie leerlingen (afkomstig van de UCR, de HZ in Vlissingen en mbo-school Scalda) op een Zeeuwse knop te drukken. Aansluitend ging de Koningin in gesprek met leerlingen, docenten en studenten uit het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs het nieuwe Centrum voor Onderwijsexcellentie van het University College Roosevelt. Met haar bezoek aan de UCR stapte de Koningin in de voetsporen van haar schoonmoeder, Prinses Beatrix, die tien jaar geleden aanwezig was bij de officiële opening van de University College Roosevelt die toen nog ‘gewoon’ Roosevelt Academy heette.

© Screenshots Omroep Zeeland

Koning Willem-Alexander opent Project Liberty in Emmetsburg (VS)

Koning Willem-Alexander was vandaag in Emmetsburg, in de Amerikaanse staat Lowa, om een nieuwe fabriek van het Nederlandse bedrijf DSM te openen. 

De fabriek maakt biobrandstof uit restafval van maïs. Deze succesvolle productie werd opgepikt door ‘Project Liberty’ die een internationaal samenwerkingsproject van het Nederlandse bedrijf met het Amerikaanse bedrijf POET op touw zette. Het resultaat is een nieuwe fabriek in Emmetsburg waar de specialistische ervaring van POET op het gebied van logistiek en verzameling van restproducten van de maïsoogst goed het Nederlandse DSM aanvult. De Koning, die kort voor zijn vertrek naar de VS zichtbaar nog even naar de kapper is geweest, vertelde op de bijeenkomst trots te zijn dat een Nederlands bedrijf het voortouw heeft genomen om op een nieuwe manier biobrandstof te produceren, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van landbouwgewassen, maar slechts van afval. "Ik kom uit een klein landje hier ver vandaan. Nederland past zo'n drieënhalf keer in Lowa, maar wij zijn na de Verenigde Staten wel de grootste agrarische exporteur ter wereld door innovatie. Die kennis komt nu naar Lowa", aldus de Koning.

Foto: ©  Greg Latza/DSM

Na het doorknippen van rood, wit – en blauwe linten die om een baal stro geknoopt zaten, kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding door de nieuwe fabriek. Ook maakte hij van zijn aanwezigheid in de regio gebruik om een ontmoeting te hebben met enkele vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in Lowa en Minnesota.

1 opmerking:

  1. Mooi verslag!
    Alleen schrijf je Iowa met een i en niet met een L :)

    BeantwoordenVerwijderen