Koningin Máxima vliegt mee in een F-16 | De Oranjes

vrijdag 12 september 2014

Koningin Máxima vliegt mee in een F-16

Tijdens een werkbezoek woensdag aan vliegbasis Volkel heeft Koningin Máxima meegevlogen in een F-16. 

Doel van het onaangekondigde bezoek van Koningin Máxima was inzicht krijgen in de activiteiten van de vliegbasis en het proces rondom de organisatie van een F-16 vlucht. Kenmerk hiervan is de nauwe samenwerking tussen diverse afdelingen op de vliegbasis. Koningin Máxima werd ontvangen door de Commandant Luchtstrijdkrachten, Luitenant-generaal Alexander Schnitger en door de Commandant van vliegbasis Volkel, Kolonel Peter Tankink. Ze kreeg onder andere een rondleiding bij het 313-squadron waar ze sprak met vliegers, ondersteunend personeel en technici over hun werkzaamheden. Ook werd ze geïnformeerd over de recente verplaatsing van vijf F-16 vliegtuigen naar de Baltische staten om daar het luchtruim te bewaken. Tot slot doorliep de Koningin het proces van een vluchtvoorbereiding waarna ze zelfs deelnam aan een trainingsvlucht.

Foto: © Ministerie van DefensiePrinses Beatrix ontvangt jubileumboek Alouette helikopter

Prinses Beatrix heeft woensdagmiddag op Paleis Noordeinde een fotoboek in ontvangst genomen van de Koninklijke Luchtmacht. 

De Koninklijke Luchtmacht heeft een fotoboek uitgebracht over 50 jaar Alouette helikopter. De Alouette is sinds 1964 in gebruik bij de Luchtmacht en onder meer bekend als 'search and rescue' helikopter, maar is ook voor de leden van de Koninklijke familie geen onbekend voertuig. Wekelijks worden zij met zo'n helikopter over het land gevlogen, waarna ze op een of ander sportveld overstappen in de auto. Vrijdag zal Prof.mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig zijn bij de officiële viering van 50 jaar Alouette III.

Koning Willem-Alexander bezoekt Koninklijke Militaire School Luchtmacht

Na Koningin Máxima en Prinses Beatrix, kon ook Koning Willem-Alexander onmogelijk geen aandacht aan de Koninklijke Luchtmacht besteden. Hij bezocht daarom donderdag de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL) op vliegbasis Woensdrecht. 

Op de vliegbasis kreeg hij een rondleiding door de JMG (Joint Meteorologische Groep) . De taak van de JMG is het leveren van meteorologische ondersteuning aan alle krijgsmachtonderdelen waar ter wereld deze zich ook bevinden. Daarna bezocht de Koning de EMVO (Elementaire Militaire Vliegeropleiding). Naast leerlingen van de Koninklijke Luchtmacht volgen ook leerlingen van de Koninklijke Marine hier de elementaire en voortgezette vliegopleidingen. Verder sprak Koning Willem-Alexander met vertegenwoordigers en maakte hij ook kennis met de aanwezige honden. Een van de honden ging er eens goed voor zitten om met de Koning op de foto te staan:


Foto's: © Ministerie van Defensie

Koningin Máxima bezoekt Stichting Laluz en Pensioenseminar

Koningin Máxima heeft donderdag de Stichting Laluz bezocht – deelnemer van het Oranje Fonds Groeiprogramma. Aansluitend bezocht ze in Bussum het DNB Pensioenseminar.

De Stichting Laluz koppelt opdrachten van ideële organisaties aan professionals die op vrijwillige basis opdrachten voor deze organisaties uitvoeren. Koningin Máxima sprak tijdens haar bezoek met vertegenwoordigers over de aanpak en organisatie van hun initiatief. Enkele deelnemende organisaties en professionals vertelden haar over hun ervaringen. Zo was er een team van professionals aanwezig dat voor de Hartstichting een wervingsplan voor vrijwilligers schreef. Tot slot ging de Koningin met alle medewerkers en deelnemers van de stichting op de foto. In Bussum, bij theater ‘Spant!’ om precies te zijn, lag inmiddels de rode loper uit voor de komst van de erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. Toen Koningin Máxima eenmaal over de loper wandelde, werd ze halverwege staande gehouden door een vrouw die haar een kaartje wilde geven en niet netjes achter de afzetpaaltjes was blijven staan.

Op het Pensioenseminar stond het thema ‘De deelnemer in beeld’ centraal. Een enigszins vage titel, maar met als doel het belang van pensioenbewustzijn bij de consument te vergroten. Kennis over pensioenen is een belangrijk onderdeel van financiële zelfredzaamheid, zo zei ook Koningin Máxima al in diverse toespraken.


Prinses Laurentien lanceert campagne ‘Taal maakt gezonder’

Prinses Laurentien heeft donderdag de campagne ‘Taal maakt gezonder’ gelanceerd.

De campagne is een initiatief van de Verenigde EersteLijns Organisaties (VELO) en Stichting Lezen & Schrijven en gaat 64.000 eerstelijnszorgverleners helpen om meer laaggeletterde patiënten door te verwijzen naar taalscholing. Op de bijeenkomst hield de prinses ook een toespraak, waarna ze het eerste exemplaar ontving van het wachtkamerboekje ‘Taal maakt gezonder’. Het boekje is een van de materialen van de campagne die zorgverleners kunnen inzetten om lees- en schrijfproblemen bespreekbaar te maken in hun dagelijks werk. Naar verwachting ligt het dus binnenkort in alle wachtkamers in Nederland.

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven bij viering 50 jaar Alouette III

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven woonde vandaag op vliegbasis Gilze-Rijen de viering bij van 50 jaar gebruik van de Alouette III helikopter door de Koninklijke Luchtmacht.

De Alouette is onder meer bekend als ‘search and rescue’ helikopter. De jubileumbijeenkomst stond in het teken van een reünie voor vliegers, technisch- en logistiek personeel die de afgelopen 50 jaar betrokken zijn geweest bij de Alouette. Het ging om (oud) lucht- en landmacht personeel en medewerkers van de Marine Luchtvaartdienst. Naast de reünie is er een foto-expositie en zijn er drie Alouette III helikopters uit België en Portugal die meewerkten aan een zogenaamde Fly-In.

Kort nieuws:
- Een handjevol ambassadeurs bood woensdag, traditiegetrouw, geloofsbrieven aan. Dit keer zijn daar weer eens foto’s van verschenen. Eerder zagen we dit al aan het begin van het Koningschap van Koning Willem-Alexander.

- Koning Willem-Alexander heeft donderdag het Groot Erekruis in de Huisorde van Oranje uitgereikt aan de heer Leeuwenburg. Hij kreeg de onderscheiding ter gelegenheid van zijn afscheid als Algemeen Secretaris van Zijne Majesteit de Koning per 1 juni 2014.

3 opmerkingen:

 1. Wat maakt die jurk die Maxima aan heeft in Volkel haar dik zeg, terwijl ze veel slanker is, jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja als het wat langer was geweest dan zouden haar knieën ook niet in beeld zijn (als die te zien zijn geeft dat sowieso altijd een dikker beeld vind ik)

   Verwijderen
 2. 't lijkt wel een week van het leger ;) Leuke foto met die hond!

  BeantwoordenVerwijderen