PRINSJESDAG 2014 | De Oranjes

dinsdag 16 september 2014

PRINSJESDAG 2014

Op deze tweehonderdste Prinsjesdag heeft Koning Willem-Alexander voor de tweede keer de Troonrede voorgelezen. De dag die een en al ceremonie is, kent veel vaste tradities. Vandaag werd er een ‘oude traditie’ in ere herstelt. Prinses Beatrix zwaaide naar haar zoons en schoondochters vanuit het raam van het Kabinet van de Koning. Dit deed Koningin Juliana ook regelmatig toen zij geen Koningin meer was.

Omdat Prinsjesdag dit jaar voor de tweehonderdste keer op deze manier ingevuld werd, werden er in Den Haag de afgelopen week al diverse evenementen georganiseerd. De naam ‘Prinsjesdag’ is uiteraard al veel ouder. Eigenlijk was het de verjaardag van stadhouder Willem V, de vader van de latere Koning Willem I. Nadat de leden van de hofhouding in hun rijtuig richting de Ridderzaal vervoerd werden, stapten Prins Constantijn en Prinses Laurentien, met de bekende ‘bladoorbellen’ (ontworpen door Prinses Margarita) in de Gala Glas Berline. Klokslag 13.00 uur verschenen op de klanken van het Wilhelmus Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Vorig jaar schitterde ze nog in het goud; dit keer had de Koningin gekozen voor een volledig rode jurk van Valentino. Getrokken door acht Friese paarden sloot de Gouden Koets zich aan in de stoet.


Foto: ©  Ministerie van Defensie

Foto: © Adriana

Door de verbouwing van het Mauritshuis kon de route twee jaar lang niet over de Korte Vijverberg. Dit jaar kon dat weer wel, en daarom kon ook Prinses Beatrix - aanwezig op het Kabinet van de Koning -  uit het raampje kijken. Net als de afgetreden Juliana destijds zwaaide ze uitbundig naar haar zoons en schoondochters. Er was zelfs een handkus te ontdekken van de prinses die zelf jarenlang een ‘hoofdrol’ speelde op deze dag.
Foto: © Adriana
Prinses Beatrix was in het gezelschap van onder andere haar voormalige grootmeesteres, Martine van Loon - Labouchère. Opvolgster van mevrouw van Loon is Barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael. Deze vrouw, met extreem lange naam, woonde Prinsjesdag voor het eerst bij. Rond kwart over één kwam de Gouden Koets het Binnenhof op waar opnieuw het Wilhelmus klonk. Bij het uitstappen ging het, protocollair, even anders, toen Koning Willem-Alexander besloot om eerder uit te stappen om zijn vrouw uit de koets te begeleiden.Foto: ©  Ministerie van Defensie

Net als vorig jaar was de Troonrede die de Koning voorlas goed te begrijpen. De toespraak, die een kort half uurtje duurde, begon met een verwijzing naar de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. "Leden van de Staten-Generaal, In de zomer van 2014 bleek andermaal dat vrijheid en veiligheid kwetsbaar zijn - ook in ons deel van de wereld, ook in Nederland. Op 17 juli trof een verschrikkelijk lot de 298 inzittenden van vlucht MH17, onder wie 196 landgenoten. Daardoor wordt de feestelijke traditie van Prinsjesdag dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet. De vliegramp boven Oekraïens grondgebied heeft velen direct geraakt, ook in uw verenigde vergadering, en ons allen diep geschokt. In heel het land waren mensen zichtbaar één, in stilte en rouw. Die betrokkenheid en saamhorigheid bieden troost aan iedereen die een groot persoonlijk verlies moet verwerken."De Koning vervolgde de Troonrede door te stellen dat "conflicten die zich duizenden kilometers ver weg afspelen" in Nederland emoties en reacties oproepen: "De situatie in Noord-Irak, Syrië en Gaza leidt in ons land tot spanningen en tot gevoelens van onmacht en onveiligheid. De haat die elders in de wereld mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten. Ook in economisch opzicht hebben geopolitieke ontwikkelingen direct hun weerslag op onze samenleving. Een recent voorbeeld zijn de negatieve gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven van de wederzijdse economische sancties van de Europese Unie en Rusland. De veerkracht van de samenleving en de economie wordt door dit alles op de proef gesteld. Om daar tegenwicht aan te bieden, zijn een vaste koers en duidelijke keuzes nodig. De regering is dankbaar dat hiervoor politiek en maatschappelijk draagvlak bestaat, en zij blijft daaraan werken." De Koning ging ook in op de economische situatie in Nederland, die het afgelopen jaar is verbeterd. Volgens de Koning is Nederland op weg naar "structureel herstel en groei van de economie en werkgelegenheid". Daarvoor zijn, zoals de Koning voorlas een aantal zaken nodig, waaronder gezonde overheidsfinanciën, een evenwichtige inkomensverdeling, een goed functionerende arbeids- en woningmarkt en een betaalbare en toegankelijke zorg.
Rond kwart voor twee dronken Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien even wat in de Koninginnekamer om vervolgens weer in de rijtuigen te stappen voor de terugweg. Uiteraard zat Prinses Beatrix ook toen voor het raam:Het zwaaimoment voor de Oranjefans volgde al vrij snel nadat het Koninklijk paar en Prins Constantijn en Prinses Laurentien bij het paleis gearriveerd waren. Als gekken renden toeschouwers weer naar de hekken voor een goed plekje. Het kleine groepje personen op het balkon zal pas in 2022 groter worden als ook de Prinses van Oranje aanwezig is op Prinsjesdag..

10 opmerkingen:

 1. Mooie blog. Ik vind de jurk van prinses Laurentien echt niet mooi. Haar hoedje wel XD.
  De kleur rood staat koningin Maxima mooi, alleen jammer dat het hoedje niet iets opvallender of aparter is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi log! Ik vind Laurentien er niet zo mooi uit zien, maar ik houd ook gewoon niet zo van haar stijl. Het staat haar overigens wel. De Koningin ziet er juist prachtig uit, wat een klasse! Prachtige juwelen (parels zijn een prachtig symbool van verdriet en rouw) en een geweldige jurk, met goede pasvorm en mooie kleuren! Ook hoedje vind ik erg mooi!

  Volgens mij is het trouwens zo dat juist de Koning als laatste moet uitstappen, omdat hij de 'hoogste' is. Máxima deed het dus juist wél goed, maar Willem-Alexander wilde in al zijn hoffelijkheid zijn vrouw een hand geven met uitstappen en stapte daarom zelf eerst uit. Hij is -zoals hij zelf eens zei- geen protocolfetisjist.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een hele mooie, zonnige dag en ik vond juist wel dat Laurentien er goed uit zag, maar Maxima was prachtig. Heek mooi dat de Koning aandacht aan de vliegramp dacht en dit ook verwerkte in de toespraak. De rest, ja we zullen er allemall het komende jaar op achteruit gaan en zeker de zorg en de ouderen.

  Overigens weer een fantastisch mooi verslagje, maar dat kunnen we wel aan jouw overlaten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt... moet nog wel bijgewerkt worden hoor.. (foto's e.d.)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie blog zeg! En wat zag koningin Máxima er schitterend uit in rood. Het koninklijk paar straalde echt. Volgens mij vind ik de outfit van prinses Laurentien ook wel aardig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vond Maxima er mooi uit zien, maar alleen dan zonder de handschoenen. Het zal iets van protocol zijn, maar het is behoorlijk warm, en het was wel veel rood. Op het balkon zonder was het toch mooier. Trouwens mooie foto's weer

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heet de Koninginnekamer nog steeds zo of is dat inmiddels ook Koningskamer geworden ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zover ik weet heeft die kamer geen naamswijziging ondergaan :)

   Verwijderen