Koninklijk paar brengt streekbezoek aan de Kop van Noord-Holland | De Oranjes

vrijdag 12 september 2014

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan de Kop van Noord-Holland

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben vandaag een streekbezoek gebracht aan de Kop van Noord-Holland.

Exact om 10 uur arriveerde het paar in Den Oever, waar ze hun tweede streekbezoek begonnen. Eerder dit jaar waren ze al eens op streekbezoek in de Achterhoek. De provincie stelt voorafgaand aan zo’n bezoek een programma samen waarbij de Koning en Koningin een indruk wordt gegeven van actuele ontwikkelingen, problemen en mogelijkheden in de uitgekozen regio. Kinderen van een plaatselijke basisschool zongen het lied ‘Gekker zonder stekker’ toen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima arriveerden op de Oostkade in de haven.  Een lied wat gaat over het veelvuldige gebruik van stroom en of het niet wat minder kan. Terwijl de Koning en Koningin verder wandelden langs de haven kregen ze uitleg over de toeristische ambities van Den Oever. Zo is er het project ‘Waddenpoort’ wat de plaats een economische en toeristische oppepper moet geven. Tot slot bezocht het Koninklijk paar een waterkrachtturbine, bedoeld voor het opwekken van duurzame energie uit rivier – en getijdenstromen, die in deze regio worden vervaardigd voor wereldwijde export. Op de Afsluitdijk kwam de Koninklijke bus in beeld die klaarstond voor de lange rit naar Den Helder. Uiteraard stonden ook hier veel mensen die graag nog even naar de Koning en Koningin wilden zwaaien. De Koningin, die regelmatig een creatie van modehuis Natan draagt, droeg vandaag wel een heel bijzondere jurk. Haar vrolijke jurk was wederom afkomstig van Natan, maar ontworpen door een kind die voor ‘Make a Wish’ een dagje mocht meelopen met Edouard Vermeulen en deze jurk voor Koningin Máxima ontwierp. Dat het ontwerp zeker in de smaak viel bij de Koningin, bleek dus wel vandaag.

Zo’n half uurtje na vertrek uit Den Oever arriveerde de Koninklijke bus in Den Helder, de marinestad waar Koning Willem-Alexander bijna 30 jaar geleden zijn dienstplicht vervulde. Het Koninklijk paar kreeg een presentatie van het bedrijf Tocardo over getijdenturbines en bezocht daarna de voormalige marinewerf Willemsoord. Willemsoord wordt momenteel omgevormd tot nieuwe stadswijk van Den Helder. Op een maquette, die door het Koninklijk paar uitgebreid bekeken werd, is te zien hoe de stad zich wil ontwikkelen en er in de toekomst uit wil gaan zien. Bij de Boerenverdrietsluis onthulde de Koning een speciale sluitsteen die het startsein gaf voor de restauratie van de sluis. Tijdens het onthullen van de sluitsteen, plaagde de Koning de pers een beetje. Hij lichtte het doek zo op dat hij de steen kon zien, maar de media in het persvak niet. “Heel mooi” grapte hij, waarna hij vervolgens toch maar het volledige doek er af haalde.

© screenshots RTV Noord-Holland
Bij de Boerenverdrietsluis stapten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ook nog aan boord van de historische reddingsboot ‘Prins Hendrik’ die zijn naam dankt aan Koningin Wilhelmina. Koningin Wilhelmina doopte het schip namelijk in 1951 en vernoemde het naar haar overleden man, die altijd nauw betrokken was bij de reddingsmaatschappij. Vanaf het water kregen de Koning en Koningin ook een stukje Willemsoord te zien, maar ze hadden ook oog voor elkaar. De Koning haalde zijn telefoon tevoorschijn en maakte foto’s van de kade, én van Koningin Máxima. Één van de foto’s werd kort daarna op de Facebook pagina van het Koninklijk Huis gepubliceerd.
Foto: © Z.M. Koning Willem-Alexander
Tijdens de boottocht werden de Koning en Koningin toegezongen door zo'n tweehonderd kinderen met het lied 'Den Helder kust de zee'.  Ook het Koninklijk paar was in het bezit van de tekst. Vooral Koningin Máxima zong enthousiast mee. Daarna kregen de kinderen een groot applaus van de voorbijvarende Koning en Koningin.

Rond lunchtijd werd het bezoek aan Den Helder afgesloten met een rondetafelgesprek over krimp en kansen in de regio. Tijd om ook wat te eten was er niet. Een glaasje water kon er nog net in, en in de busrit naar Warmenhuizen aten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hun broodje op. In Warmenhuizen werd een bezoek gebracht aan versfabriek Vezet. Vezet is de grootste groente – en fruitverwekende fabriek van Europa, die dit jaar 100 jaar bestaat. Het Koninklijke bezoek ervaart het bedrijf dus als hoogtepunt van hun jubileum. Tijdens de rondleiding werd met docenten en leerlingen gesproken. Een leerling kon het niet laten om tegen de Koningin te zeggen: “In het echt ziet u er nog mooier uit”. “Oh, ik dacht dat u iets ging zeggen over de groente” reageerde Máxima vervolgens lachend. De Koning, die inmiddels een eindje verderop aan een tafeltje zat draaide zich om en zei “Ze eet alleen maar verse groente!”. Met andere woorden; daarom ziet zijn vrouw er zo goed uit. Mede door de gezelligheid in het bedrijf liep het bezoek van het Koninklijk paar een half uur uit en vertrokken ze pas na kwart over drie weer richting huis.

4 opmerkingen:

 1. Een stralende mooie dag voor ons koninklijk paar tijdens dit streekbezoek; mooie combinatie die jurk en die hoed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond dat Maxima een vrolijke jurk aan had met een mooie hoed,erbij. Al vind ik dit model niet zo mooi. Later bleek dat het een ontwerp van een kind was. Mooi ontwerp. De zon er bij doet natuurlijk ook veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is wel geen nederlands nieuws, maar er is een nieuwe foto van koningin Laetizia gemaakt voor haar verjaardag. Erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heeft de koning weer een leuke foto gemaakt! De jurk van koningin Maxima bevalt me wel, lekker kleurig. Complimenten voor je mooie log, Vivian.

  BeantwoordenVerwijderen