Koning Willem-Alexander neemt heruitgave ‘Sportalbum 1898’ in ontvangst | De Oranjes

vrijdag 26 september 2014

Koning Willem-Alexander neemt heruitgave ‘Sportalbum 1898’ in ontvangst

Koning Willem-Alexander heeft donderdag een bijzonder boek in ontvangst genomen. Het Sportalbum 1898. Het is een herdruk van het album dat Koningin Wilhelmina in 1898 door de Nederlandse sportwereld kreeg aangeboden als eerbetoon. 

De band tussen de Oranjes en sport is lang. Zo werd er in 1898, ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina, een groot nationaal sportfeest georganiseerd. Bij die gelegenheid werd aan Wilhelmina ook het Sportalbum overhandigd. Het album is in de collecties van het Koninklijk Huisarchief altijd bewaard gebleven. Toen de vraag kwam om een heruitgave van het boek te maken, gaf de Koning zijn persoonlijke toestemming. De moderne replica heeft precies dezelfde kaft als het album uit 1898 en is voorzien van een inleidend hoofdstuk over de historische banden tussen de Nederlandse sport en het Koninklijk Huis. De overhandiging van het boek vond plaats op de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven, waar een congres plaatsvond ter ere van het 65-jarige jubileum van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). De Koning woonde daar ook een lezing bij over de historische en maatschappelijke betekenis van gemeentelijk sport- en beweegbeleid.


Prof.mr. Pieter van Vollenhoven spreekt op VMT symposium

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven heeft donderdag een toespraak gehouden op het VMT symposium. 

Foto: ©  Anko Stoffels/RVD
Als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (VMT) vroeg hij aandacht voor zowel inhoudelijke als financiële steun voor het werk van de stichting. “Onze stichting stelt zich ten doel het onderwerp veiligheid kritisch te volgen en daarover – gevraagd en ongevraagd – te adviseren. Daarbij wordt niet alleen de schijnwerper gezet op de sociale veiligheid (de security, bijvoorbeeld de criminaliteitsbestrijding), maar ook op de fysieke veiligheid (de safety, bijvoorbeeld de brandveiligheid, de voedselveiligheid en het terrein van de medische missers). Een kritische waakhond voor het onderwerp veiligheid acht ik zelf zeer noodzakelijk, omdat wij als maatschappij op dit gebied absoluut wel goede voornemens hebben, maar in de praktijk dikwijls zo anders handelen. “ “..” “De veiligheid werd vroeger gezien als een taak van de overheid alleen, maar deze filosofie is nu – nationaal en internationaal – aanzienlijk gewijzigd en burgers, ondernemingen en organisaties zijn hiervoor medeverantwoordelijk geworden. Bij een probleem op het gebied van de voedselveiligheid moet nu dus niet alleen kritisch gekeken worden naar het veiligheidsbeleid van de overheid, maar eveneens naar de rol van de sector zelf. Omdat wij leven in het tijdperk van de zelfregulering, het tijdperk van ‘laat het aan de sector zelf over’, is het de vraag of de sector zelf voldoende initiatief op dit gebied heeft ondernomen. Een ander vraagstuk is: Wat verwacht de samenleving van de politie op het gebied van veiligheid en wat mag men op dit gebied van de burgers verwachten? Soms kunnen de 15 minuten voordat de hulpdienst arriveren heel lang zijn. Wat doen wij met klokkenluiders die ons willen waarschuwen voor misstanden? Moet de overheid zijn onderdanen beschermen voor piraterij of mogen daarbij ook particuliere organisaties worden ingeschakeld? Wat gebeurt er eigenlijk met onze aangiften bij de politie? Wat doen de bijzondere opsporingsdiensten voor taken en hoe verschillen ze van de politie? “ aldus van Vollenhoven.

Prinses Margriet opent zorgcentrum Bethanië in Ede

Prinses Margriet heeft vandaag de opening verricht van een nieuw Woon- Zorg – en Dienstencentrum. Het gebouw heeft de naam ‘Bethanië’ gekregen.

Hoewel de regen enigszins roet in het eten probeerde te gooien van de feestelijke middag die het moest worden, lukte dat niet helemaal. Prinses Margriet liep gewoon onder een doorzichtige paraplu zodat alle bewoners haar toch goed konden zien. Buiten maakte ze ook tijd om een praatje te maken met de oudste bewoonster van 102 jaar. Het rode pakje van de prinses stak mooi af tegen de donkere lucht. Uiteraard wandelde ze vervolgens ook over een rode lóper en zelfs het ‘openingsmateriaal’ was rood. Door een grote rode strik bij de ingang van het gebouw los te halen werd de opening officieel.

Binnen kreeg Prinses Margriet een rondleiding, en bezocht ze diverse afdelingen. Bethanië is een zelfstandig Christelijk zorgcentrum wat thuis biedt aan zo’n 57 ouderen die hulp nodig hebben vanwege beperkingen. Daarnaast zijn in het gebouw dagbesteding De Palmboom en Hospice Ede, De Olijftak gevestigd. Hier kunnen de bewoners met elkaar allerlei activiteiten ondernemen. De prinses nam er een kijkje en sprak in de spelletjeszaal met enkele mensen die de kamer mooi hadden versierd. In de kast stonden namelijk alleen maar foto’s van Prinses Margriet en haar familieleden. Zelfs de tekst van het Wilhelmus hing groot aan de muur, om nog maar eens aan te tonen hoe Koningsgezind ze in het centrum zijn. Toch waren er ook een paar bewoners die meer oog voor de sjoelbak hadden dan voor de prinses.

Familie de Bourbon de Parme bezoekt Parma en Piacenza

De familie de Bourbon de Parme is weer afgereisd naar Italië voor hun jaarlijkse bezoek aan Parma en Piacenza.

Prins Carlos, die sinds het overlijden van zijn vader in 2010 de naam ‘Hertog van Parma en Piacenza’ heeft overgenomen, reist als hoofd in september altijd naar zijn hertogdommen’ in Italië. Zijn vrouw, Annemarie, kon er helaas niet bij zijn omdat een van de dochters van het stel ziek is. Prins Jaime woont sinds deze maand ook in Italië vanwege zijn functie als Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel in Vaticaanstad. Uiteraard zijn ook vrouw Viktória en dochtertje Zita Clara meeverhuisd. Het appartement in het centrum van Amsterdam verhuurt hij. Wie zich in de prinselijke woning wil vestigen moet echter wel minstens de loterij gewonnen hebben, want de huur bedraagt zo’n 2550 euro per maand. Bij de plechtigheden in het hertogdom zijn verder ook Prinses Margarita en Prinses Carolina met hun echtgenoten aanwezig. Het programma in Piacenza bestaat vooral uit lintjes uitreiken en kerkdiensten. Dat zal morgen, in Parma, niet veel anders zijn.

2 opmerkingen:

  1. De jurk van prinses Margriet zou mooi zijn, als ze deze toch even had laten strijken. En wat de koning betreft, was een leuke dag; een uitgebreide reportage gezien van dit bezoek bij Omroep Brabant. erg gezellig en mooi was dit om te zien

    BeantwoordenVerwijderen