Oranje nieuws – 26 & 27 maart 2014 | De Oranjes

donderdag 27 maart 2014

Oranje nieuws – 26 & 27 maart 2014

Koningin Máxima bezoekt muziekproject ‘Young Musicians Spread Their Wings’
“Het klinkt Braziliaans”

Koningin Máxima heeft woensdagochtend een bezoek gebracht aan het muziekproject ‘Young Musicians Spread Their Wings’ op vliegbasis Eindhoven.

Onder leiding van de orkestleden van de Koninklijke Luchtmacht kregen zo’n 250 jonge muzikanten de afgelopen periode muziekworkshops. Om het resultaat daarvan te tonen werd er een gezamenlijk concert georganiseerd. Ook Koningin Máxima werd uitgenodigd, en natuurlijk kwam ze. In een vrachtvliegtuig dat aan de grond staat vond het eerste deel van het miniconcert plaats. Buiten volgde een optreden van een drumband. “Het klinkt Braziliaans” aldus de Koningin die zeer enthousiast was over de muzikanten die oorspronkelijk afkomstig zijn van diverse fanfare – en harmonieverenigingen uit de regio Noord-Limburg/Zuid-Oost-Brabant.

Foto's: © Ministerie van Defensie

Koning Willem-Alexander bezoekt Kanselarij der Nederlandse Orden

Koning Willem-Alexander bezocht woensdag de Kanselarij der Nederlandse Orden in Den Haag.

Als Grootmeester van de Nederlandse Orden sprak de Koning met de leden van het Kapittel voor de Civiele Orden en het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Zo werd er onder andere gesproken over volgend jaar. In 2015 bestaan de Militaire Willems-orde en de Orde van de Nederlandse Leeuw al honderd jaar. Mogelijk wordt er dan ook weer een speciale penning uitgebracht, zoals in 1990 van de Militaire Willems-Orde verscheen ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan. Hoewel de Koning Grootmeester van de Nederlandse Orden is, voert de Kanselarij alle taken uit námens het Staatshoofd.

Prinses Margriet opent gerenoveerd gemeentehuis Velsen

Prinses Margriet opende woensdag voor de tweede keer het gemeentehuis van Velsen in IJmuiden.

Sinds de prinses in 1965 ook al het gemeentehuis opende, was er niets meer aan het gebouw gebeurd. Het pand had een flinke renovatie nodig waar in 2012 mee gestart is. Doel van de verbouwing was om de historische waarde te behouden. Dat is gelukt. Bij aankomst was de eerste zin van de prinses “Dit is bekend terrein”. De burgemeester gaf haar een rondleiding door het gebouw waarna Prinses Margriet op een grote rode knop drukte. In 1965 bestond de openingshandeling uit het onthullen van een standbeeld van Koningin Wilhelmina. Tijdens het openingsfeest werd verder hetzelfde lied ten gehore gebracht dat destijds ook werd voorgedragen, al was het nu in een modern rapjasje gestoken.

© screenshot                              


Foto: ©  www.royalduo.nl                                                                                                                                                             

Koningin Máxima’s drukke donderdag
Toespraak op conferentie, ontvangen van het Strategisch Programma 2014-2018, en feestje op ROC

Koningin Máxima had vandaag een drukke dag. Vanochtend hield ze een openingstoespraak op de vierde Moringstar Investment Conference Europa, vervolgens ontving ze thuis op de Eikenhorst het nieuwe Strategisch Programma 2014 – 2018 van Wijzer in geldzaken. Tot slot bezocht ze het ROC in Utrecht wat 10 jaar bestaat. 

© screenshots Blauw Bloed                 
Als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling hield de Koningin vanochtend een openingstoespraak op de vierde Morningstar Investment Conference Europe in Amsterdam. Op de conferentie informeren beleggers bezoekers over aandelen en beleggingsfondsen. Niet Jan en alleman is uitgenodigd. Het is slechts bestemd voor de topbestuurders van Europese pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, banken en vermogensbeheerders. Koningin Máxima ging in haar toespraak in op het belang van verantwoord investeren voor het verbeteren van de toegang tot financiële diensten. In haar hoedanigheid als VN-medewerker introduceerde ze immers zelf, samen met een groep internationale investeerders het CGAP (Consultative Group to Assist the Poor, onderdeel van de Wereldbank) en met ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken de zogenaamde investeerderprincipes 'the Principles for Investors in Inclusive Finance'. Dit is een raamwerk met richtlijnen voor consumentenbescherming en eerlijke, transparante en verantwoordelijke financiële dienstverlening aan lage inkomensgroepen. Aansluitend bezocht de Koningin ook de paneldiscussie over ‘Fiancial Stewardship 2014 and bevond’.

Ze was nog maar net thuis toen Olaf Simonse, hoofd van Wijzer in Geldzaken, voor de deur stond. Hij kwam het Strategisch Programma 2014 – 2018 aan de Koningin overhandigen. In dit document is het programma te lezen over het bevorderen van verantwoord financieel gedrag in Nederland. Als erevoorzitter van Wijzer in geldzaken liet de Koningin recent al weten : “De afgelopen vijf jaar heeft Platform Wijzer in geldzaken het essentiële belang van financiële bewustwording op de kaart gezet. Nu is het tijd voor de volgende stap: van bewustwording naar verantwoord financieel gedrag. Ik ben ervan overtuigd dat de activiteiten van het platform hieraan zullen bijdragen." Na een lunch met haar dochters, werd Koningin Máxima naar Utrecht gebracht. Om er net wat anders uit te zien dan vanochtend, griste ze haar ‘prinsjesdaghoed’ uit de kledingkamer die mooi bij haar bruine outfit paste. In Utrecht was de Koningin aanwezig bij de viering van het 10-jarig bestaan van het ROC Midden Nederland. Sinds januari is er bovendien een nieuwe onderwijslocatie aan het ROC toegevoegd waar de Koningin door rondgeleid werd. Ze sprak er met de huidige en voormalige studenten van twaalf mbo-colleges, maar ook met studenten van het Sport College. Een goed gesprek met de sporters was wel wat lastig, omdat de hockeysticks en turnende leerlingen voorbij vlogen. Verder bezocht de Koningin de opleiding Onderwijsassistent van het Welzijn College, die in het kader van internationalisering naar Bosnië gaan om daar een school op te knappen. Tot slot opende Koningin Máxima het nieuwe pand door een kunstwerk te onthullen in de centrale hal. Ze moest daarvoor op een Enter knop van een groot toetsenbord drukken. Een vierluik met het portret van Marco Polo verscheen. Met een lekker glaasje champagne toostte de Koningin op het 10-jarig bestaan van het ROC en het nieuwe gebouw. Het vertrek ging er wat minder feestelijk aan toe. Een man uit het publiek begon uit het niets wat Arabische kreten naar Koningin Máxima te schreeuwen. Nog voordat ze de auto had bereikt werd hij snel weggevoerd door de politie.

Prinses Beatrix woont derde Prins Claus Concert bij

Prinses Beatrix woonde vanavond in De Oosterpoort in Groningen de derde editie van het Prins Claus Concert. 

Het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen organiseert dit vierjaarlijks concert. Onder leiding van chef-dirigent Stefan Asbury van het Noord Nederlands Orkest speelde het symfonieorkest van het conservatorium de Zesde Symfonie ‘Pathétique’ van Tchaikovsky en Ouverture Cyrano de Bergerac van Johan Wagenaar. Prinses Beatrix genoot zichtbaar en sprak na afloop uitgebreid met de orkestleden.

Kort nieuws: 
 - Gravin Luana vierde gisteren haar 9e verjaardag.

1 opmerking:

  1. met iets vertraging staan nu ook de fotos van Margriet op onze site www.royalduo.nl , Vivian

    BeantwoordenVerwijderen