Koning Willem-Alexander bezoekt Grondwet Festival | De Oranjes

zaterdag 29 maart 2014

Koning Willem-Alexander bezoekt Grondwet FestivalIn Den Haag vond vandaag het Grondwetfestival plaats ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan. Op 29 maart 1814 werd namelijk de eerste Nederlandse Grondwet goedgekeurd.

Het Grondwet Festival is onderdeel van de viering 200 jaar Koninkrijk en werd door maar liefst 85.000 mensen bezocht. De Ridderzaal, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer, het Catshuis, de Trêveszaal, de Algemene Rekenkamer, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Vredespaleis, de Raad van State, de Hoge Raad, de Kanselarij der Nederlandse Orden en het Nationaal Archief hadden namelijk hun deuren geopend. Daarnaast verzorgde de Koninklijke Landmacht rond de Hofvijver verschillende demonstraties. Koning Willem-Alexander begon zijn bezoek aan het festival bij het Kabinet van de Koning. Samen met onder andere de Haagse burgemeester van Aartsen en voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, Bijleveld, bekeek hij de Grondwet uit 1814 en verschillende Koninklijke Besluiten.
Foto: ©  Jeroen van der Meyde/RVD 
In een andere kamer zag hij alles juist op een modernere manier. Op een tablet was informatie te raadplegen over diverse objecten. Een menselijke gids was dus niet nodig. De Koning bezocht vervolgens het woonhuis van Gijsbert Karel van Hogendorp, een van de belangrijkste opstellers van de Grondwet. Daar werd een fictieve dialoog opgevoerd tussen Koning Willem I en van Hogendorp. Aansluitend wandelde de Koning met het gezelschap naar het Lange Voorhout waar diverse buitenactiviteiten waren opgezet onder de noemer ‘Grondwet Arena’. Door de toegangspoort, een levensgroot grondwetboek, probeerde Koning Willem-Alexander – met behulp van beveiligers – zich een weg te banen door de menigte.

Foto: ©  Jeroen van der Meyde/RVD 
Tijdens de wandeling keek hij, voor zover mogelijk naar de spelletjes en workshops die vooral voor de kinderen georganiseerd waren. Af en toe nam de Koning ook deel aan de activiteiten. Hij sloeg op een ambachtelijke manier munten, gooide met ringen, en gaf instructies aan kinderen over waar ze de puzzelstukjes van een grote historische puzzel konden neerleggen.

Foto: ©  Jeroen van der Meyde/RVD 
Het twee uur durende bezoek van de Koning aan het festival werd afgesloten in het stadhuis van Den Haag. In de raadzaal vond een scholierendebat plaats met 16 teams uit heel Nederland. Koning Willem-Alexander woonde een ronde bij. De discussies waren vaak erg lachwekkend, getuigt deze foto. De Koning sloot het debat zelf af door met de voorzittershamer te slaan.

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke log heb je gemaakt!! Het bannertje van '200 jaar koninkrijk' vind ik mooi ontworpen! Vind dat levensgrote grondwetboek grappig :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt! Die gebruik ik sinds eind november tot zo lang de viering duurt :)

      Verwijderen