Koningin Máxima bezoekt Colombia en Peru | De Oranjes

vrijdag 7 maart 2014

Koningin Máxima bezoekt Colombia en Peru

Koningin Máxima was deze week in Colombia en Peru in haar hoedanigheid als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. 


 © Screenshots
Minimaal twee keer per jaar reist Koningin Máxima naar landen om met eigen ogen de economische groei te bekijken en het resultaat te zien van inclusieve financiering van lage inkomensgroepen en kleine – en middelgrote bedrijven. Haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling houdt niet alleen in dat ze de secretaris-generaal adviseert maar ook dat ze zich tevens inzet om wereldwijd financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken.

Voor de tweede keer binnen vier maanden liep Koningin Máxima maandag op Colombiaanse grond. Eind november vergezelde ze immers nog haar man bij het kennismakingsbezoek aan dit buurland van het Caribische deel van het Koninkrijk. Nu was ze er op uitnodiging van de minister Cárdenas Santamariá van Financiën. Direct na aankomst op het Palo Negro vliegveld in Bicaramanga bracht Koningin Máxima een veldbezoek aan de landbouwregio van de stad. Al wandelend werd ze geïnformeerd over de citrusplantage die gefinancierd is met microkredieten. Ook kreeg ze een glaasje citroensap, waar ze na één zure slok meer dan genoeg van had. Toevallig kleurde de Koningin qua kleding en accessoires ook mooi bij de toekomstige citrusvruchten. Het nette broekpak droeg ze vooral omdat ze daarna een formele bijeenkomst in Lebrija bijwoonde. De Koningin sprak met leden van de stichting Fundación Delamujer en Bancas de las Oportunidades over de producten en de persoonlijke situatie van de klanten. In het centrum van de stad bezocht ze verder een stoffenzaak, kapsalon en een restaurant. Tot slot bezocht Koningin Máxima in Giron een soja bakkerij, waar ze donuts aan het maken waren. Met mondkap en een plastic jas mocht ook de Koningin de bakkerij betreden.

Dinsdag had Koningin Máxima in Bogota ontmoetingen met ministers. Zo sprak ze met de ministers van Financiën, Landbouw en Onderwijs over het financiële systeem in het land. Ook was ze aanwezig bij de bijeenkomst van het Nationaal Comité voor Financiële Educatie. Dit initiatief van de overheid probeert de bevolking wat financieel bewustzijn bij te brengen. In de middag bezocht Koningin Máxima de Coffee Growers Federation. Dit bedrijf zorgt voor de productie en uitvoer van Colombiaanse koffie. Onder het genot van een kopje koffie sprak de Koningin met koffietelers over de handel naar het buitenland.

Foto's: © Minhacienda,   minhacienda.gov.co

Op de laatste dag van haar werkbezoek aan Colombia zocht Koningin Máxima de vrouw van de president - María Clemencia Rodríguez Múnera-  op. Tijdens een korte voorbespreking over het bezoek dat ze samen zouden afleggen aan een kinderdagverblijf, kwam onverwachts president Santos binnen. Hij was informeel gekleed omdat hij op weg was naar Medellin waar hij besprekingen moest voeren over de guerrillabeweging Farc, maar nu hij vernomen had dat Koningin Máxima in het paleis was, liet hij zich nog even zien. Na een fotomoment met het presidentspaar, stapten Koningin Máxima en mevrouw Munera in de auto richting de arme wijk Ciudad de Bolivar. Daar bezocht het gezelschap een kinderopvang waar de moeders tevens financieel onderwijs krijgen. Bovendien krijgen vrouwen in de wijk de mogelijkheid om bij de kinderopvang te werken.

 © Screenshot
De Koningin sprak met de moeders en ontving van sommige kinderen zelfs tekeningen en zelfgemaakte poppen. In haar moedertaal Spaans sprak de Koningin tot slot op een bijeenkomst waar de lancering van de nationale strategie voor het toegankelijk maken van financiële diensten plaatsvond. In haar toespraak complimenteerde ze de Colombiaanse regering met de maatregelen die genomen zijn om de hele bevolking te laten profiteren van financiële diensten, zoals banken, verzekeringen, kredieten en sparen. Ook gaf ze de tip mee dat Colombia nog veel kan winnen door gebruik te maken van mobiele telefoons bij het regelen van bankzaken. Vanuit Bogota vertrok ze laat in de middag richting Peru.

Na een overnachting in het Country Club Hotel in de hoofdstad Lima, werd Koningin Máxima donderdagochtend ontvangen op het VN-kantoor waar ze een rondetafelsessie bijwoonde. Er werd gesproken over de voortgang van de nationale strategie voor Inclusieve Financiering. Toegang tot banken, maar ook tot verzekeringen en kredieten, biedt kans op verbetering van de levensomstandigheden en vermindering van de armoede. Vandaar dat de VN hamert op 'inclusieve financiering voor ontwikkeling' en regeringen helpt en stimuleert daar werk van te maken door de wet- en regelgeving aan te passen zodat bijvoorbeeld mobiel bankieren mogelijk wordt, wat Koningin Máxima woensdag in haar toespraak in Colombia ook al aankaartte. Donderdagmiddag was de Koningin in de wijk Cajamarquilla waar ze over de markt (met veel beveiligers om haar heen) wandelde. Ze sprak er met diverse marktkooplieden over de ondersteuning van Unicas. De achterstandswijk heeft veel baat van de financiële ondersteuning. Dat bleek wel toen de Koningin na het gesprek met de aardappelverkoopster zelfs een gratis zakje overhandigd kreeg. Tot slot bezocht de Koningin de Banco Financiero waar ze met diverse medewerkers sprak. 

Vandaag heeft de Koningin een toespraak gehouden bij de afsluiting van het programma ‘Strengthening Women Entrepreneurship’.Ook nam ze nog deel aan een rondetafelgesprek met publieke en private partners over de stand van zaken van elektronisch bankieren in Peru. Verder ontmoette ze president Ollanta Humala en zijn echtgenote die haar een lunch aanboden.

1 opmerking:

  1. Wat een mooi verslagje weer en wat doet onze koningin toch veel voor financiering en ontwikkeling.

    BeantwoordenVerwijderen