Oranje nieuws – 20 en 21 maart 2014 | De Oranjes

vrijdag 21 maart 2014

Oranje nieuws – 20 en 21 maart 2014

Prinses van Oranje wandelt voor water

De Prinses van Oranje heeft net als veel andere kinderen in Nederland deelgenomen aan ‘Wandelen voor water’.

Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Donderdagochtend wandelde ze samen met haar klasgenootjes uit groep 7 en 8 van de Bloemcampschool een route van 6 kilometer. De afstand werd afgelegd met een rugzak waarin 6 liter water zat. Zo konden de kinderen ervaren wat leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden er voor over moeten hebben om aan water te komen, omdat daar geen schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt.

Alle deelnemende kinderen werden tijdens de wandeltocht gesponsord door mensen die ze daar voor gestrikt hadden. Op Amalia’s sponsorformulier stond ongetwijfeld haar vader ingevuld die trots is dat zijn dochter nu ook een steentje kan bijdragen aan de wereldwijde problemen rondom water en sanitatie. Als kroonprins was hij jarenlang betrokken als voorzitter van de Nederlandse Adviescommissie Water en de Adviesgroep Water en Sanitaire Voorzieningen van de Verenigde Naties. Zijn laatste grote optreden in die rol dateert alweer van een jaar geleden, toen hij op de Wereld Waterdag sprak. Het evenement vind deze week weer plaats. Daarom werd juist deze week ook de wandelactie georganiseerd.

Prinses Beatrix opent Museum Oud Ameliswaard

Prinses Beatrix opende vanmiddag het nieuwe Museum Oud Amelisweerd met de tentoonstelling ‘Armando in het woud’ in Bunnik.

Het museum toont het brede oeuvre van kunstenaar Armando met wisselende tentoonstellingen. In december 2009 kreeg de man nog de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap omgehangen door de toenmalige Koningin. Dat zegt veel over de waardering die ze heeft voor zijn kunstwerken. De eremedaille wordt namelijk alleen toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen van kunst en wetenschap. In 2009 was de Armando-collectie echter al een paar jaar ‘dakloos’. Door een brand in 2007 werd het voormalige museum, gevestigd in Amersfoort, verwoest. Ook de kunstwerken die op dat moment in het museum waren konden als verloren worden beschouwd. Nu, 7 jaar later, heeft het Armando Museum een nieuwe vestiging gekregen. In Oud Ameliswaard, een mooi landhuis uit de 18e eeuw, komt de tentoonstelling met onder meer een Chinese wandbekleding goed tot z’n recht. De prinses kreeg na de openingshandeling een rondleiding door het museum en keek belangstellend naar de grote vaas wat de absolute blikvanger van de Chinese kamer is.

Foto's: ©  www.royalduo.nl  

Koningin Máxima ontvangt Duitse Mediaprijs

Vanochtend was het Koninklijk paar nog in een modderig NL Doet tenue aan het werk op een kinderboerderij in Rijswijk. Een groot contrast met vanavond. In het Duitse Baden-Baden ontving Koningin Máxima, vergezeld door haar man, de Duitse Mediaprijs.
© Screenshots

Van doorweekte kapsels, modder – of verfvlekken was niets meer te zien. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima verschenen aan het begin van de avond stralend op de rode loper in Baden-Baden. Enige tijd geleden ontving de Koningin de complimenterende uitnodiging dat zíj dit jaar de Duitse Mediaprijs krijgt. De jury vond dat de Koningin de prijs verdient heeft voor haar inspanningen als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Daar heeft ze volgens de jury een wereldthema mee op de agenda gezet. En daarom kreeg Koningin Máxima vanavond in navolging van onder andere Koningin Silvia van Zweden, Koningin Rania en Koning Hoessein van Jordanië, bondskanselier Angela Merkel, en de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela, nu het keramieken beeld overhandigt. Een unieke prijs, omdat het beeld sinds de eerste uitreiking in 1992 steeds andere kleuren heeft.

Koningin Máxima was zichtbaar vereerd, en ook wel een beetje ontroerd, toen zij het beeld daadwerkelijk overhandigt kreeg. Voorafgaand aan de uitreiking werd ze al door Daniela Schadt (vriendin van de Duitse president Gauck) toegesproken. Een en al lof. Ook de Koningin hield na het in ontvangst nemen van de prijs een uitgebreide toespraak. (Die is hier volledig te zien) Lang kan het Koninklijk paar vanavond niet in Duitsland blijven, want morgen moeten ze op tijd op Schiphol staan om daar de Chinese president te verwelkomen.

Foto: © Deutscher Medienpreis.de

Kort nieuws:
- Het programma ‘The Pitch’ met jurylid Prinses Laurentien werd gisteren uitgezonden. Het is hier terug te bekijken.

- Graaf Claus-Casimir wordt vandaag 10 jaar en morgen vier Prins Pieter-Christiaan zijn 42e verjaardag.

7 opmerkingen:

 1. royalduo.nl voor fotos van Beatrix :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O bedankt voor het melden weer! Leuk! Ik zal de foto's morgen publiceren.

   Verwijderen
 2. Heel leuk! Maar Daniela Schadt is niet de vrouw van President Gauck alhoewel ze samen leven. Hij is nog steeds wettelijk getrouwd met zijn vrouw die een echtscheiding weigert.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat ze zo'n mooie prijs krijgt. Ik heb wel even lang moeten denken wat ik nu eigenlijk van de jurk vond. Maar de combi van stoffen vind ik niet zo mooi. Het is een mooie soepele rok en het is net of er een tshirt boven zit. Het zit wel netjes moet ik zeggen. Verder ziet ze er weer top uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben ik met je eens, Constance, wat betreft de jurk, maar het haar had beter gekund.En wij als Nederlanders kunnen trots zijn op onze"Argentijnse" Koningin.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nee, ik zeg het niet vaak - maar deze keer is de jurk van Maxima PRACHTIG! Vindt het outfit bijna altijd een "ramp" en daar sta ik hier best wel alleen - maakt niet uit, deze jurk is een juweel. En het haar zat los maar ook heel goed - mooi!

  Maar ook Maximas schoonmoeder met de suede cape is weer een schitterend plaatje :-) en zo leuk dat iedereen weer tijd had voor "NL doet".

  BeantwoordenVerwijderen