Koninklijke familie actief op NL Doet - 2014 | De Oranjes

zaterdag 22 maart 2014

Koninklijke familie actief op NL Doet - 2014

Gisteren en vandaag was het weer NL Doet. De Koninklijke familie helpt tijdens deze vrijwilligersdagen, georganiseerd door het Oranjefonds, ook altijd een handje mee. Dit jaar kwamen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix, Prinses Margriet, Prinses Marilène en Tjalling ten Cate in actie.

Voor de 10e editie van NL Doet zocht het Koninklijk paar een klus dichtbij huis op. Het werd kinderboerderij Het Akkertje in Rijswijk, waar de vrijwilligers nog geen uur van te voren te horen kregen dat ze Koninklijke hulp zouden krijgen. In de stromende regen arriveerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bij de boerderij waar ze meteen aan de slag gingen. Samen met andere vrijwilligers verfden ze een nieuwe quarantainestal. Ondertussen spraken ze met de medewerkers en de vrijwilligers. Een vrouw vroeg aan de Koning of hij de hele dag NL Doet locaties in het land afging. “Nee’ zei hij. “Vanavond gaan we naar Duitsland voor een prijs die mijn vrouw in ontvangst neemt, en morgen komt de Chinese president op staatsbezoek. Daar moet ook nog het een en ander voor voorbereid worden.” Nadat de stal geverfd was, vertrok Koningin Máxima naar binnen om daar het parkietenhok te schuren. De Koning trotseerde de regen door met een kruiwagen vol hout richting de sloot te lopen. Om de sloot heen werden palen gezet. De bedoeling is dat er later prikkeldraad langs wordt gespannen zodat de dieren niet in de sloot terecht kunnen komen. Na ruim twee uur vertrok het Koninklijk paar weer bij de boerderij. Ze beantwoorden nog wel enkele vragen van een journalist. Zo werd er aan de Koning gevraagd wat hij nou zoal met de mensen besproken had. “Dat is nou het leuke van zo’n moment, dat je het gewoon voor jezelf houdt. Als je aan het klussen bent en dingen bespreekt met mensen hier in Rijswijk hoor je veel meer dan dat je op een officiële manier, met een pak aan, op bezoek gaat.“ antwoordde hij.
Foto's: © Bart Homburg/ Oranje Fonds
Op hetzelfde moment bevonden Prinses Beatrix, Prinses Margriet, Prinses Marilène en Tjalling ten Cate zich in Zeewolde bij het Instituut voor Natuureducatie. Hoewel ze met z’n vieren waren, hadden ze ieder hun eigen taak. Zo knapte Prinses Beatrix een expositieruimte op, hielp Prinses Margriet bij het plaatsen van routepalen en het repareren van vleermuiskasten en waren Prinses Marilène en Tjalling ten Cate buiten aan het werk. Prinses Marilène hielp de vrijwilligers bij het restaureren van een loopbrug. Met een boormachine schroefde ze een hoop nieuwe planken vast. Tjalling bevond zich in het naastgelegen bos waar hij met een snoeischaar overhangende takken verwijderde, zodat iedereen weer veilig over het pad kan wandelen.

Foto's: © Jeanette Schols/ Oranje Fonds

Geen opmerkingen:

Een reactie posten