Koning Willem-Alexander opent ‘Willem II- Kunstkoning’ | De Oranjes

dinsdag 4 maart 2014

Koning Willem-Alexander opent ‘Willem II- Kunstkoning’

Koning Willem-Aleander opende vandaag de tentoonstelling ‘Willem II- Kunstkoning’ in het Dordrechts Museum.

Koning Willem II (1792-1849) bezat belangrijke schilderijen en tekeningen. Na zijn overlijden werd de kunstcollectie geveild. De meeste werken gingen naar musea en verzamelaars in het buitenland. In de expositie brengt het Dordrechts Museum voor het eerst een omvangrijk deel van de collectie weer bij elkaar. Aanleiding daarvoor is de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Rond 15.00 uur arriveerde de Koning in zijn nieuwe dienstauto, waarin hij vorige week bij de ontvangst van de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde ook al te zien was. Koning Willem-Alexander werd eerst in de Augustijnenkerk welkom geheten door de Dordtse burgemeester Arno Blok, de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit en de directeur van het Dordrechts Museum. De museumdirecteur hield een toespraak en overhandigde vervolgens de catalogus van de verzameling van Koning Willem II aan nazaat Koning Willem-Alexander.

Vervolgens wandelde het gezelschap via de achteruitgang van de kerk naar het museum waar de Koning een drie kwartier durende rondleiding kreeg langs de grote kunstcollectie van Willem II die vooral uit schilderijen en tekeningen van Italiaanse, Franse en Spaanse schilders bestaat maar ook Hollandse werken van Rembrandt en Jan Steen. Verder maakt ook Wexy, het opgezette paard van Willem II, deel uit van de tentoonstelling. Na 15 juni zal ‘Willem II – Kunstkoning’ doorreizen naar Luxemburg. Wexy, die meereist met alle kunstwerken van zijn baas, zal dus voorlopig nog niet terugkeren in de Koninklijke Stallen in Den Haag.


© Screenshots RTV Rijnmond

Kort nieuws: 
- Woensdag 5 maart zendt de NOS om 21.25 uur op Nederland 2 het portret ‘Juliana in de oorlog’ uit.

- Hoewel eerder aangekondigd van wel zullen Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven de Paralympics in Sotsji niet bijwonen. Het besluit heeft te maken met de dreigende situatie op de Krim, waar de landen Oekraïne en Rusland tegenover elkaar staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten