NSS-delegatieleiders koninklijk ontvangen | De Oranjes

maandag 24 maart 2014

NSS-delegatieleiders koninklijk ontvangen

Vandaag en morgen vind in het World Forum in Den Haag de NSS plaats (Nuclear Securuty Summit). Aan de NSS nemen maar liefst 53 landen en vier internationale organisaties deel die op het hoogste niveau worden vertegenwoordigd. De meeste staatshoofden en regeringsleiders zijn gisteren al in ons land gearriveerd, maar vanochtend zette bijvoorbeeld ook president Obama voor het eerst voet op Nederlandse bodem. Terwijl hij samen met minister-president Rutte voorafgaand aan de NSS een bezoek bracht aan het Rijksmuseum, stond het Koninklijk paar in Paleis Noordeinde ook klaar om diverse mensen te ontvangen. 

Diverse ontvangsten in de ochtend
Na het staatsbezoek van China, ontving de Koning zondagmiddag al president Nazarbayev van Kazachstan en president Gül van Turkije. Ook vanochtend maakte de RVD bekend dat onder andere minister-president Harper van Canada in audiëntie is ontvangen. Koningin Máxima had – in haar rol als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling – haar eigen korte ontmoetingen met vertegenwoordigers van onder andere Australië, Brazilië, Indonesië en Ban Ki Moon (de secretaris-generaal waar de Koningin de speciale pleitbezorger van is) zelf. Tegen de middag kwam ook Prinses Beatrix naar Paleis Noordeinde voor de lunch met president Park Geun-hye van Zuid-Korea. Voorafgaand aan de lunch werd een groepsfoto met de president in gezelschap van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Beatrix in de balkonzaal.

Lunch met de Zuid-Koreaanse president op Paleis Noordeinde
Voordat er geluncht werd, hield Koning Willem-Alexander weer een toespraak. Hij blikte daarin terug op de viering van 50 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Korea en Nederland in 2011: “U, Mevrouw Park, bezocht ons land toen als Speciaal Gezant van de President van Uw land. Sinds ruim een jaar bekleedt U zelf het Presidentschap. Wij zijn bijzonder verheugd U nu voor een officieel bezoek in ons midden te hebben. Hartelijk welkom!””…” “We zijn er trots op dat het een Nederlander was die de eerste brug sloeg tussen Uw land en Europa. Hendrick Hamel spoelde in 1653 als schipbreukeling aan op de Koreaanse kust en bleef vele jaren. Zijn unieke reisverslag is van grote historische waarde voor U en voor ons. Ook het meer recente verleden blijft in onze herinnering. Nederland was onder VN-vlag met 5300 manschappen betrokken bij de Koreaanse oorlog die meer dan 60 jaar geleden tot een einde kwam. In deze oorlog kwamen 124 Nederlanders om. Wij zijn de Republiek Korea erg dankbaar voor de gastvrijheid die Nederlandse Korea-veteranen in Uw land ontmoeten en voor het respect dat hun tijdens herdenkingsceremonieën wordt betoond. “

Koningin Máxima ook bij Nuclear Security Summit
Van te voren was niet aangekondigd dat ook Koningin Máxima in het World Forum bij de NSS aanwezig zou zijn. Maar zij hoort daar, als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling, natuurlijk ook bij. De Koningin arriveerde vanmiddag samen met secretaris-generaal Ban Ki-moon, die ze eerder vanochtend al ontving op Paleis Noordeinde.


Diner met alle delegatieleiders op Paleis Huis ten Bosch
Vanavond hebben Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima alle NSS delegatieleiders op Paleis Huis ten Bosch ontvangen voor een diner. Een voor een ontvingen ze de gasten die daarna hun plaats opzochten in de Oranjezaal. De meeste gasten waren tussen 19.00 uur en 20.00 uur wel gearriveerd, maar de leiders van de G7-landen (waaronder de Amerikaanse president Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron) kwamen iets later omdat ze eerst nog in het Catshuis waren voor en overleg over de Oekraïne-crisis.

Groepsfoto van alle wereldleiders in de vestibule
Toen iedereen aanwezig was, hield de Koning een toespraak. Zijn vierde toespraak al in slechts drie dagen tijd. Hij zei dat hij vereerd was om samen met Koningin Máxima iedereen te mogen ontvangen in Paleis Huis ten Bosch. De Koning vertelde ook over Koningin Wilhelmina die het paleis ooit beschikbaar stelde voor de Haagse Vredesconferenties. “De eerste vond plaats in 1899, op initiatief van de Russische Tsaar Nicolaas II. Deze conferentie legde het fundament onder arbitrage als middel om internationale geschillen te beslechten. De tweede Haagse Vredesconferentie, geïnitieerd door President Roosevelt, was in 1907. Vierenveertig staten waren vertegenwoordigd. Zij waren verenigd door de overtuiging dat we als soevereine staten elkaar nodig hebben om onze wereld veiliger te kunnen maken. Die overtuiging verenigt ons ook hier vandaag, als partners werkend aan Nuclear Security.” Met de woorden “Ik wens u een succesvol vervolg van deze Summit toe!” werd er getoost en stopte de live verbinding zodat het menu geserveerd kon worden en de staatshoofden in alle privacy gezellig met hun tafelgenoten konden dineren.
© Screenshots

5 opmerkingen:

  1. je hebt het er deze dagen weer druk mee. super hoor. Mooie zaal waar ze gisteren gedineerd hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, daar hebben ze wel de mooiste zaal voor uitgekozen! Ik ben nog op zoek of ik ergens kan vinden wat ze gegeten hebben..

      Verwijderen