Oranje nieuws – 16 t/m 19 maart 2014 | De Oranjes

woensdag 19 maart 2014

Oranje nieuws – 16 t/m 19 maart 2014

Prinses Beatrix bezoekt lotgenotendag Koninklijke Landmacht

Prinses Beatrix heeft zondagmiddag een bezoek gebracht aan de  lotgenotendag van de Koninklijke Landmacht in Huis ter Heide.

De prinses sprak met zo’n vijftig nabestaanden van overleden militairen in Afghanistan en Irak. Lotgenotendagen vinden een paar keer per jaar plaats, maar werden nog niet eerder door een lid van het Koninklijk Huis bijgewoond. Juist door haar eigen verdriet om haar zoon, kan de prinses zich helaas misschien wel meer dan ooit verplaatsen in de gevoelens van de mensen.


Prinses Laurentien opent reizende tentoonstelling Stichting Lezen & Schrijven

Samen met burgemeester Aboutaleb heeft Prinses Laurentien maandagochtend in Rotterdam de reizende tentoonstelling van Stichting Lezen & Schrijven geopend.

De tentoonstelling bevat billboards waarop twaalf levensgrote portretten en brieven van mensen met een persoonlijke ervaring met taal te zien zijn. Het eerste portret die onthuld werd door de prinses en de burgemeester is van de burgemeester zelf met zijn persoonlijke verhaal. Aboutaleb gaf vervolgens de toelichting dat er meer betrokkenheid van ouders bij taal moet zijn. De prinses, die ook kort het woord voerde, beaamde dat. Prinses Laurentien sprak na de opening ook nog met de andere personen die zo’n vier weken lang op de billboards aan de Leuvehaven te zien zijn. Het doel van de expositie is om nog meer aandacht te vragen voor laaggeletterdheid in ons land, en daarom gaan de borden ook op reis. Volgende maand zijn ze te zien in Den Haag. Daarna reizen ze door naar Utrecht en Amsterdam.

Foto's: © Adriana

Koningin Máxima bezoekt ‘Social Innovation’ en ‘Prins Heerlijk’ in Tilburg

Koningin Máxima was dinsdagochtend in Tilburg waar ze eerst de Tilburg University bezocht voor een bijeenkomst over diverse werkprojecten. Daarna bracht ze een verrassingsbezoek aan zo’n werkproject: 'Prins Heerlijk leren en werken in de ouderenzorg'.

Op de Tilburg University werd de Koningin geïnformeerd over Brabantse projecten op het gebied van zorg, duurzaamheid en werk. Een van de projecten is de Startersbeurs waarmee jongeren werkervaring kunnen opdoen. Koningin Máxima sprak met enkele jongeren die zo’n beurs hebben ontvangen. Ook kreeg ze een film voorgeschoteld over het project wat een initiatief was van hoogleraar Wilthagen van de universiteit en inmiddels tot een succesvol project – in samenwerking met enkele maatschappelijke organisaties – is uitgewerkt. Het programma – wat de naam ‘Social Innovation’ – draagt en daarmee net zo Engels is als de tegenwoordige naam van de universiteit, kreeg in aanwezigheid van de Koningin de handtekening van alle vertegenwoordigers van de organisaties. Door deze gezamenlijke handtekening wordt het voor nog meer jongeren mogelijk om een half jaar lang bij bedrijven op een leerwerkplek aan de slag te gaan om zo hun positie op de arbeidsmarkt te vergroten. Een ander project in de categorie ‘Zorghulp’ is Prins Heerlijk leren en werken in de ouderenzorg’ wat gevestigd zit bij Servicecentrum Het Laar in Tilburg.

Koningin Máxima besloot er na haar bezoek aan de universiteit aansluitend langs te gaan. Het opleidingsprogramma Zorghulp wordt gevolgd door jongeren met ernstige leerproblemen en beperkingen. Uitgerekend vandaag ontvingen ze eindelijk een diploma waar ze al zo lang van gedroomd hadden. Dat een uur later niemand minder dan Koningin Máxima binnenstapte om hen daarmee te feliciteren, kon haast niemand geloven. Toen iedereen weer met beide benen op de grond stond en men zich realiseerde dat de Koningin ook maar een mens is, werd er met haar gesproken over de opleidingsmethode en de bijbehorende winkel en het lunchcafé wat de toenmalige Prins van Oranje in 2011 geopend heeft. Vervolgens kreeg Koningin Máxima een rondleiding langs de werkplekken in het Servicecentrum en gaven de leerlingen haar uitleg over de werkzaamheden en het leertraject in het restaurant, de winkel, de afdeling voor dementerende ouderen en natuurlijk de lesruimte.

Foto's: ©  www.royalduo.nl 

Prinses Margriet en Prinses Laurentien bij uitreiking ECF Princess Margriet Award 2014
Prinses Laurentien: “Zonder emotie zijn we nergens”

Prinses Margriet en Prinses Laurentien zijn traditiegetrouw ieder jaar aanwezig bij de uitreiking van de ECF Princess Margriet Award waar beiden een rol vervullen. De Belgische Prinses Astrid is er ook meestal bij, maar zit momenteel in het buitenland. 

© Screenshot deredactie,be
Voorafgaand aan de uitreiking, dinsdag, in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, bezocht Prinses Laurentien – die ook in Brussel woont – de radiostudio van het programma ‘De ochtend’. Hier werd ze geïnterviewd over de Princess Margriet Award. Sinds ze in 2007 Prinses Margriet opvolgde als voorzitter van de European Cultural Foundation is ze natuurlijk nauw betrokken bij de organisatie. Ze vertelde: “Cultuur gaat natuurlijk uiteindelijk over de kern van ons menselijk bestaan en de interactie tussen mensen. En voor mij staan eigenlijk drie woorden centraal in culturele uitwisseling. Dat gaat om het investeren in de creativiteit van mensen, in nieuwsgierigheid van mensen (hoe ga je het debat aan) en uiteindelijk natuurlijk ook hoe je een samenleving vormgeeft. En emotie ook. Zonder emotie zijn we nergens. Dat is de kern van ons als mensen. En culturele uitwisselingen kan dat stimuleren en kun je elkaar dus begrijpen zonder dat je elkaars taal begrijpt en verstaat.” 

 ’s Middags hield Prinses Laurentien de openingsspeech op de bijeenkomst. Prinses Margriet reikte de prijzen uit die dit jaar naar Teatro Valle Occupato (Italië) en Teodor Celakoski (Kroatië) gingen. Teatro Valle Occupato kreeg de prijs van ECF voor de wijze waarop de initiatiefnemers dit theater hebben getransformeerd in een plek voor participatie en productie en Cultureel activist Teodor Celaskoski uit Zagreb ontving de prijs omdat hij er volgens de jury in geslaagd is publieke belang mee te nemen in cultuurbeleid en stadsontwikkeling.

Koning Willem-Alexander ontvangt samen met oom en tante de Paralympiërs

Koning Willem-Alexander heeft vandaag samen met Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven de Nederlandse deelnemers van de Paralympische Spelen 2014 ontvangen.

Voor de ontvangst, die op Paleis Noordeinde plaatsvond, waren de paralympiërs al gehuldigd in de Grote Kerk in Den Haag. Daar werden ze toegesproken door minister-president Rutte en minister Schippers van sport. Oorspronkelijk zouden Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven de Paralympics in Sotsji bezoeken, maar daar bracht de politieke crisis tussen Rusland en Oekraïne verandering in. Vanmiddag konden ze alsnog met de sporters praten in het gezelschap van de Koning. Van het kleine groepje sporters wist Bibian Mentel een gouden medaille te halen met snowboarden. Net als met de medaillewinnaars van de Olympische Spelen werd er een groepsfoto gemaakt. Die werd dit keer niet aan de achterzijde van het paleis, maar aan de voorzijde gemaakt omdat een van de sporters in een rolstoel zit. Hoewel ook de voorzijde van het paleis enkele traptreden heeft, kon dat probleem door een speciaal aangebrachte rolstoeltrap opgelost worden.

Kort nieuws: 
-Koning Willem-Alexander heeft vanochtend, ter overhandiging van zijn geloofsbrieven, de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, Timothy Michael Broas ontvangen.

- Maar liefst vijf mensen legden begin dit jaar hun functie als hofdame van Koningin Máxima neer. De Koning heeft als dank voor hun werkzaamheden het Erekruis in de Huisorde van Oranje aan de dames verleend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten