Oranje nieuws – 10 t/m 14 maart 2014 | De Oranjes

vrijdag 14 maart 2014

Oranje nieuws – 10 t/m 14 maart 2014

Koningin Máxima opent Week van het Geld
“Zakgeld is leergeld “

Koningin Máxima heeft maandagochtend in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum de Week van het Geld geopend. 

Foto's en collage: © Mirjam de Vriend 
De Koningin, die zich alvast zomers gekleed had, opende als erevoorzitter van het Platform Wijzer in geldzaken de Week van het Geld door de deur van een stomende kluis dicht te slaan. Terwijl Koningin Máxima zelf bijna verdween in de stoomwolk die ontstond, verscheen er naast haar een doek met de tekst ‘Week van het Geld’. Presentator Klaas van Kruistum die samen me de winnaars van het project ‘De Gelduitdaging’ aanwezig was, stelde de Koningin op het podium enkele vragen, waarop ze ongeveer het volgende zei: “Zakgeld is leergeld. Het is niet erg als het een keer misgaat, daar leer je van. Een euro kan je maar een keer uitgeven. Dus het is goed om te weten hoe je die euro het beste kan uitgeven, bijvoorbeeld door prijzen te vergelijken. Voor een iPad moet je sparen. Het is goed om dat nu te leren, want in de toekomst gaat het om meer complexe dingen, zoals een huis kopen." Na de openingshandeling presenteerden de winnaars van de scholenwedstrijd hun project, waarna Koningin Máxima namens de jury cheques – variërend van 100 tot 500 euro – overhandigde. De kinderen mogen zelf overigens niets met het geld doen, want het is voor een goed doel bestemd.

Deze week is verder op iedere school in het land ook de Week van het Geld krant uitgedeeld, waarvan Koningin Máxima – traditiegetrouw – weer het voorwoord schreef.

Koninklijk paar luncht met ‘uitblinkers’

Dinsdag vond weer de halfjaarlijkse uitblinkerslunch plaats op Paleis Noordeinde. Het Koninklijk paar had opnieuw 27 ‘uitblinkers’ uitgenodigd.

Het getal 27 is waarschijnlijk afkomstig van de verjaardag van de Koning, en de uitblinkers waren weer afkomstig uit diverse sectoren van het land. Mensen als schrijfster Saskia Noort, dartkampioen Michael van Gerwen, regisseur Jim Taihuttu en actrice Halina Reijn schoven aan. Het menu bestond – voor zover bekend – dit keer in ieder geval uit zeebaars. Het is te hopen dat uitblinkers die toevallig vegetariër zijn nooit worden uitgenodigd. Een vegetarisch menu is in een Koninklijke entourage nou eenmaal onmogelijk.

Koningin Máxima bezoekt Avoord Zorg en Wonen

Koningin Máxima bezocht na de uitblinkerslunch zorginstelling Avoord Zorg en Wonen in Etten-Leur. Ze deed dit in het kader van de Nationale Week van Zorg en Welzijn.

© Screenshots
Met de slogan “Zo werkt Zorg” vraagt de Nationale Week van Zorg en Welzijn aandacht voor werken in de zorg. In heel Nederland hebben daarom duizenden zorg – en welzijnsorganisaties deze week hun deuren open om aan het publiek te laten zien wat het werken in deze sector inhoudt. Zorginstelling Avoord in Etten-Leur kon dinsdag op een wel heel bijzondere gast rekenen. Niemand minder dan Koningin Máxima kwam een kijkje nemen bij de instelling voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. De hulp bestaat uit begeleiding bij dagactiviteiten en thuiszorg tot zeer intensieve zorg. Tijdens haar bezoek wilde de Koningin er alles van weten. Na een gesprek achter gesloten deuren met medewerkers, sprak ze ook nog uitgebreid met de bewoners van Avoord. Tot slot liep ze langs een gang met Koninklijke schilderijen die in de afgelopen weken door de bewoners gemaakt zijn. Enkele kunstwerken stonden zelfs nog op het schildersezel te drogen. Omdat een plaatselijke krant het werkbezoek van de Koningin als ‘vlekkeloos verlopen’ omschrijft, kan aangenomen worden dat er gelukkig geen verfspat op haar pied-de-poule jas terecht is gekomen.

Prinses Margarita en Prinses Aimée bezoeken coutureshow Addy van den Krommenacker

Prinses Margarita en Prinses Aimée bewonderen dinsdagavond in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam de coutureshow van Addy van den Krommenacker. 

De avond had als thema ‘Viaggio a Venezia’. De ontwerper heeft zich dus laten inspireren door zijn grote liefde voor Italië met een duidelijke voorkeur voor de badplaats Santa Margherita. Dat sprak Prinses Margarita natuurlijk wel aan. Bovendien spelen blauw en wit een hoofdrol. Kleuren waarin beide prinsessen al eens gesignaleerd zijn. Hoewel Prinses Carolina zelfs haar trouwjurk door de ontwerper liet creëren, was zij afwezig. Door haar zwangerschap kan ze natuurlijk sowieso voorlopig niet in dure designercreaties schitteren. Voor Prinses Margarita en Prinses Aimée – die op de voorste rij zaten – kon de avond niet lang genoeg duren.

Koning Willem-Alexander opent nieuw station Rotterdam Centraal

Koning Willem-Alexander heeft donderdag de opening verricht van het vernieuwde Rotterdam Centraal. Het station is het eerste klaar van de vier toekomstige nieuwe stations in de grote steden.

De verbouwing van Rotterdam Centraal, ook wel ‘De Haaienbek’ of ‘Station Kapsalon’ genoemd (verwijzend naar het bakje waarin de Rotterdamse snack wordt geserveerd) heeft zo’n 10 jaar geduurd. In al die jaren is er voor meer dan 600 miljoen euro geknutseld aan een nieuw, ruim station met direct uitzicht op de stad. Bovendien ligt er op het dak 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen. De energie die daarmee wordt opgewekt, wordt gebruikt voor roltrappen, liften en verlichting. De Koning werd enthousiast onthaald op het voorplein van het station, en binnen werd er in de centrale hal een spektakel aan optredens gegeven van onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Koning Willem-Alexander werd na diverse toespraken uitgenodigd om op het podium te komen. Door zijn hand op een digitaal scherm te leggen, was de opening een feit en kreeg de Koning een rondleiding door het enorme complex. Hij ging roltrap op en af om alles te bekijken en riep met opgestoken duim: “Het is prachtig om te zien!”
© Screenshots RVD

Foto: ©  www.royalduo.nl 

Koning Willem-Alexander bezoekt Vriendendienst Samen Sterk

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan Vriendendienst Samen Sterk in Zeist. Deze vriendendienst brengt mensen met een psychiatrische achtergrond in contact met vrijwilligers.

Zowel voor de vrijwilligers als voor de cliënten was het een grote verrassing dat de Koning vandaag langs kwam. Naar verluidt kregen ze slechts een uur van te voren te horen dat er hoog bezoek in aantocht was. Nadat Koning Willem-Alexander iedereen die meewerkt aan dit vriendeninitiatief van GGZ-organisatie Kwintes een hand had gegeven nam hij plaats. “Ik hoop dat we vanmiddag een leuk gesprek kunnen hebben over de goede samenwerking binnen dit bijzondere project” zei hij. De vertegenwoordigers, vrijwilligers en deelnemers praatten vervolgens bijna onophoudelijk over hun (succes)ervaringen met het project en vertelden ook over de wandelclub en het ontmoetingscafé. Vooral een man die gedeeltelijk in het geel gekleed was voerde het woord en wist – omdat hij naast de Koning had plaatsgenomen – toch steeds de aandacht naar zich toe te trekken. Ondanks dat is de Koning waarschijnlijk toch met een goed beeld van ‘Samen Sterk’ vertrokken. De vriendendienst had al een Koninklijk beeld. Letterlijk. In 2007 kregen ze het Appeltje van Oranje.

Prinses Laurentien leidt dialoogsessie op Noordzee congres

In een kleurrijke outfit heeft Prinses Laurentien vandaag de dialoogsessie geleidt op het Noordzee congres in het provinciehuis in Den Haag.

De kinderen van basisschool de Paradijsvogel – waar Prinses Laurentien vorig jaar oktober nog voorlas – mochten zich de Raad van Kinderen noemen. Met behulp van de prinses adviseerden de kinderen de opstellers van de gebiedsagenda ‘Noordzee 2050’. Op de Noordzee wordt het steeds drukker voor dieren, schepen en de productie van energie. Omdat de kinderen de toekomst hebben, vind de prinses het belangrijk dat zij hun mening met volwassenen kunnen delen.

Jurylid
Volgende week donderdag is Prinses Laurentien te zien om 21.35 uur op Nederland 3 in het programma ‘The Pitch’. Ze is dan jurylid in het programma waar jongeren zelf met slimme en originele oplossingen voor maatschappelijke problemen komen.

Koninklijk Conservatorium bedankt Prinses Beatrix

Prinses Beatrix is vanavond bedankt voor haar inzet als Koningin op het gebied van kunst, muziek en dans. Het Koninklijk Conservatorium bood haar een concert aan.

Verschillende muzikanten en dansers maakten de voorstelling ‘Royaal Talent voor Prinses Beatrix’. Ook was de hulp van leerlingen beeldende kunst ingeschakeld. Zij zorgden voor de visuele vormgeving tijdens de show, maar ook in de foyer. Daar kon Prinses Beatrix een kunstexpositie bekijken. De prinses was na afloop zeer te spreken over de voorstelling en ging met alle 170 leerlingen op de foto.


Kort nieuws:
- Benjamin van Vollenhoven vierde woensdag zijn 6e verjaardag

- Koning Willem-Alexander heeft woensdag ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeurs van Bangladesh en Oezbekistan ontvangen.

- Wil je eens ervaren hoe het is om in de nieuwe auto van de Koning te zitten? Klik dan hier. 

- Op 22 en 23 maart brengt de president van China een staatsbezoek aan Nederland.

- Het verslag van de Oranjes op NLdoet wordt uitgezonden op vrijdag 21 maart om 19.25 uur op Nederland 2

4 opmerkingen:

 1. Nieuwe fotos op www.royalduo.nl van opening Rotterdam Centraal voor je site :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt gelijkt. De foto's laten zien, dat prinses Beatrix genoten heeft en leuk verschijnt ze ook weer wat vaker in het openbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ziet Prinses Beatrix er ontspannen, vrolijk en goed uit. Doet haar blijkbaar goed dat ze afstand gedaan heeft, hoewel ze nog veel taken verricht en dat, zoals je zelf al zegt in het stukje, ze ervan geniet.

  Fleur.

  BeantwoordenVerwijderen