Staatsbezoek van Chinese president – II | De Oranjes

zondag 23 maart 2014

Staatsbezoek van Chinese president – II

De tweede en meteen ook laatste dag van het staatsbezoek van de Chinese president begon vanochtend met een politieke ontmoeting op het Catshuis. Het Koninklijk paar kon uitslapen, want de Koning moest pas rond elf uur in Noordwijk zijn waar hij het economisch forum opende.

© Screenshots
Op het economisch forum, waar ruim tweehonderd Chinese bedrijven en vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijfsleven elkaar ontmoetten, hield de Koning ook een toespraak. Hij zei dat hij trots is dat Nederland tot de belangrijkste economische partners van China in Europa behoort. “Het belang dat we hechten aan onze samenwerking blijkt uit de aanwezigheid van zoveel vertegenwoordigers van toonaangevende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.” Ook sprak hij over de Nederlandse agro-sector: “De Nederlandse agro-sector geldt als een van de meest geavanceerde ter wereld. Sleutel tot succes is de nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven, wetenschap en overheid. Daardoor zijn de productiviteit en kwaliteit hoog terwijl de druk op het milieu binnen de perken blijft. Nederland is een postzegel op de wereldkaart en toch 's werelds tweede grootste landbouw- en zuivelexporteur. Dat is de kracht van innovatie! Een kracht die we graag delen met Chinese partners en samen verder ontwikkelen.” Hij wenste alle deelnemers van het forum verder veel succes toe en vertrok vervolgens met president Xi en zijn echtgenote naar Kasteel Keukenhof. Ook Koningin Máxima voegde zich bij het gezelschap wat direct bij aankomst een presentatie te zien kreeg over de technologie in de Nederlandse agro – en voedselproductieketens en de mogelijkheden voor bilaterale samenwerking bij toepassing daarvan in China. Peng Liyuen, de presidentsvrouw, doopte vervolgens in het bijzijn van haar man en Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een speciale tulp in de Keukenhof.

Met een lunch in Kasteel Keukenhof werd het korte staatsbezoek afgesloten. “See you tomorrow!” riep het Koninklijk paar toen ze de Chinese president uitzwaaiden. En inderdaad, het staatsbezoek mag er dan al weer opzitten, morgenavond dineert de Chinese president opnieuw met het Koninklijk paar op Paleis Huis ten Bosch, maar dan met nog zo’n 60 staatshoofden en regeringsleiders die deelnemen aan de NSS. Twee van de deelnemers van de Nuclear Security Summit (president Nazarbayev van Kazachstan en president Gül van Turkije) heeft de Koning inmiddels later op de middag al in audiëntie ontvangen.

1 opmerking:

  1. Het zijn drukke dagen geweest voor het koningspaar en jij hebt het weer mooi verwerkt!

    BeantwoordenVerwijderen