Oranje nieuws – 14 t/m 16 oktober 2013 | De Oranjes

woensdag 16 oktober 2013

Oranje nieuws – 14 t/m 16 oktober 2013

Prinses Laurentien lanceert Taalmeter

Samen met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lanceerde Prinses Laurentien maandag de Taalmeter in Den Haag.

Foto: © Stichting Lezen & Schrijven
De Stichting Lezen & Schrijven heeft de taalmeter ontwikkeld om laaggeletterdheid sneller op te sporen. Dat kan naar verluidt al binnen twaalf minuten. Vooral het UWV zal veel baat hebben bij de meter, die kan aantonen of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. "Voor 1,3 miljoen volwassenen met lees- en schrijfproblemen zijn belangrijke zaken in het dagelijkse leven lastig, bijvoorbeeld het lezen van een vacaturetekst of het schrijven van een sollicitatiebrief", zei Prinses Laurentien nadat ze op de knop had gedrukt. "Lezen en schrijven zijn de basis om duurzaam te kunnen participeren. Het is echter lastig om erachter te komen wie er nu moeite heeft met lezen en schrijven. Daarom is het fantastisch dat we met de Taalmeter snel en objectief kunnen achterhalen of iemand extra hulp nodig heeft. Zo kunnen we gericht veel meer mensen helpen bij het verwerven van deze basis."

Koning Willem-Alexander opent vernieuwd publiekscentrum Nationaal Archief

Het Nationaal Archief heeft een nieuw publiekscentrum, waar een grote selectie uit de historische schatten van het archief te bezichtigen is. De officiële openingshandeling van het centrum werd dinsdag verricht door Koning Willem-Alexander.

Met de renovatie had het Nationaal Archief destijds een open en publieksvriendelijk gebouw voor ogen. Dit idee is absoluut realiteit geworden. Zo vind ook Koning Willem-Alexander, die geïnteresseerd door het gebouw wandelde. Naast een ruimte voor wisselende tentoonstellingen (momenteel ‘Het Geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven’) is er een informatiecentrum gecreëerd met een moderne studiezaal en een ruimte voor workshops en educatieve activiteiten. Nadat zangeres Ricky Koole het lied ‘Mannen huilen niet’ en een eigen interpretatie van ‘Daar was laatst een meisje loos’ gezongen had, verrichte de Koning de openingshandeling. Dat deed hij samen met de directeur van het Nationaal Archief, Martin Berendse door het starten van een filmpje over de nieuwe publieksruimte en de tentoonstelling Het Geheugenpaleis. In het educatieve deel van het gebouw was op dat moment ook een workshop bezig met kinderen.Waar zijn jullie mee bezig?” vroeg de Koning belangstellend. “Wij zijn een scheur aan het repareren” reageerden de kinderen. Daarna gingen ze weer geconcentreerd verder met hun precisie klus.

In het aangrenzende informatiecentrum kunnen bezoekers op zoek naar het verleden van Nederland. Met zo’n 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en 125 kilometer aan archiefmateriaal ben je als mens niet snel uitgekeken. De Koning kreeg de bijzondere Koninklijke documenten te zien, zoals de inhuldigingsredes van Willem II, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. In het Nationaal Archief zijn ook de ‘kladblaadjes’ bewaard gebleven die Juliana geschreven heeft voor de toespraak bij haar inhuldiging. De Koning, die deze briefjes nooit eerder gezien had, zei het jammer te vinden dat “jullie van ons nooit meer de eerste opzet in bezit hebben”. Omdat ook foto’s tegenwoordig digitaal bewaard worden, zal de verzameling over Koning Willem-Alexander beperkt blijven in tegenstelling tot zijn moeder. Tussen de talloze boeken met foto’s heeft Prinses Beatrix regelmatig een aantekening bijgevoegd. Zo zijn er foto’s waar ze een kruis of een opmerking over de belichting op heeft gezet. “Zij ziet zulke dingen altijd, en bekijkt natuurlijk alles met een kunstenaarsoog.” aldus de Koning.


Foto's: © Screenshot NOS en Nieboer/PPE,  www.ppe-agency.com

Koningin Máxima opent FrieslandCampina Innovation Centre

Koningin Máxima was vandaag wéér in Wageningen om daar het FrieslandCampina Innovation Centre te openen. In dit nieuwe centrum brengt het zuivelbedrijf een groot deel van hun onderzoeks – en ontwikkelingsactiviteiten samen onder een dak.

Het gebouw van het nieuwe FrieslandCampina Innovation Centre, zo wit als melk, is gevestigd op het campusterrein van Wageningen University & Research Centre. Op hetzelfde terrein opende ze op 4 september nog het Orion gebouw, dus over Koninklijke aandacht, en dan in het bijzonder van Koningin Máxima, heeft men hier niet te klagen. Door melk uit te schenken in een grote bak werd de mini-zuivelfabriek officieel geopend, al werd elders – in het laboratoria – al druk gewerkt.

De Koningin nam een kijkje in de innovatiekeuken en proefbakkerij waar bezoekers en medewerkers van FrieslandCampina van over de gehele wereld producten kunnen proeven, ruiken en voelen. En zo gebeurde het dat de Koningin ineens oog in oog stond met het ontbijtdrankje van haar grootste fan. Hoewel er genoeg te proeven was, bedankte de Koningin vriendelijk. Ze was immers nog een beetje ‘in de zevende hemel’ door de woorden van bestuursvoorzitter Cees ’t Hart vlak voor de openingshandeling. Hij maakte bekend dat FrieslandCampina en Rabobank lokale melkveehouders in Indonesië en Vietnam gaan helpen met educatie en betaalbare financieringen. Met de inzet van kennis en financieringen tegen relatief gunstige voorwaarden verwachten FrieslandCampina en Rabobank de kwaliteit van de lokale melkveehouderij te verbeteren. De financieringen zijn bedoeld voor de aankoop van koeien, verbetering van het stalklimaat en biogasinstallaties. FrieslandCampina neemt dan de melk af. De rente en aflossing worden ingehouden op het melkgeld, zodat de melkveehouders beetje bij beetje hun schuld aflossen. Als Speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling klonk dit de Koningin als muziek in de oren.

Foto's: © Screenshot NOS en Buys/PPE,  www.ppe-agency.com


Prinses Laurentien op bezoek bij de Hertogin van Cornwall

Prinses Laurentien werd vandaag ontvangen bij de Hertogin van Cornwall thuis, in Clarence House in Londen.

De Hertogin had de prinses uitgenodigd voor een privébezoek om eens te praten over de aanpak van laaggeletterdheid waar ze zich allebei met veel liefde voor inzetten. Onder andere vanwege deze gemeenschappelijke interesse werd het een gezellig onderonsje en kreeg één fotograaf de mogelijkheid om er wat foto’s van te maken. Eerder dit jaar, rondom de inhuldiging van Koning Willem-Alexander, hadden ze elkaar ook al kort gesproken, maar een uitgebreider gesprek was er – tot vandaag – niet geweest.

Als beschermvrouwe van een aantal liefdadigheidsinstellingen (waaronder National Literacy Trust, Book Trust, The Wicked Young Writers Award, Beanstalk en First Story) is de Hertogin nauw betrokken bij het promoten tot leesbevordering bij jongeren; Prinses Laurentien is dat, als bestuursvoorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven en speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO ook.

Koning Willem-Alexander bezoekt Westland Event

Koning Willem-Alexander bracht vanmiddag een bezoek aan het Westland Event bij FloraHolland in Naaldwijk.

De Koning kwam rond 15.00 uur aan op het congres waar ruim 500 ondernemers uit de glastuinbouw bespraken hoe de sector kan bijdragen aan het bestrijden van de voedselproblematiek in de wereld. In de veilinghal sprak de Koning met onder anderen Eric Moor, winnaar van de Tuinbouwondernemersprijs 2012, René van Dop, voorzitter Tuinbouw Jongeren Westland en Edward Verbakel, winnaar van de Westland Inspiration Award 2013.

Overig kort nieuws:
 - Prins Pieter-Christiaan heeft zaterdag zijn eerste zege in de European GT4 behaald. Wel was hij emotioneel dat zijn broer er niet bij was.

- Dat de Prinses van Oranje en Prinses Alexia paardrijden wisten we al. Maar niet op welk paard. Amalia is dit weekend gespot op een Welshe pony die Pixie heet.

 - Koning Willem-Alexander ontving vandaag geloofsbrieven van de ambassadeurs van Kosovo, Egypte en Slovenië.

- Met ingang van 15 oktober is er een nieuwe hofdame (mevrouw A.M. (Annemijn) Crince le Roy - van Munster van Heuven) benoemd tot hofdame.

4 opmerkingen:

  1. Je hebt er weer een mooi verslag van gemaakt, ik vind het twee aansprekende activiteiten. Ik ben best nieuwsgierig en zo'n Nationaal Archief lijkt me wel wat. Campina is ook een bekende naam voor me ;) Ons koninklijk paar doet het goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je heb er zoals altijd weer een mooi/leuk verslag van gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen