Koninklijk paar bezoekt Zweden | De Oranjes

maandag 14 oktober 2013

Koninklijk paar bezoekt Zweden

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren vandaag op bezoek in Zweden. Het is het zevende land in de reeks kennismakingsbezoeken, al zou oorspronkelijk België vandaag aan de beurt zijn.

Door de troonswisseling op 21 juli jl. in België, kon Koning Willem-Alexander (nu een ‘ouder’ staatshoofd dan Koning Filip) niet meer het Koninklijk Paleis in Brussel betreden. 14 oktober bleef voor het Koninklijk paar uiteindelijk wel een kennismakingsdag, en ook de ‘kennismaking’ met Koning Filip en Koningin Mathilde staat inmiddels vast. Op 8 november worden ze door ons Koninklijk paar ontvangen op Paleis Noordeinde.

Zoals een traditie tijdens de kennismakingsbezoeken aan de Europese buurlanden lijkt te worden, haalde het Zweedse Kroonprinselijk paar – Kroonprinses Victoria en Prins Daniel – Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanochtend op bij vliegveld Bromma. Over haar kleding had de Koningin dit keer wel erg goed nagedacht. Met haar wijde taupekleurige rok en crèmekleurige strikblouse kleurde ze mooi bij het paleis, maar ook bij het interieur van het parlementsgebouw. De chique kleding van beide paren is slechts voor het officiële plaatje, net als de term ‘kennismaken’. De onderlinge banden tussen beide Koninklijke families is al jarenlang zeer hecht. In hun vrije tijd ontmoeten de families elkaar regelmatig. “Het is een bijzondere relatie” aldus de Zweedse Koning in een boek ter gelegenheid van zijn 40-jarig regeringsjubileum vorige maand. Die band is ook zichtbaar wat betreft het feit dat Koningin Juliana peetmoeder was van Koning Carl-Gustaf, Prinses Beatrix peetmoeder is van Kroonprinses Victoria, Kroonprinses Victoria op haar beurt weer peetmoeder is van Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander peetvader is van Prinses Estelle. Op het Koninklijk Paleis, de eerste locatie die vandaag op het korte programma stond, werden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima dan ook hartelijk begroet door het Zweedse Koninklijk paar. Koning Willem-Alexander gaf Koningin Silvia zelfs een handkus, waarna ze poseerden voor een officiële groepsfoto. Aansluitend werd er geluncht, en mogelijk nog een bezoekje gebracht aan de kleine Prinses Estelle die met haar ouders in Slot Haga woont, maar zich in een speelkamer in Kungliga Slottet begeeft als zowel Kroonprinses Victoria als Prins Daniel daar moeten werken.Samen met de meegereisde minister Timmermans van Buitenlandse Zaken werd vanmiddag een bezoek gebracht aan het parlement, waar met verschillende parlementsleden gesproken werd en zowel Koning Willem-Alexander als Koningin Máxima hun handtekening in het gastenboek achterlieten. Ook vond er een korte ontmoeting met de secretaris-generaal, mevrouw Kathrin Flossing, plaats. Van de Riksdag – waar het Zweedse parlement gevestigd zit – naar het kantoor van premier Fredrik Reinfeldt is het slechts een paar minuten lopen. Gearmd liepen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima langs de rivier waar voor de gelegenheid oranje ballen in dreven. Onderweg kregen ze ook nog bloemen en tekeningen van een groep Nederlanders aangeboden. Omdat het Koninklijk paar alles enthousiast meenam, kwamen ze met volle handen aan bij het kantoor van premier Fredrik Reinfeldt. Toen alles in de al klaarstaande auto werd gelegd, betraden de Koning en Koningin het kantoor om kort met de man te praten.


Foto's: © Nieboer/PPE,  www.ppe-agency.com

Hoewel dit kennismakingsbezoek aan Zweden slechts een halve dag in beslag nam, volgt er zonder twijfel in de toekomst nog een uitgebreid (staats) bezoek. Een bezoek over en weer zou met het oog op de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Zweden (volgend jaar) niet eens meer zo lang kunnen duren..

3 opmerkingen:

 1. Ik vond dat ze er niet echt leuk uitzag, maar de indrukken zijn geweldig en daar gaat het uiteindelijk om!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik vind de kleuren die Maxima aan had wel mooi, maar de blouse een beetje stijf met de grote strik en lange mouwen, en de glimrok moest ik wel even aan wennen.
  Ach, ze kennen elkaar al zo lang, het was voor de formaliteit dat ze gingen dit keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond haar outfit in een woord prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen