Oranje nieuws - 10 & 11 oktober 2013 | De Oranjes

vrijdag 11 oktober 2013

Oranje nieuws - 10 & 11 oktober 2013

Prinses Margriet bezoekt symposium op Maastricht University

Als erevoorzitter van de Advisory Board of Global Health bezocht Prinses Margriet donderdag de Universiteit van Maastricht.

Foto: © Maastricht University
Tijdens het jaarlijkse symposium – georganiseerd door studenten en staf van FHML-opleidingen Global Health en European Public Health – wierpen verschillende sprekers hun licht over de recente ontwikkeling in biomedisch onderzoek. Met ‘Personalized Medicine’ als thema kun je als mens eeuwig blijven praten. Halverwege het symposium werd daarom een pauze ingelast, zodat iedereen, inclusief de prinses, kon lunchen. Het valt echter te betwijfelen of Prinses Margriet ook daadwerkelijk gegeten heeft, want tijdens de lunch sprak ze heel wat studenten. Ze nam uitgebreid de tijd om met hen te praten over hun ervaringen tijdens de opleiding en welke werkzaamheden ze nu uitvoeren. "Het zijn zulke geweldige mensen, ik verwacht veel van hen voor de toekomst!", liet de prinses na afloop weten.

Koning Willem-Alexander opent UWC Maastricht

Maastricht had deze week niet te klagen over Koninklijk bezoek. Na Prinses Margriet, reisde vrijdag de Koning naar de stad voor de opening van de nieuwe Campus van United World Colleges. 

 © Screenshots TV Limburg
Geen helikopter of auto, maar per trein reisde Koning Willem-Alexander vanochtend samen met zeven UWC-studenten vanuit Den Haag naar Maastricht. De nieuwe Campus van het United World Colleges is de eerste in Nederland en een samenvoeging van het voormalige International Department van de Joppenhof Pre- and Primary School en de International School van Maastricht. De school beschikt over zo’n 725 leerlingen van 85 nationaliteiten. Ooit was de Koning ook zo’n ‘buitenlandse student’. In Wales heeft hij destijds zijn middelbare school op deze opleiding afgerond.

Tijdens de opening kwamen diverse sprekers aan het woord. De laatste kondigde de Koning aan met de woorden: “Dat brengt ons naar het moment waarop Koning Willem-Alexander zijn laatste speech zal geven.” Waarop de Koning lachend het podium betrad en zei: “Ik hoop echt dat het niet mijn laatste is.” In zijn toespraak feliciteerde hij de studenten en vrienden van de United World Colleges met de nieuwe campus: “Het is een grote aanwinst voor de stad Maastricht. De eerste indruk is echt prachtig.” Hij vertelde ook over zijn eigen ervaringen: “Mijn dierbaarste herinneringen zijn van de vele vrienden die ik maakte tijdens mijn twee jaar bij United World College. Er waren studenten uit 65 verschillende landen. Ze kwamen uit Denemarken, Spanje, Peru en Kenia. Uit Hongarije en Polen , toen nog achter het ijzeren gordijn. Onze achtergronden waren totaal verschillend. Maar we waren verenigd in onze toewijding aan elkaar. En we wilden deze kans grijpen om onze horizon te verbreden. Ik verwacht dat de huidige studenten dat gevoel zullen herkennen. U bent gekomen naar Maastricht uit alle hoeken van de wereld, elk met een eigen culturele identiteit, je eigen individuele talenten, hoop en dromen. UWC is geen ' one size fits all '.”

Prinses Laurentien opent luchtmeetstation in Maassluis

Prinses Laurentien opende vandaag een tweede luchtmeetstation in Maassluis.

Na een kort verjaardagsontbijtje met haar man, Prins Constantijn, die vandaag 44 jaar wordt, haastte de prinses zich naar Maassluis waar ze in haar hoedanigheid als adviseur van het Havenbedrijf een twee luchtmeetstation in gebruik kwam nemen. Met de installatie van het tweede station, is tevens het startsein gegeven om uiteindelijk een uitgebreid luchtmeetnetwerk langs de Nieuwe Waterweg te realiseren.

Overig kort nieuws: 
- Koning Willem-Alexander ontving woensdag geloofsbrieven van ambassadeurs van Finland, Jordanië en Senegal.

- Veel jarigen deze week: Magali van Vollenhoven werd woensdag 6 jaar, Prins Constantijn viert vandaag zijn 44e verjaardag en Prinses Margarita en Prins Jaime vieren aanstaande zondag hun 41e verjaardag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten