Het drukke sportleven van de prinsesjes | De Oranjes

zaterdag 26 oktober 2013

Het drukke sportleven van de prinsesjes

Wie denkt dat de prinsesjes na schooltijd op de bank hangen en naar de klok kijken tot de Koning en Koningin weer eens thuiskomen heeft het mis. Door diverse sporten te beoefenen, is de agenda van de meiden bijna nog voller dan die van hun ouders. 

Foto: © RVD
Behalve trouw supporteren tijdens de Olympische Spelen en verschillende paard – en schaatswedstrijden in het land, doen de prinsessen zelf ook graag aan sport. Met een vader die sinds 1998 lid was van het IOC en in het verleden deelnam aan de Elfstedentocht en de marathon van New York, hebben ze het ook met de paplepel ingegoten gekregen. Van huis uit zijn zowel Koning Willem-Alexander als Koningin Máxima bovendien opgegroeid met wintersport. Een activiteit die ook de prinsessen nu met veel plezier uitoefenen.

De Prinses van Oranje en Prinses Alexia zitten allebei op hockey. Verwacht wordt dat Prinses Ariane – die nu nog zwemlessen volgt – over een tijdje ook met een ‘bitje’ in met een hockeystick over het veld rent. Amalia werd destijds op haar zesde al ingeschreven bij de hockeyclub HGC, maar vanaf 7 jaar wordt het voor de jongens en meisjes die bij de club aangesloten zijn pas echt spannend, omdat er dan ook wedstrijden gespeeld worden. In een dorp als Wassenaar leeft de hockeysport natuurlijk behoorlijk. Omdat bijna al haar oudere vriendinnetjes al op hockey zaten, lag het voor de hand dat de Prinses van Oranje ook ingeschreven werd. “Ze verheugt zich erop dat ze mag hockeyen” vertelde de Koningin destijds. Momenteel zit Amalia al weer enkele jaren op de sport en is ze vaak de keeper van het team. Op en rond het hockeyveld kijkt men dan ook niet vreemd meer op van de aanwezigheid van het Koninklijk gezin. Bij uitwedstrijden gebeurt het nog wel eens dat men spontaan foto’s neemt van de prinsesjes en ze dan uit enthousiasme op internet plaatst. De vereniging uit Berkel en Rodenrijs kreeg daardoor vorig jaar het verzoek van de RVD om de foto’s te verwijderen. Des te opvallender is het dat op de website van HGC zelf wél foto’s van de prinsessen stonden/staan. Jaarlijks worden er van de teams nieuwe groepsfoto’s gemaakt. Niet iedere foto staat online, maar de foto uit 2012-2013 – toen Alexia nog bij F2 speelde – is gewoon zichtbaar. Beide prinsessen vallen voorlopig nog onder de ‘mini’s (jongste jeugd) die zijn onderverdeeld in 1e en 2e jaars F lijn en 1e en 2e jaars E lijn op basis van leeftijd. Vanaf hun 11e worden ze jeugdlid. Behalve toeschouwers zijn, is er voor het Koninklijk paar ook nog een rol
Foto: © Soenar Chamid/PPE,  www.ppe-agency.com
weggelegd in de kantine. Alle ouders zijn verplicht minimaal twee bardiensten per jaar te draaien. Na alle trainingen en wedstrijden volgt binnenkort ook weer de jaarlijkse Pietentraining bij HGC. Niet in het hockey tenue, maar in grijs joggingpak deed de Prinses van Oranje vorig jaar actief mee om vervolgens met haar zusje en andere vriendinnetjes te genieten van een beker chocolademelk en pepernoten.

Amalia en Alexia zitten ook allebei op paardrijden. Liefde voor paarden zit er bij de Oranjes al heel lang in, en de nieuwe generatie zet deze traditie dus weer voort. Het is niet bekend of de prinsesjes allebei een éigen paard hebben of dat ze steeds op een ander paard van de plaatselijke manege rijden, maar zeker is wel dat Pixie – een Welsh pony – de favoriet van de Prinses van Oranje is. De laatste dressuurwedstrijd had ze nog op 13 oktober. Afgelopen zomer is de Koning nog gespot op manege Hillegersberg in Bergschenhoek waar de prinses met Pixie meedeed met springen. Met zijn armen liefdevol om zijn dochter in ruiterkleding wachtten beide in spanning de uitslag af die helaas – voor ons – niet bekend is. De Oranjes te paard kent een lange fotogeschiedenis, maar tot op heden blijft dat van de nieuwste generatie nog achterwege. Op een onduidelijke foto na zijn er geen foto’s van de paardrijdende prinsessen. Mogelijk laat het gezin zich, als ook Ariane kan paardrijden, nog eens fotograferen tijdens een rit over het strand..

Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Bij judovereniging Stigter Sport hebben alle drie de prinsessen al ontelbaar vaak op de judomat gestaan, maar sinds ongeveer een jaar is Prinses Alexia met de sport gestopt. Ze tennist nu bij de plaatselijke tennisvereniging.  De Koning en Koningin hebben dus in heel Wassenaar inmiddels al op tribunes en bankjes gezeten. Bij de judovereniging is dat overigens wel een heel laag bankje langs de kant van de muur. Tijdens de gewone trainingen komen dan ook niet zoveel ouders kijken, maar regelmatig zijn er groepskampioenschappen en dan zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima natuurlijk van de partij. In de zomer van 2011 – toen Alexia nog op judo zat – haalde ze de groene slip en Amalia de gele band. Prinses Alexia werd daarna zelfs tweede bij de herkansing van de groepskampioenschappen. Precies
twee jaar later – afgelopen juni – werd Prinses Ariane in eenzelfde herkansingsronde 1e. Op de website van de judovereniging zijn er opvallend veel foto’s te zien van de prinsesjes in actie, inclusief de Koning en Koningin. Te zien is onder andere hoe de Prinses van Oranje tijdens het examen in 2011 door een meisje  op de grond gelegd wordt. De judoka’s zijn verder ook nog balletdanseresjes. Ballet is op dit moment de enige sport die ze alle drie leuk vinden. De prinsesjes hebben het danstalent waarschijnlijk van hun moeder. Zang en dans gaan eigenlijk altijd samen bij de meisjes, zo lieten ze ook al meerdere keren in het openbaar zien. Een goed voorbeeld is Sail 2010; Op de Groene Draeck gaven de prinsesjes een ‘dansoptreden’ aan de mensen die voorbij voeren. De uitgebreidere balletuitvoeringen vinden achter gesloten deuren plaats voor de Koninklijke ouders en de ouders van de mede danseresjes.

Men zou bijna vergeten dat tussen al deze sporten door de prinsesjes ook gewoon nog vijf dagen naar school gaan..

9 opmerkingen:

 1. Een mooi overzicht van alle buitenschoolse activiteiten van de prinsesjes! Ze hebben het er inderdaad maar druk mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, wat een vol programma! Kan ik wel een voorbeeld aan nemen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, nou ik sport al helemaal niet dus dat contrast is helemaal groot.

   Verwijderen
  2. Ik ook niet hoor! Ik fiets in de zomer wel elke dag 2 uur naar school, misschien dat, dat nog een beetje sportief overkomt!

   Verwijderen
 3. Wat leuk zeg, al die voor mij helemaal nieuwe foto's van de sportieve prinsesjes! Je bent echt aan het speuren geweest. Ze hebben wel heel erg veel te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik voelde me wel een beetje een speurhond op een gegeven moment ja! ;)

   Verwijderen
 4. Zo die hebben het echt mega druk! Leuke en handige site en goede informatie, ik heb er wat van gebruikt in mijn werkstuk

  BeantwoordenVerwijderen