Oranje nieuws - 2 t/m 4 oktober 2013 | De Oranjes

vrijdag 4 oktober 2013

Oranje nieuws - 2 t/m 4 oktober 2013

Prinses Laurentien spreekt op conferentie ‘Duurzaam Leven’

Prinses Laurentien was woensdag in de Jaarbeurs in Utrecht bij de conferentie ‘Duurzaam Leven’ waar ze een toespraak hield.
Foto:  ©  Buys/PPE,  www.ppe-agency.com
Nadat de prinses de officiële opening van de conferentie verricht had, hield ze namens de Missing Chapter Foundation ook een toespraak met als titel ‘Kinderen doen uit zichzelf duurzaam’. De onbevangen vragen, verfrissende meningen en verrassende ideeën van de jonge doelgroep inspireren de prinses al een aantal jaar. Ze vertelde dan ook in haar toespraak dat dit inspirerend werkt voor huidige besluitvormers om ingewikkelde dilemma’s op te lossen.

Ook las de prinses gedeeltes voor uit het boek ‘Zakendoen in de Nieuwe Economie’. In dit boek wordt onder andere antwoord gegeven op de vraag hoe je als ondernemer geld verdient in een nieuwe duurzame economie. Verder staan er zo’n honderd interviews in met CEO’s van (inter)nationale ondernemingen.

Nadat ook de andere sprekers gesproken hadden, bezocht Prinses Laurentien aansluitend een workshop waarbij kinderen een ‘duurzame collage’ aan het knutselen waren.

Krijgsmacht bedankt Prinses Beatrix voor betrokkenheid

Prinses Beatrix was woensdagmiddag op vliegbasis Gilze-Rijen uitgenodigd voor een dankbetuiging van de krijgsmacht.

De prinses werd bedankt voor de bezoeken die ze als Koningin tijdens haar regeerperiode heeft gebracht. Op de vliegbasis werd de prinses – die voor het eerst sinds haar gebroken jukbeen en de daarop volgende operatie weer in het openbaar verscheen- verwelkomd door de commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Vervolgens liep ze door een haag van oud-adjudanten naar een hangaar waar ze de stands bekeek die ingericht waren door militairen en veteranen. Zij vertelden aan de prinses over de ervaringen tijdens verschillende missies in Bosnië/Kosovo, Afghanistan en de antipiraterijmissies. De veteranen hadden ook genoeg foto’s bij zich om een extra goed beeld aan het verhaal te geven. Na de rondgang bij de verschillende missies gaf het muziekkapel een optreden. Het orkest bestond uit muzikanten van alle krijgsmachtsdelen en omlijstten de foto’s die getoond werden van de 106 bezoeken die Prinses Beatrix als Koningin aan de krijgsmacht heeft gebracht. Als groet vlogen tot slot 3 F-16’s van de luchtmacht een zogenoemde fly-by.

Foto's : © Eric Vorstenbosch/Defensie

Koningin Máxima op Oranje Fonds pad in Gelderland
‘Ondernemend Jong!’ en 'Huisvesting Plus’

Koningin Máxima bezocht donderdag ‘in het geheim’ weer twee projecten van het Oranje Fonds. In Wageningen bezocht ze ‘Ondernemend Jong!”. Vervolgens kwam ze langs bij ‘Huisvesting Plus’ – een opvangproject voor ex-gedetineerden in Ede.

Hoewel Koningin Máxima geregeld in de provincie Gelderland verschijnt, is een bezoek aan Wageningen daarbij wel favoriet. Begin september opende ze er het nieuwe onderwijsgebouw van de Wageningen University. Over anderhalve week is ze weer in de stad om het FrieslandCampina Innovation Centre te openen, maar zo lang kon de Koningin niet wachten. Daarom besloot ze donderdag een in Wageningen gevestigd Oranje Fonds project te bezoeken. Rond 13.00 uur betrad de Koningin ’t Oude Bijenhuis waar de welzijnsorganisatie Solidez gehuisvest zit. De organisatie is deelnemer van het programma ‘Kansen voor Jongeren’ en richt zich op jongeren die school verlaten zonder diploma of dit dreigen te doen. Met onder andere sport en individuele coaching wordt geprobeerd om de jongeren terug in de maatschappij te duwen. Koningin Máxima sprak tijdens haar bezoek vijf jongeren die allemaal het ‘Ondernemend Jong!’ programma gevolgd hadden en nu naar eigen zeggen een stuk socialer waren geworden. Ook zou hun beroepshouding veranderd zijn. De Koningin sprak ook met de samenwerkingspartners en projectleiders van Solidez over de opzet en het succes van het project. Hoewel je vanaf je 18e niet meer leerplichtig bent, houdt de organisatie zich opmerkelijk genoeg bezig met voortijdige schoolverlaters van 18 tot 23 jaar.


Foto:  © Bart Homburg/Oranje Fonds en screenshots

In Ede bracht Koningin Máxima vervolgens een bezoek aan het opvangproject voor ex-gedetineerden ‘Huisvesting Plus’. Met geld van het Oranje Fonds voert Stichting De Instap’ een plan van aanpak uit die is opgesteld op basis van de hulpvragen van de betreffende persoon. De hulpvragen zijn met name gericht op zorg, inkomen, huisvesting, identiteitspapieren en schuldenproblematiek. Daarnaast wordt de gedetineerde voor de vrijlating gekoppeld aan een buddy. Na de vrijlating wordt deze persoon zijn of haar vertrouwenspersoon, áls het klikt. De Koningin sprak aan een tafel vol cake met de betrokken partijen en ontmoette diverse vrijwilligers en voormalig gedetineerden die zich voor een van de eerste keren van hun leven van hun beste kant lieten zien.

Koning Willem-Alexander ontvangt Kaapverdische president

Koning Willem-Alexander ontving donderdag de president van Kaapverdië, Jorge Carlos Fonseca.

De ontvangst vond plaats op het thuisadres van de Koning, Villa Eikenhorst. Fonseca is nog t/m 6 oktober in Europa, waarvan hij er twee in Nederland heeft doorgebracht. Woensdag was hij in Rotterdam aanwezig bij een bijeenkomst van de Kaapverdische gemeenschap in Nederland.

Overig kort nieuws: 
- Prins Jaime en Viktória zijn donderdag voor de wet getrouwd in Wijk bij Duurstede. Viktória mag zich nu prinses noemen. Aanstaande zaterdag trouwen ze kerkelijk in Apeldoorn. Daar zal op deze website een uitgebreider verslag van volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten