Koninklijk paar bezoekt Noorwegen | De Oranjes

woensdag 2 oktober 2013

Koninklijk paar bezoekt Noorwegen

Van de reeks kennismakingsbezoeken aan het buitenland, was vandaag Noorwegen aan de beurt. Het Koninklijk paar werd ontvangen op het paleis en bezocht het parlement.

De term ‘kennismaken’ is informeel gezien niet helemaal van toepassing. De banden tussen het Noorse en het Nederlandse Koningshuis zijn al jaren hecht, dat was recent nog te zien op de begrafenis van Prins Friso. Koning Harald was peetoom van Friso, en als enige buitenlandse Koninklijke gast aanwezig. Namens de Noorse familie was er ook een krans met de tekst ‘The family in Norway’ wat genoeg zegt over de familiaire banden. In juli was de Koning samen met zijn vrouw en broer Constantijn nog aanwezig bij het feest ter gelegenheid van de 40e verjaardag van Kroonprins Haakon, en als doopgetuige weten de beide Koningshuizen elkaar ook steeds weer te vinden. Zo is Koningin Máxima peettante van Prins Sverre Magnus, Prinses Laurentien is peettante van Isadora Behn en Kroonprins Haakon is peetvader van Gravin Eloise. 

Op vliegveld Gardermoen werd het Koninklijk paar opgewacht door Kroonprins Haakon en Prinses Mette-Marit. Samen met hen reden ze per verlengde Mercedes naar het Koninklijk paleis, waar een groep in Noorwegen wonende Nederlanders met vlaggetjes stond te zwaaien. De Koning en Koningin namen enthousiast tekeningen in ontvangst. Koningin Máxima probeerde de getekende poppetjes op het papier te herkennen: “Is dat Constantijn” “Oh…niet? “ zei ze, terwijl ze enigszins beschamend verder liep. De ontvangst door Koning Harald en Koningin Sonja op het Koninklijk Paleis was maar kort, omdat het Koninklijk paar direct weer door moest naar het parlement waar ze een ontmoeting hadden met minister-president Jens Stoltenberg. Ook Minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, was bij het bezoek aanwezig. Aan tafel werd onder het genot van een cakeje met de voorzitter van het Noorse parlement gesproken, waarna er een rondleiding door het parlementsgebouw volgde.

Tot slot keerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima weer terug op het Koninklijk Paleis voor een (late) lunch met Koning Harald, Koningin Sonja, Kroonprins Haakon, Prinses Mette-Marit en Prinses Astrid. Voor Koningin Máxima had de Noorse Koning een leuk toetje in petto; ze kreeg het Grootkruis in de Orde van Sint Olaf. Aan Willem-Alexander kon hij deze onderscheiding niet meer uitreiken, aangezien hij de versierselen al in 1996 kreeg.


Foto's:  ©  Nieboer/PPE,  www.ppe-agency.com

4 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig, mooi verslag weer. Je hebt en dat heb ik al meerdere keren gezegd; je hebt je roeping gemis. Je had verslaggeefster moeten worden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor 't grote compliment! Maar in principe ben ik nu via deze website ook een soort verslaggever :)

   Verwijderen
 2. ben blij met deze site. Er gaat een bak tijd in zitten denk ik. Maar veel mensen vinden het leuk, en genieten van je site. Mooie foto's uit Noorwegen. Mooie kleuren weer. Eigenlijk kennen ze elkaar al, maar toch nog een beetje protocol. Ik denk dat Maxima eens een keer lekker gaat uitslapen. Ze lijkt wat vermoeid, maar ik moet niet denken aan hun schema. pff

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ze blijven leuk die kennismakingsbezoeken. Ook zag koningin Maxima er weer mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen