Oranje nieuws - 6 t/m 8 oktober 2013 | De Oranjes

dinsdag 8 oktober 2013

Oranje nieuws - 6 t/m 8 oktober 2013

Prinses Laurentien leest voor in de Efteling en spreekt op BNR radio

De in Brussel wonende Prinses Laurentien heeft het de laatste dagen erg druk in Nederland. Zondag las ze voor in de Efteling en maandag sprak ze voor BNR radio. 

Terwijl veel familieleden het na de huwelijksdag van Prins Jaime en Prinses Viktória rustig aan deden op het Oude Loo, ging voor Prinses Laurentien op tijd de wekker. Samen met haar kinderen vertrok ze naar Kaatsheuvel om voor te lezen in de Efteling. Begin september was ze ook al in het park om de negende editie van de Week van de Alfabetisering te openen. Nu vooral om voor te lezen en het speciale Dolfje Weerwolfje tijdschrift te onthullen wat op een vrolijke manier meer aandacht besteed aan de lees – en schrijfontwikkeling. Voor de aanwezige kinderen in het sprookjesbos was het heel spannend om voorgelezen te worden door een echte prinses uit het sprookjesboek van de Efteling.

Na een uur nam Paul van Loon  de voorleessessie over. Zowel van Loon als de prinses maken deel uit van het Forum AtotZ. Dat zijn 28 bekende Nederlanders die zich inzetten voor alfabetisering en leesbevordering. Na de onthulling van een levensgroot exemplaar van het tijdschrift Dolfje Weerwolfje, verscheen er plots ook een ‘echt’ Dolfje uit het aangrenzende doolhof van het sprookjesbos. Door het Weerwolfje te knuffelen stelde Prinses Laurentien meteen tientallen kinderen op hun gemak. Na het spannende verhaal en de levende Dolfje te hebben gezien, wilden de kinderen nog maar één ding; een handtekening van Laurentien (!). Gravin Eloise, Graaf Claus en Gravin Leonore hoefden niet meer in de rij te staan. Zij bevinden zich immers dagelijks in het gezelschap van de prinses en gaven haar dan ook een complimenterende knuffel voor de leuke manier waarop ze hen en de andere kinderen weer had voorgelezen.


Foto's: © Screenshots Omroep Brabant

Maandagochtend schoof Prinses Laurentien namens de Missing Chapter Foundation aan bij BNR Radio. Ze vertelde over het duurzaamheidproject waarbij een samenwerking tussen de raad van kinderen en grote bedrijven geprobeerd wordt te realiseren. “Zo'n raad van kinderen moet de raad van bestuur van deze grote bedrijven van ideeën voorzien. Door de samenwerking met Unicef krijgt het project een structureel karakter”, zei de prinses. "Wat je daarvoor nodig hebt is een proces en een inhoudelijk kader. En dat heeft Unicef met zijn Childrens Rights and Business Principles." "We willen echt graag dat dit een nieuwe standaard wordt, en daarom is de alliantie die we aangaan met Unicef ook zo belangrijk, dat we het gesprek over kinderrechten in de organisatie brengen vanuit productieprocessen en het milieu. Een bedrijf moet zich dan ook op langere termijn committeren om te zeggen: 'Ja, we gaan dit avontuur aan en we brengen die dialoog met de toekomst binnen onze bedrijfsmuren'."

Koning Willem-Alexander bezoekt ‘Gluren bij de Buren’

Het initiatief ‘Gluren bij de Buren’ uit Oosterwolde won dit jaar het Grote Appeltje van Oranje en kreeg daarom vandaag hoog bezoek van beschermheer Koning Willem-Alexander.

‘Gluren bij de Buren’ ontstond drie jaar geleden door een samenwerking tussen een verpleeghuis en een tegenoverliggende basisschool. Wekelijks gaan leerlingen van de school op bezoek bij de ouderen om samen activiteiten te ondernemen. Aan de Koning vertelden de bewoners van het verpleeghuis dat ze zich hier altijd erg op verheugen en zich daardoor minder eenzaam voelen. Regelmatig bakken de kinderen pannenkoeken, zo ook vandaag. Koning Willem-Alexander at ook gezellig mee en nam een pannenkoek met veel stroop. Terwijl hij voor de vrouw naast hem wat suiker op haar pannenkoek strooide, vroeg hij wijzend op alle fotografen: “Heeft u het wel vaker dat zo veel mensen meekijken als u eet?”. “Het zijn in ieder geval wel echte Friese pannenkoeken” zei de vrouw, zich verheugend op de eerste hap van de pannenkoek. “Wat is het verschil met de Hollandse?” reageerde de Koning, waarop de vrouw nuchter zei: “Eigenlijk niet veel hoor”.

Na de pannenkoeken nam de Koning een kijkje in de naastgelegen moestuin en kas waar enkele leerlingen en  bewoners van het verpleeghuis bloemstukjes maakten. Terwijl de ouderen van pompoenen vaasjes fabriceerden, plantten kinderen er bloemen in. Tot slot liep de Koning onder een erehaag naar de school, waar hij kort sprak met de initiatiefnemers van dit project.

Foto's: © Buys/PPE,  www.ppe-agency.com


Prinses Beatrix bezoekt ‘Petra. Wonder uit de woestijn’

Prinses Beatrix bezocht vanavond – in gezelschap van Jordaanse prinsessen – de tentoonstelling ‘Petra. Wonder uit de woestijn’ in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Het is voor de prinses zeker geen onbekend terrein. Jarenlang woonde ze, tijdens haar studie, recht tegenover het museum aan het Rapenburg. Ook in het museum zelf is ze zowel als prinses als Koningin regelmatig op bezoek geweest. Prinses Sumaya is vicedirecteur van de Raad van Toezicht van het Jordan Museum. Naast Sumaya waren ook de Jordaanse prinsessen Dana en Sharifa naar het museum gekomen. Prinses Dana is voorzitter van de Raad van Bestuur van de Petra National Foundation en Prinses Sharifa is directeur van het museum. Al met al een flinke Koninklijke afvaardiging wat vanavond in Leiden door de antieke woestijnstad Petra liep, want dank zij een 3D-installatie wordt de stad tot leven gewekt en dwaal je ineens rond in oude ruïnes. In de tentoonstelling zijn maar liefst 160 voorwerpen opgenomen, die bestaan uit onder andere beeldhouwwerk, fresco’s en aardewerk. Prinses Beatrix was erg geïnteresseerd in deze voorwerpen en nam de tijd om ze uitgebreid en van heel dichtbij te bekijken.


Foto: © Rijksmuseum van Oudheden

Bijzondere jubileummunt 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden
Eerste munt met afbeelding van Koning Willem-Alexander

Vandaag maakte de Koninklijke Nederlandse Munt het ontwerp bekend van een speciale munt waarop Koning Willem-Alexander en zijn voorgangers afgebeeld staan. De munt wordt geslagen in het kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Op de munt staat een lint in de vorm van het profiel van de Koning afgebeeld. Het lint laat binnen het profiel van de Koning steeds kleiner zijn voorgangers zien. Het is de eerste bijzondere twee euromunt waarop de Koning afgebeeld staat, die tevens deel uitmaakt van een historische muntset met onder andere vijf origineel zilveren munten van de Koningen Willem II, Willem III, Wilhelmina, Juliana en Beatrix.


Vanaf 25 november is de jubileummunt verkrijgbaar. Wanneer de reguliere munten met afbeelding van de Koning worden geslagen is nog niet bekend, laat staan het ontwerp. Een ding weten we wel; als de traditie in ere wordt gehouden zal hij naar rechts kijken, want bij iedere troonswisseling wisselde ook de kijkrichting van de muntportretten.

Prinsessen moeten ouders mogelijk drie weken missen

Door de overvolle agenda en het bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk zien de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane hun ouders niet veel volgende maand. En nu blijkt er nóg een week aan vastgeplakt te worden.

Direct na de rondreis door het Caribische deel van het Koninkrijk (van 12 t/m 21 november) bezoekt het Koninklijk paar volgens de NOS Venezuela en Colombia. Hoewel dit bezoek nog niet officieel is aangekondigd door de RVD, ligt het voor de hand dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima rond 28 november pas weer terug zijn in Nederland, waar ze op 30 november in Scheveningen de aftrap van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden bijwonen.

Door de bijna drie weken durende reis zullen de prinsesjes hun ouders uitgerekend in de Sinterklaasperiode moeten missen. Al geloven Amalia en Alexia dan vermoedelijk niet meer in de Sint; het was toch altijd een leuke traditie om met een van hun ouders, of met allebei, de intocht bij te wonen. De kans is groot dat ze dat nu met oma zullen doen. Prinses Beatrix heeft gedurende de periode dat haar zoon en schoondochter op reis zijn zelf geen publieke activiteiten en zal dus vaak op haar kleindochters passen.

Overig kort nieuws:
 - Juliana Guillermo viert vandaag haar 32e verjaardag.

- Geen telegrammen meer, maar echte mails. De Koning stuurde zondag een mail naar Epke Zonderland om hem te feliciteren met het behalen van de wereldtitel.

 -Volgens Huub Oosterhuis heeft Prinses Beatrix in 2010 meerdere keren haar kersttoespraak aan moeten passen omdat er dingen instonden waar PVV-leider Wilders het niet mee eens was.

 - De twee jurken van Jan Taminau die Koningin Máxima op 30 april droeg, moeten wéér het paleis verlaten. Na een tentoonstelling in Paleis het Loo en de Nieuwe Kerk in Amsterdam, reizen ze nu af naar Eindhoven voor de Dutch Design Week. Daar wordt op 19 oktober bekend of de ontwerper voor een van deze jurken een Dutch Design Award krijgt.

3 opmerkingen:

  1. Ja, En ze heeft nog meer publieke activiteiten deze week. Vandaag leest ze voor tijdens de landelijke voorleesactie, en morgen - op de verjaardag van haar man - opent ze een luchtmeetstation!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat ze ook in de publiciteit komt! Ze is een enthousiaste prinses! Ik wil haar ook graag nog een keer ontmoeten. Maar tot nog toe heb ik geen momenten in vakanties of op zaterdagen gezien! In vakanties gebeurt sowieso al nooit!!

      Verwijderen