Oranje nieuws – 17 & 18 oktober 2013 | De Oranjes

vrijdag 18 oktober 2013

Oranje nieuws – 17 & 18 oktober 2013

Koningin Máxima opent nieuw Isala ziekenhuis

Koningin Máxima heeft donderdag het nieuwe Isala ziekenhuis in Zwolle geopend.

In de ‘voortuin’ van het nieuwe ziekenhuis werd de Koningin ontvangen door een speciaal gelegenheidskoor. Ruim 200 Isala medewerkers zongen samen met het Kameroperahuis een welkomstlied, wat al opmerkelijk genoeg is. Ook het ‘bloemenkind’ was in geen velden of wegen te ontdekken. De volwassen co-assistent Sietse Aukema mocht een boeketje aan de Koningin overhandigen. Nadat de medewerkers hun zangkunsten ten gehore hadden gebracht, drukte Koningin Máxima op een knop waarna er drie grote banieren op de voorgevel uitrolden met alle namen van medewerkers en artsen.

Na de openingshandeling van het ziekenhuis waar de architecten naar eigen zeggen een gebouw van wilden creëren waarin mensen zich op hun gemak kunnen voelen, bezocht de Koningin twee afdelingen van het ziekenhuis. Het naar haar dochter vernoemde Amalia kindercentrum en de afdeling hartbewaking waren de gelukkigen. In een van de binnentuinen van het kleurrijke gebouw keek ze tot slot naar een voorstelling van theatergezelschap Gnaffel.

Foto's: © Screenshots en Nieboer/PPE,  www.ppe-agency.com 


Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling ‘Atlas der Neederlanden’

Met het in ontvangst nemen van het eerste deel van de replica van de Atlas der Neederlanden opende Koning Willem-Alexander donderdag de bijbehorende tentoonstelling in het gebouw van de Universiteit van Amsterdam aan de Oude Turfmarkt.

Centraal in de tentoonstelling die in kaartbeeld de ontstaansgeschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden laat zien is de onlangs gerestaureerde Atlas der Neederlanden. Een boek wat uit negen delen bestaat met 618 kaarten uit de 17e tot en met begin 19e eeuw. Zowel provincies, waterschappen en rivieren zijn er in afgebeeld.

De Koning kreeg het eerste deel van de replica overhandigt door Louise Gunning (voorzitter College en Bestuur UvA) en Rob van Diessen (uitgeverij Asia Major/Atlas Major). Vervolgens bezocht hij de tentoonstelling die nog tot en met 19 januari 2014 te bezoeken is voor Jan en alleman.


Foto's: © v.d. Werf/PPE,  www.ppe-agency.com 

Koningin Máxima opent ‘Kazimir Malevich en de Russische avant-garde’

Koningin Máxima opende vandaag de tentoonstelling ‘Kazimir Malevich en de Russische avant-garde’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Deze tentoonstelling vind plaats in het kader van het omstreden Nederland-Rusland jaar. 

Een van de laatste grote evenementen die het Nederland-Rusland jaar georganiseerd heeft is de overzichtstentoonstelling ‘Kazimir Malevich en de Russische avant-garde’. De opening verdiende dan ook Koninklijk bezoek. Gekleed in de outfit die vorig jaar de top drie behaalde, arriveerde Koningin Máxima vanmiddag bij het Stedelijk Museum. Ondanks het inmiddels ellendige Nederland-Rusland jaar zag de organisatie geen reden om de tentoonstelling aan te passen waarin meer dan vijfhonderd werken van de Russische kunstenaar te bezichtigen zijn. Tijdens de opening werd de opera van Malevitsje ‘Overwinning op de Zon’ uitgevoerd. Symbolisch kreeg de Koningin ook een doosje met ‘zon’. Bij het openen van het doosje, werd ook meteen de tentoonstelling officieel voor geopend verklaard en bewonderde de Koningin voordat ze vertrok nog een selectie van de uitgestalde kunstwerken.


Foto's: © Nieboer/PPE,  www.ppe-agency.com

3 opmerkingen:

 1. Hebben jullie kunnen zien uit te vinden: waarom Maxima eeeeeeen handschoen droeg? Zo koud was het niet. Of leuke geste voor haar man, die weet ook nooit waar hij met zijn eene hand toe moet. Half in een jas-zak, of als fuist stevig dichtgeknepen. Is jullie dat ook al opgevallen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens protocol mogen dames handschoenen aanhouden. De reden waarom ze de rechter handschoen vaak/altijd in haar tasje draagt is omdat ze daar vaak handen mee schudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben het met anoniem eens, Willem Alexander weet echt niet wat hij met zijn handen moet doen. De rest loopt toch ook niet met een hand half in zijn colberjasje? Hij zal toch wel advieseurs hebben?
  Het pakje van Maxima ziet er weer mooi uit. Alleen van die tulband hou ik niet. Verder weer mooi verzorgd.

  BeantwoordenVerwijderen