Oranje nieuws – 28 t/m 30 oktober 2013 | De Oranjes

woensdag 30 oktober 2013

Oranje nieuws – 28 t/m 30 oktober 2013

Koning Willem-Alexander opent scannerlab en ontvangt president van Kroatië

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag het scannerlab Brains Unlimited geopend. Daarna ontving hij op Paleis Huis ten Bosch de president van Kroatië. 

Na de opening van het United World College op 11 oktober, reisde de Koning dinsdag weer al naar Maastricht. De universiteit van Maastricht beschikt namelijk over een zeldzame MRI-scanner, de zogenoemde Brains Unlimited, waar er over de hele wereld slechts vijf van zijn. Samen met burgemeester Onno Hoes en commissaris Theo Bovens en bestuursvoorzitter Martin Paul van de universiteit verklaarde de Koning het scannerlab officieel tot geopend door een laatste puzzelstuk in een breinpuzzel te plaatsen. Met dit symbolische startsein gaat er een wereld open voor wetenschappers van de Universiteit Maastricht én de rest van de wereld. Brains Unlimited zal gebruikt worden voor onderzoek naar de ontwikkeling van menselijk gedrag, en de veel voorkomende ziekten als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS. Vanwege de internationale identiteit, kreeg de Koning ook een Engelstalige rondleiding door het scannerlab op de Nederlandse universiteit die tegenwoordig óók ‘university’ heet.


Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

Eenmaal weer in Den Haag ontving de Koning de heer Josipovíc. De man is president van Kroatië en brengt deze dagen een werkbezoek aan ons land. Zo houdt hij onder andere een toespraak bij de internationale conferentie van de International Commission on Missing Persons in het Vredespaleis, maar een praatje maken in de Blauwe Salon van Paleis Huis ten Bosch met Koning Willem-Alexander is natuurlijk pas écht een onvergetelijke gebeurtenis.

Koningin Máxima in New York voor VN

Koningin Máxima was de afgelopen dagen opnieuw in New York voor een bijeenkomst over Inclusive Finance. 

De Koningin is vanwege haar werk als speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-Generaal regelmatig in de Verenigde Staten te vinden. Eind september was ze ook nog in New York, ruim twee weken geleden in Washington, en deze week dus weer in de stad die tot 1674 de naam Nieuw-Amsterdam droeg. In haar toespraak van maandag (die helaas nog niet online staat) benadrukte de Koningin nogmaals hoe belangrijk het is dat Inclusive Finance onderdeel is van de post-2015, de ontwikkelingsagenda van de VN. Dinsdag hield Koningin Máxima wederom een toespraak. Mede door de hemelsblauwe jurk, die ze eerder in Spanje droeg, waren alle ogen op haar gericht en werd er goed geluisterd.

Prinses Beatrix vertegenwoordigt zoon op 8 november
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vervroegd naar Rusland

Prinses Beatrix vertegenwoordigt volgende week haar zoon bij de honderdste Dies Natalis van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Koning en Koningin gaan namelijk eerder naar Rusland dan dat het oorspronkelijke plan was.

Op aandringen van Minister-president Rutte ontvangt de Russische president Poetin Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima op vrijdagavond 8 november. Oorspronkelijk zou het Koninklijk paar op zaterdag 9 november een bliksembezoek brengen aan Moskou en onder andere een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest bijwonen. Dit ter gelegenheid van de afsluiting van het Nederland-Rusland jaar.

Omdat door alle incidenten de gemoederen tussen Nederland en Rusland uitgerekend in dit jaar hoog opliepen drongen verschillende partijen van de Tweede Kamer aan op een vroegtijdige afsluiting van het Nederland-Rusland jaar omdat er niets te vieren valt. Rutte vond dat onzin en stelde: “We moeten niet verwachten dat Koning Willem-Alexander inhoudelijk gesprekken kan gaan voeren over deze onderwerpen. Dat is aan politici. Maar het feit dat hij gaat en het Nederland-Ruslandjaar afsluit, is een belangrijk symbool. Net zoals het bezoek van president Vladimir Poetin op 8 april aan Amsterdam een belangrijke symbolische waarde had.” Zo gezegd, zo gedaan. Rutte maakte een afspraak voor een ontmoeting. En de Koning, die op zijn beurt het Erasmus feest moest doorstrepen, kan gelukkig – ook en vooral tijdens zijn koningschap – op zijn moeder  rekenen die hem die dag graag vertegenwoordigt.

De ontvangst van Koning Filip en Koningin Mathilde van België op 8 november vind in de ochtend plaats en kan daarom wel uitgevoerd worden.

Prinses Laurentien en kinderen bij première musical Mr. Finney
“Ik ben nooit zo trots op mezelf, maar wel trots op wat Theater Terra en de cast gemaakt hebben.”

Het gaat goed met Mr. Finney, én met Prinses Laurentien. Nadat eerder dit jaar al een opera van Mr. Finney verscheen, vond vandaag de première plaats van de musical over het mens-visje. De prinses zelf is de laatste tijd al weer met het volgende deel van de boekenreeks bezig geweest. Volgende week, 5 november, verschijnt ‘Mr. Finney en het raadsel in de bomen.’ 

Samen met haar kinderen en met tekenaar Sieb Posthuma bezocht Prinses Laurentien vanmiddag de première van de musical over Mr. Finney. Prins Constantijn kon vanwege een bijeenkomst over de digitale agenda niet aanwezig zijn. Sinds de prinses in 2009 Mr. Finney introduceerde, een boek waarin kinderen kennismaken met thema’s als milieu en duurzaamheid, is het al een succes. ‘Mr. Finney en de wereld op zijn kop’ zette bijna letterlijk de wereld op z’n kop, zo verscheen er zelfs een Spaanse en Chinese editie. In ‘Mr. Finney en de andere kant van het water’ komt de stijging van de zeespiegel aan de orde, en in de musical gaat het over het recyclen van afval. Samen met nog een aantal bekende Nederlanders en hun kinderen bekeek het Koninklijk gezelschap de voorstelling. De Mr. Finney pop leerde hoe hij een slinger van plastic flessen kon maken. De spanning steeg toen zijn vriendinnetje Pinky Pepper een eiland bezocht, maar niet terugkeerde omdat ze – zo bleek later – in een flink stuk plastic verstrikt was geraakt omdat het eiland vol afval lag. Mr. Finney, zijn vriend slak, stinkdier Coco en zeeleeuw Pebbel gingen op zoek naar Pinky Pepper en gaven ondertussen de kinderen met grappen en liedjes een milieuboodschap mee.

Een licht ontroerde Prinses Laurentien betrad na de voorstelling het podium om de ‘echte Mr. Finney’ te ontmoeten en met de cast te poseren. Ze vertelde: "Ik ben nooit zo trots op mezelf, maar wel trots op wat Theater Terra en de cast gemaakt hebben. Het samenbrengen van volwassenen en kinderen met deze voorstelling vind ik mooi en ook dat er gelaagdheid is. Er zijn grappen voor kinderen én grote mensen. Dat heeft Mr Finney in de boeken ook in zich. Als je dat driedimensionaal tot leven ziet komen, vind ik fantastisch en bijzonder.” Ook Graaf Claus sprak voor de camera.


Foto's: © v.d. Werf/PPE,   www.ppe-agency.com

Prinses Margriet bezoekt Paralympische sporters

Prinses Margriet bracht vandaag een bezoek aan Sportcentrum Papendal in Arnhem om kennis te maken met de Nederlandse sporters die in maart 2014 zullen deelnemen aan de Paralympische Spelen in Sochi. 

Als lid van het erebestuur van IPC is de prinses al jarenlang nauw betrokken bij de Paralympische Spelen. Tijdens een rondleiding over het Papendal terrein keek de prinses naar atleten en de krachttraining van skiërs en snowboarders. Tijdens de lunch, waarbij Prinses Margriet ook aanschoof kreeg ze de voorbereidingen te horen die genomen worden op de Spelen. Vervolgens woonde ze ook nog een deel van de training van rolstoelbasketballers bij.


Foto: © NOC*NCF

Kort nieuws:
- Vanwege de storm maandag werd er op Paleis Noordeinde een speciale strom vlag gehesen. Het is een iets kleinere vlag die bij windkracht 8 en hoger wordt gehesen. De normale vlag zou anders scheuren door de harde wind.

- Koning Willem-Alexander heeft vandaag ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeurs van Sierra Leone, Servië en Tanzania ontvangen.

- In het programma College Tour is vrijdagavond een videoboodschap van Prinses Laurentien aan Malala Yousafzai te zien.

- Na de herdenkingsdienst voor Prins Friso aanstaande zaterdag, zend de NOS van 17.00 uur tot 17.50 uur een speciaal programma uit waarin beelden van de dienst afgewisseld met herinneringen van vrienden worden getoond.

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk filmpje van Laurentien en dat Claus Casimir sprak zo spontaan, zonder vrees. Heel erg leuk

    BeantwoordenVerwijderen