10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: I | De Oranjes

donderdag 3 oktober 2013

10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: I

Op 7 december viert Prinses Amalia haar 10e verjaardag. Een goede reden om in aanloop naar deze verjaardag eens terug te blikken op haar bijzondere leven tot nu toe. 

Bekendmaking zwangerschap
 © Screenshot NOS
Enthousiast stuurden de toenmalige Prins van Oranje en Prinses Máxima in 2003 diverse mailtjes naar vrienden en familie om hen op de hoogte te brengen van de zwangerschap. Helaas lekte een aantal van deze mailtjes uit, die door Business News Radio (BNR) onderschept werden. Het prinselijk paar besloot daarom om, eerder dan het plan was, de zwangerschap officieel aan te kondigen aan de media op 18 juni 2003. Tijdens de bijeenkomst op het Binnenhof zei de prinses, die inmiddels drie maanden zwanger was: “Ik was heel blij maar ik kon het ook niet geloven, want ik voelde me prima. Mijn eerste reactie was: geloof ik het, of geloof ik het niet? Dat was eerlijk gezegd mijn eerste reactie. En mijn tweede reactie was: Waar is Alexander?” De prins vertelde verder: “Ik ben haar om de hals gevlogen, en daarna ga je je inderdaad afvragen; is het inderdaad echt zo. Maar de eerste reactie was vooral ontzettend blij en een grote vreugde. Toen we mijn moeder het nieuws brachten, stond ze bijna te dansen gewoon! Mijn broer Constantijn en vrienden van mij zeggen dat het vaderschap het mooiste is dat er bestaat. Wij zullen dat straks hopelijk zelf ervaren. Het was heel emotioneel om het kindje op de scanbeelden te zien bewegen.“

Prinses Máxima moet verplicht rusten
Enkele maanden later, op Prinsjesdag, zou Prinses Máxima voor het laatst zwanger in het openbaar verschijnen. Op advies van haar behandelend artsen moest ze verplicht haar werkzaamheden neerleggen en  rust nemen. In het RVD bericht dat vier dagen na Prinsjesdag gepubliceerd wordt stond nog wel vermeld dat moeder en kind het volgens de artsen goed maken. Als de prins op 23 en 24 september in Sint-Petersburg het 300-jarig bestaan bijwoont zegt hij tegen de pers dat het zijn vrouw als levendige Latijns-Amerikaanse moeilijk valt om het rustiger aan te doen. “De wil van de dokters is wet, maar dat is aan mijn vrouw, die verder wel gezond is, moeilijk uit te leggen.”

Een maand lang blijft het stil rondom de zwangerschap, totdat op 27 oktober de RVD een nieuwe mededeling geeft dat bij een recente zwangerschapscontrole opnieuw vastgesteld is dat moeder en kind het goed maken, en dat men rekening moest houden dat de geboorte van het kind nog voor de jaarwisseling plaatsvindt. In de officiële aankondiging werd eerst verteld dat de geboorte medio januari 2004 zou zijn. De verbazing is dan ook groot als op 4 december de hoogzwangere prinses winkelend gespot wordt met haar moeder. Ze deed kerstinkopen in de Bijenkorf en kocht een baby regenpakje van Jip en Janneke in de HEMA. De indruk wordt gewekt dat de baby toch nog wel op zich laat wachten, tot de prins en prinses op zondagochtend 7 december verrast worden. De toekomstige Koningin kondigt zich aan..

Prinsesje geboren
Na een telefoontje met het Bronovo ziekenhuis in Den Haag, rijden de Prins van Oranje en Prinses Máxima naar het ziekenhuis waar Máxima rond 9 uur opgenomen werd. Ook Máxima’s moeder was de hele dag aanwezig bij haar dochter. Buiten staat ondertussen de hele parkeerplaats vol met pers en publiek. En dan, na lang wachten, bevalt de prinses om 17.01 uur van een dochter (!). De trotse prins die later aan de media zijn dochter als een ‘wolk van een baby’ omschreef mocht zelf de navelstreng doorknippen en verscheen kort na de geboorte van de baby voor het raam om naar iedereen te zwaaien. Binnen een half uur kwamen toenmalig Koningin Beatrix en Prins Friso met zijn verloofde Mabel op bezoek bij de baby die een geboortegewicht van 3310 gram en een lengte van 52 centimeter had. De Koningin, prins en zijn verloofde bleven een uur. Ondertussen klonken er in Den Haag, Den Helder, Willemstad en Oranjestad 101 saluutschoten om de geboorte aan te kondigen. Omdat het zondag was vierden Oranjeverenigingen geen feest. Ook was het niet toegestaan de Nederlandse vlag met oranje wimpel te voeren. Bovendien was het al donker.


Foto: © Prins van Oranje/RVD

"De allermooiste baby van de hele wereld"
Nooit eerder toonde een prins zijn dochter al zo snel aan de pers. Voorgaande baby’s werden pas bij de geboorteaangifte getoond. Vooral omdat de prins inmiddels ook de eerste foto van zijn dochter had gemaakt en liet vrijgeven, had niemand op zondagavond nog een persconferentie verwacht. Nadat twee artsen vertelden hoe de zwangerschap was verlopen, stapte de prins met zijn dochter de zaal binnen. Bijna ontroerd zei hij: “U begrijpt, dat er…hoewel er heel vaak kinderen geboren worden op deze wereld, dat Máxima en ik als trotse ouders natuurlijk dit de allermooiste baby vinden van de hele wereld. En we zijn ook heel gelukkig en dankbaar dat de bevalling vandaag zo goed en vlot verlopen is. Dat om 17.00 uur al deze wolk van een dochter in onze armen mocht liggen, dat was een heel bijzonder moment.” Daarna opende zich een vragenvuur van journalisten.


 © Screenshots NOS

Nog diezelfde avond vertrekken de jonge ouders naar huis, waar ze een slimme tactiek voor bedacht hadden. Terwijl de prins via de hoofduitgang naar buiten kwam, en daar uitgebreid de tijd nam voor het publiek werd alle aandacht op hem gevestigd. Ondertussen verliet Prinses Máxima onopgemerkt met haar dochter via de zijuitgang het ziekenhuis.

Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria 
Op dinsdagochtend 9 december deed de prins op het Oude Haagse Stadhuis aangifte van de geboorte van zijn dochter. Na een inleidende toespraak van burgemeester Deetman vertelt de prins dat zijn dochter Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria heet.  "Catharina en Amalia vinden we allebei hele mooie namen,”sprak de prins. “Amalia is haar roepnaam. Internationaal ook overal bruikbaar." Als geschenk van de Haagse gemeente krijgt de prins een schilderij en een mobile in de vorm van een ooievaar cadeau, waarop hij zei: “Op de dag voordat we hoorden dat Máxima in verwachting was, liepen wij samen door de tuin van De Eikenhorst. Ineens zagen wij boven ons huis twee ooievaars vliegen. We keken elkaar aan: het zou toch niet waar zijn? Het was waar! “ Tegen de pers zegt hij vervolgens dat hij vooral erg voorzichtig doet als hij met zijn dochter de trap afloopt.

Nieuwe foto's en mee naar de nieuwjaarsreceptie
Binnen de kortste keren verschijnen er ook foto’s van oma met de kleine Amalia. 11 dagen na de geboorte van de prinses werden er op Villa Eikenhorst foto’s gemaakt van het prinsesje alleen, met haar ouders en met haar oma. De eerste Koninklijke gelegenheid die baby Amalia meemaakte was de nieuwjaarsreceptie met de ambassadeurs op 13 januari 2004 in het Paleis op de Dam. De prins en prinses kunnen hun wolk geen moment missen en nemen haar mee in de maxi-cosi.
 Foto's © RVD

"Voor Amalia"

De vele kaartjes en cadeau’s die het paar ontvangt na de geboorte van hun dochter is ontelbaar. Een deel van alle geschenken wordt in een kamer in Paleis Noordeinde uitgestald. De prins en prinses besluiten een filmploeg te laten komen om door middel van een video iedereen te bedanken. In het speciale televisieprogramma met de titel “Voor Amalia” dat op 4 februari werd uitgezonden was eerst te zien hoe de Prins van Oranje en Prinses Máxima met hun dochter in de draagzak door de tuin van de Eikenhorst wandelden. Binnen, met Amalia op schoot, lieten de ouders aan de kijkers weten dat het uitstekend ging met het prinsesje. "Ze is kerngezond. Ze huilt niet veel, alleen als ze honger heeft. Als ze eet, eet ze heel veel. Ze wordt steeds alerter en ze kijkt met grote nieuwsgierige ogen de wereld in" aldus Prinses Máxima. Vervolgens werd in de uitzending overgeschakeld op de beelden die in Paleis Noordeinde gemaakt waren. Daar liepen de prins en prinses met hun dochter langs alle geschenken. Het kleine prinsesje, die er nog niets van begreep kreeg van haar ouders te horen wat ze allemaal gekregen had; een zwemvest, tandendoosje, knutsels van kinderen, schaatsjes.. “In Friesland moet je leren schaatsen” vertelde Willem-Alexander. “Net als je vader” vulde Prinses Máxima aan. Tot slot was een slapende Amalia in de Koninklijke wieg te zien. De wieg die Koningin Wilhelmina in 1909 voor Juliana kreeg deed ook nu weer dienst. Ook Beatrix en Willem-Alexander lagen ooit in deze wieg. “Als dit niet lief is, wat is dán lief?” besloot Máxima.

 © Screenshots NOS

Foto © RVD

Eerste wintersportvakantie
Vlak voor de eerste wintersportvakantie met Prinses Amalia, sloeg het prinselijk paar in Utrecht de eerste geboortemunt bij de Koninklijke Nederlandse Munt. De 10 euro munt toont het portret van baby Amalia, maar wie de munt een beetje draait ziet ook de ouders verschijnen. De eerste wintersportvakantie met Prinses Amalia in Lech werd niet zo onbezorgd als gedacht. De prins en prinses werden met en zonder hun dochter bijna dagelijks gefotografeerd, en op 20 maart bereikte hen het trieste nieuws dat Prinses Juliana was overleden. Ze keren diezelfde dag nog terug naar Nederland, maar hebben een paar dagen voor vertrek nog wel officieel geposeerd’ met hun dochter, zodat de fotografen niets te klagen hadden. Dit zou tevens de laatste vakantie zijn waarbij fotografen nog niet verboden werd om continue opnamen te maken van het privéleven van de Oranjes.

Geeuwen tijdens de doop 
Foto ©  Nieboer/PPE,  www.ppe-agency.com
Ruim een half jaar na de geboorte, werd Amalia op 12 juni 2004 gedoopt in de Grote Of Sint-Jacobskerk in Den Haag. Als peters en meters waren aanwezig de Zweedse Kroonprinses Victoria, Máxima's jeugdvriendin Samantha van Welderen barones Rengers-Deane, prins Constantijn, Martin Zorreguieta, Herman Tjeenk Willink (toenmalig vicepresident van de Raad van State) en Marc ter Haar. Tijdens de plechtigheid met zo’n 1200 gasten uit binnen – en buitenland speelden kinderen een belangrijke rol. Met kindertekeningen werden aan het plafond van de kerk een doopjurk en een kroonluchter gerealiseerd. Ook was het Nationale Kinderkoor aanwezig die een lied op Argentijnse melodie zongen. De dienst werd geleidt door dominee Carel ter Linden die ook over de bijzondere positie van het prinsesje sprak: ''Als het eenmaal tot haar doordringt voor welke toekomst zij in de wieg is gelegd, is de kans groot dat zij denkt: maar wil ik dit wel? Moet ik dit ook? Wie vraagt dat van mij? De mensen, de geschiedenis van dit land? Vraagt God het van mij? En als, naast de schoonheid van haar roeping, ook de zwaarte daarvan tot haar doordringt, zal zij ook denken: kan ik dat wel? Wie anders kan haar daarop een antwoord geven dan tenslotte zij zelf?'' Na diverse liederen en preken werd Amalia door Prinses Laurentien binnengebracht muzikaal omlijst door  het Nationaal Kinderkoor met ‘My voice shatl thou her’. Het prinsesje droeg de traditionele doopjurk van 180 cm. lang. Ze gaf geen kik. Ook niet tijdens de doop zelf. Wel geeuwde ze zichtbaar, alsof ze wilde laten merken dat ze het saai vond.


 © Screenshots NOS

Op zomervakantie in Italië
Een maand na de doop beleefde Prinses Amalia haar eerste zomervakantie samen met haar vader, moeder en oma in Tavarnelle. Er werd een fotosessie georganiseerd. Het begin van de mediacode. Fotografen mochten foto’s komen maken, maar moesten in ruil voor die mogelijkheid het Koninklijk gezelschap de rest van de vakantie met rust laten. Er werd op verschillende locaties rondom de villa Rocca dei Draconi geposeerd. Af en toe kon er een lachje af bij het jonge prinsesje toen Koningin Beatrix en Prinses Máxima in haar wangetjes knepen. Ook hondje Mac was erbij, die op de rand van het zwembad bijna op de broek van de prins wilde plassen. De prins kon het hondje van de Koningin nog net optillen om hem een meter verder te laten plassen, hij merkte daarbij lachend op dat hij twee baby’s had.Verdriet en blijdschap 
Foto's ©  Nieboer/PPE,  www.ppe-agency.com
Als op 9 oktober Graaf Claus-Casimir wordt gedoopt in Paleis het Loo, is Prinses Amalia ook van de partij in een wit jurkje met roze klassiek jasje.  Een paar maanden later draagt de prinses hetzelfde jasje als ze met de hele Koninklijke familie vanaf het bordes van Paleis Soestdijk afscheid neemt van Prins Bernhard. Bernhard overleed op 1 december op 93-jarige leeftijd in het UMC in Utrecht waar hij had afgezien van verdere behandeling. Omdat zijn stoffelijk overschot op 4 december naar Paleis Noordeinde werd gebracht, zwaaide de diepbedroefde familie hem vanaf het bordes uit. Samen met nichtje Eloise keek Amalia vol bewondering om haar heen. Als ze naar haar verdrietige ouders kijkt en daarna de arm van haar vader een zwaaiende beweging ziet maken, doet het kleine prinsesje ook haar armpje omhoog.

Eerste verjaardag
Een paar dagen later, op 7 december, is er ondanks het verdriet van de pas overleden Prins Bernhard ook een feestje te vieren. Prinses Amalia vierde haar eerste verjaardag en had meteen groot nieuws te melden. Begeleid door twee foto’s van de jarige prinses met haar oma en ouders werd de mededeling gedaan dat Amalia medio juli een broertje of een zusje krijgt. Mooier kon 2004 niet eindigen.
 Foto's © RVD

15 opmerkingen:

 1. Wat een leuke en mooie log van de bijna 10 jarige prinses van Oranke. Heel toepasselijk ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een super mooie log met mooie uitspraken erin! Heel erg leuk dat je daar na al aandacht aan besteedt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dan is het wat verspreid over de tijd tot aan 7 december :) Het Wilhelmina thema loopt ook nog.

   Verwijderen
  2. En het Juliana thema Vivian? Loopt dat ook nog?

   Verwijderen
  3. Ja zeker. Het duurt helaas alleen steeds best lang voordat er weer een nieuw deel komt, maar het Juliana 'thema' is dan ook qua naam een 'langdurige serie' dus wat dat betreft maakt dat niet uit. Ná Juliana (wat dus nog even duurt) wil ik ook zo'n langdurige serie over Beatrix jaar voor jaar maken. Maar dat is dus nog een ver idee voor de toekomst.

   Ik ga nu in ieder geval maar eens snel beginnen aan het nieuws!

   Verwijderen
 3. Super Vivian. Leuk om te lezen.

  Fleur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de tijd gaat wel heel snel. Leuk daar aandacht aan te besteden... maar ben je niet iemand deze week even vergeten in het zonnetje te zetten? Iemand die dapper met een blauw oog-"make up"weer bezig is??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, ik heb 't een beetje druk, maar aan Prinses Beatrix wordt hopelijk vandaag in de log 'Oranje nieuws 2 t/m 4 oktober 2013' aandacht besteed! In ieder geval z.s.m.

   Verwijderen
 5. Jeffrey, zoon van anja6 oktober 2013 om 12:48

  wat een prachtig verslag en met veel plezier heb ik het gelezen.
  Veel dingen wist ik nog niet echt, bedankt daarvoor
  groetjes Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit kan niemand jou verbeteren, Vivian, wat een GEWELDIGE log! Zo compleet, met schitterende foto's.. Vooral de screenshots van haar doop vind ik ook mooi, ik kende een aantal scenes niet, van welk filmpje heb je deze shots gemaakt?? En dan ook nog een vraag over diverse RVD foto's in deze log, die staan niet (meer) op de website, waar kun je ze dan terug vinden? Dat onze kleine Amalia alweer 10 hoopt te worden op 7 december, wat gaat dat snel..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meeste foto's kon ik elders op internet terugvinden. De grote foto uit de reportage 'Voor Amalia' heeft de RVD mij toegestuurd.

   Dank je wel voor het compliment!

   Verwijderen
  2. Oh en de scenes van de doop komen uit deze uitgebreide samenvatting: http://www.youtube.com/watch?v=iIAa4aT-t8A

   Verwijderen
 7. Hele mooie log. Benieuwd naar deel twee.

  BeantwoordenVerwijderen