Koninklijk paar bij Nationale Herdenking Slavernijverleden | De Oranjes

maandag 1 juli 2013

Koninklijk paar bij Nationale Herdenking Slavernijverleden

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben vandaag in het Oosterpark in Amsterdam de Nationale Herdenking van het Slavernijverleden bijgewoond. Het is dit jaar namelijk precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij in de voormalige koloniën afschafte. 

De jaarlijkse feestdag wordt in Suriname ook wel ‘Keti Koti’ genoemd wat staat voor het verbreken van de ketenen. Hoewel het Koninklijk paar pas rond het middaguur in het park arriveerde, begon om 10.30 uur al een zogeheten ‘Bigi Spikri-optocht’. Van looporkesten, koren tot dansende mensen in folkloristische kledij – álles liep van het Leidseplein (waar een gratis ontbijt geserveerd was door bekende Nederlanders) naar het Oosterpark. In het Oosterpark wordt de herdenking nu al sinds 2000 gehouden. Twee jaar later kwam er ook een officieel herdenkingsmonument bij, die onthuld werd door Koningin Beatrix.Eenmaal plaatsgenomen op de stoeltjes, luisterde het Koninklijk paar samen met nog een grote groep genodigden en belangstellenden naar de verschillende sprekers. Ook was er zo hier en daar een optreden. De toespraak van vice-premier Asscher maakte indruk. Hij betuigde namens de Nederlandse regering spijt over het Nederlandse aandeel in de slavernij en de slavenhandel. “Hoe hebben mensen kunnen denken dat ze andere mensen als koopwaar mochten behandelen? Waarom heeft Nederland daar niet veel eerder een eind aan gemaakt? Ik sta hier vandaag namens de Nederlandse regering en kijk terug op deze schandvlek in onze geschiedenis. Ik kijk terug en betuig diepe spijt en berouw over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid.”

Koningin Máxima moest tijdens deze herdenking zo af en toe een traan laten die steeds van betekenis veranderde. Soms naar aanleiding van een komisch optreden, maar vaker nog om de aangrijpende verhalen. Gelukkig vergeet ze bij dit soort gelegenheden nooit haar zonnebril mee te nemen. Na een toespraak van burgemeester Van der Laan die eraan herinnerde dat een groot deel van de Amsterdamse grachtengordel met de opbrengsten van de slavenhandel is gefinancierd, werden er kransen gelegd bij het slavernijmonument. Hoewel de NOS ons tijdens de journaals al een hele ochtend had ‘voorgelogen’ dat het Koninklijk paar ook een krans zou leggen, gebeurde dit niet. Het stond overigens ook niet in het draaiboek. Toen tot slot de Redemption song van Bob Marley werd gezongen door Shirma Rouse en Luna Mae, zong Koningin Máxima uitgebreid mee (!). Nadat het Koninklijk paar vertrokken was ging het feestje in het Oosterpark gewoon verder. Op vier podia traden uiteenlopende artiesten op en verder werd de middag gevuld met vele educatieve voorstellingen, films en muziek.


Foto's: © Screenshots NOS en  PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

1 opmerking:

  1. Zonnebril kan echt niet bij een koningin! Wanneer je de ogen van iemand niet kunt zien, hoeft hij er eigenlijk helemaal niet bij te staan!

    BeantwoordenVerwijderen