Oranje nieuws – 8 & 9 juli 2013 | De Oranjes

dinsdag 9 juli 2013

Oranje nieuws – 8 & 9 juli 2013

Koninklijk paar bezoekt Joodse Gemeente in Amsterdam

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben maandagmiddag een bezoek gebracht aan de Joodse Gemeente Amsterdam. 

Het Koninklijk paar werd onder andere rondgeleid door de synagoge en sprak met vertegenwoordigers van joodse organisaties, studenten, scholieren en leerkrachten van joodse scholen. Koning Willem-Alexander – die zijn blauwe keppel weer droeg – en Koningin Máxima kregen verder een uitgebreide uitleg over het interieur van de synagoge en lieten een zegen van opperabijn Aryeh Ralbag over zich heen komen, wat eindigde met de woorden: “Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, U heeft onze Joodse Gemeente met Uw bezoek een grote eer bewezen.”

Koningin Máxima bezoekt Best Buddies en stadstuin Emma’s Hof
“Mijn dochters hebben nu ook een eigen tuin”

Koningin Máxima heeft vanmiddag twee onaangekondigde werkbezoeken gebracht aan twee van de drie winnaars van de Oranje Fonds Kroonappels. Na een bezoek aan de Best Buddies in Leiden, wandelde de Koningin door de Stadstuin Emma’s Hof in Den Haag.

De Koningin werd aan het begin van de middag ontvangen bij het LAKtheater in Leiden, waar enkele ‘stelletjes’ van Best Buddies een workshop dansen aan het volgen waren. Deze mensen zijn niet toevallig bevriend geraakt maar (vrijwillig) door Best Buddies Nederland aan elkaar verbonden. Best Buddies realiseert namelijk door héél Nederland vriendschappen tussen studenten en jongeren met een (licht) verstandelijke beperking. Doel van het hele proces is om de sociale integratie van jongeren met een verstandelijke beperking te bevorderen en jongeren zonder verstandelijke beperking te stimuleren tot actief burgerschap. De vriendschappen verlopen uiteraard niet altijd vlekkeloos,  maar vanmiddag was daar niets van te merken. De ontmoeting met Koningin Máxima was vooral gezellig. De groep deelnemers trad tot slot zelfs op met de in de ochtend geleerde dans.

Het zomerse jurkje die ze eerder in 2011 op Sint Eustatius al eens droeg, kon de Koningin vandaag in eigen land ook eens aantrekken vanwege het mooie weer. Na het bezoek aan Best Buddies ging de reis dan ook niet naar huis, maar naar de mooie stadstuin – Emma’s Hof – in Den Haag. Emma’s Hof kreeg in april ook een Kroonappel, omdat ze al enkele jaren als een soort ‘openlucht buurthuis’ fungeert en volledig draait op de inzet van ruim honderd vrijwilligers. Bovendien besteed de stadstuin het bedrag wat aan de Kroonappel verbonden is ook nog eens goed. Het bedrag van maar liefst 50.000 euro zal worden besteed – als je de bewoners wilt geloven – aan een toegangspoort, het opknappen van een wintertuin, een opslagplaats, en een werkplaats. Ook het realiseren van een toilet staat op de planning, want als je uren in deze tuin verblijft, is het wel prettig om ter plekke ook naar het toilet te kunnen. Katten zouden er geen probleem van maken en gewoon een territorium markeren, maar dat doe je als mens niet. Zeker niet als je onder het Oranje Fonds ‘valt’ en je een tuin waar veel werk in zit met buurtbewoners deelt.

Terwijl enkele mensen aan het werk waren, zaten er ook een paar uit te rusten op een reusachtige mozaïekbank. Een van hen kon het niet laten de Koningin aan te spreken en vroeg: “Waar zijn uw dochters nou? Zij hadden het hier leuk gevonden”. Waarop de Koningin reageerde: “Ja, maar die zitten op school!” En dat zaten ze ook. Het midden van het land heeft immers nog geen vakantie. Tijdens de rondleiding door de tuin kreeg Koningin Máxima van zowel vrijwilligers en vaste bezoekers toelichting op de totstandkoming, inrichting en functies van Emma’s Hof. Bij het afscheid kreeg ze nog drie pakjes zaadjes aangeboden voor de prinsesjes. “Dat is fantastisch!” riep de enthousiaste Koningin. “Die gaan we planten, want ze hebben een eigen tuin nu.”Foto's: © Oranje Fonds/Bart Homburg en screenshot Omroep West

Geen opmerkingen:

Een reactie posten