Oranje nieuws – 14 & 15 juli 2013 | De Oranjes

maandag 15 juli 2013

Oranje nieuws – 14 & 15 juli 2013

Koning Willem-Alexander opent European Youth Olympic Festival

Koning Willem-Alexander heeft zondagavond het ‘European Youth Olympic Festival’ geopend in stadion Galgenwaard –  bekend van voetbalclub FC Utrecht. 

Foto's: ©  Screenshot Rijksoverheid en
EYOD
De openingsceremonie van het evenement voor jonge Europese atleten had veel weg van de echte Olympische Spelen. En omdat de twaalfde editie van de EYOD dit keer in Nederland plaatsvind, speelden Nederlanders dan ook de hoofdrol tijdens de openingsceremonie. De vlam werd het stadion binnengedragen door onder andere ex-wielrenster Leontien van Moorsel en voormalig rolstoeltennisser Esther Vergeer. (Oud) sporters als Floris Jan Bovelander, Laura van der Heijden, Edith Bosch, Ruben Houkes en Bas van der Goor hadden de eer om de Olympische vlag te dragen. De avond werd verder muzikaal omlijst door optredens van Gers Pardoel, Ben Saunders, en Fabiënne Bergmans.

De 2300 jongeren uit 49 landen werden rond negen uur allemaal toegesproken door Koning Willem-Alexander. Met een openingsbabbel opende hij symbolisch de wedstrijdweek, bestaande uit de sporten atletiek, basketbal, handbal, judo, tennis, turnen, volleybal, wielrennen en zwemmen. Kort daarvoor had de Koning al een praatje gemaakt met de Nederlandse sporters. Hij benadrukte toen dat het (nu) nog niet om de prestaties moet gaan, maar dat ze vooral moeten genieten: “Nu gaan jullie genieten en in de toekomst gaan jullie medailles halen, oké?!”Prinses Laurentien spreekt op ‘The European International Model United Nations’


Prinses Laurentien was vandaag een van de sprekers op ‘The European International Model United Nations’ (TEIMUN) in Den Haag.

Deze internationale studentenconferentie wordt al voor de 26e keer gehouden, en dit keer dus in Nederland. Jongeren spelen de hele week de Verenigde Naties en Europese Unie na. Daarnaast debatteren ze over internationale vraagstukken. Als Speciaal Gezant voor Geletterdheid bij UNESCO sprak de prinses de ruim 250 studenten uit meer dan tachtig landen toe. Ze heeft al wat jaren ervaring, want in maart 2009 kreeg de prinses de vraag of ze met al haar kennis voor de aanpak van laaggeletterdheid de functie van Speciaal Gezant voor Geletterdheid wilde uitoefenen.

Behalve Prinses Laurentien, zullen gedurende de week nog meer ervaringsdeskundigen met een baan binnen een organisatie van de Verenigde Naties de studenten toespreken. Koningin Máxima in ieder geval niet. Die heeft voorlopig vakantie..

3 opmerkingen:

 1. Handig nieuws overzicht weer! Leuk dat de troonswisseling kopfoto weer even terug is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, deze had er nog niet boven gestaan en de 'inhuldiging foto' ging inmiddels een beetje vervelen.. Deze is ook wat zonniger :)

   Verwijderen
  2. De kopfoto is heel leuk Vivian. Koning Willem Alexander doet het heel leuk. Vooral met kinderen. Vind wel dat hij met volwassenen iets minder toegankelijk moet worden. Hij moet wel koninklijke waardigheid behouden. Net als zijn moeder en overgrootmoeder

   Verwijderen