BELGIË: Filip is de nieuwe Koning der Belgen | De Oranjes

zondag 21 juli 2013

BELGIË: Filip is de nieuwe Koning der Belgen

Ook België heeft sinds vandaag een nieuwe Koning. De dag begon met een traditionele dienst in de Sint-Michiels – en Sint – Goedelekathedraal. Daarna ondertekende Koning Albert om 10.45 uur in het paleis de akte van troonsafstand. Na een uur zónder regerende Koning, lijmde Filip een uur later het Koninklijk Huis weer aan België vast door in het parlement de eed af te leggen.


Foto: ©  PPE/v.d. Werf, www.ppe-agency.com
De zevende Koning der Belgen arriveerde na een kort nachtje slapen (gisteren vonden er ook al wat festiviteiten plaats) als prins met zijn familie bij de Sint-Michiels – en Sint – Goedelekathedraal in Brussel. De Te Deum-viering werd dit jaar door alle leden van de familie (op de kinderen na) bijgewoond. Het is traditioneel het begin van elke Nationale Feestdag, en dit jaar wat vervroegd in verband met de troonswisseling. Met een katholieke lofzang werd herdacht dat Koning Leopold I als eerste Koning van België op 21 juli 1831 werd ingehuldigd. Vanwege de recente troonswisseling werd – ongebruikelijk – vaak geapplaudisseerd tijdens de dienst. Geen bijzonder nieuws meer, maar door media altijd nog trouw opgenoemd is de afkomst van de kleding. Uiteraard was – zoals altijd – Edouard Vermeulen van modehuis Natan opgeroepen om Koningin Paola, Prinses Claire en Prinses Mathilde te kleden. Prins Laurent was echter een verrassendere verschijning; hij besloot zijn zonnebril – ongeacht of hij binnen of buiten was – gewoon op te houden.

In tegenstelling tot Koningin Fabiola – die na de dienst meteen in haar rolstoel naar de auto werd gereden en dus al naar het paleis vertrok, besloten Koning Albert, Koningin Paola, Kroonprins Filip, Kroonprinses Mathilde, Prinses Astrid, Prins Lorenz, Prins Laurent en Prinses Claire het publiek nog wat aandacht te geven. “Merci, Albert” en “Vive le roi!” werd er geroepen. De Belgische Koninklijke familie heeft namelijk meer Franstalige fans dan Nederlandse.. Mensen verdrongen elkaar om cadeautjes aan te bieden aan het vertrekkende en het beginnende Koninklijk paar. Voor Astrid en Laurent en hun echtgeno(o)t(e) was er beduidend minder belangstelling, maar dat leek hen niet te deren. De zonnebril steviger op zijn neus drukkend plofte Prins Laurent op de achterbank voor de rit terug naar het Koninklijk paleis. Na vele handen te hebben geschud stapten Albert, Paola, Filip en Mathilde ook eindelijk in de auto’s. Voor het eerst in de Belgische geschiedenis vond in het Koninklijk Paleis een vrijwillige abdicatie plaats. De troonzaal waar de gebeurtenis zich afspeelde, was slechts een keer eerder decor van een (politiek gedwongen) abdicatie – op 16 juli 1951. Voordat hij de belangrijke handtekening zette, nam Koning Albert het woord in afwisselend Nederlands, Frans en Duits (om iedereen tevreden te stellen) Hij bedankte de premier en de voorzitters van de Belgische partijen voor hun inzet om in moeilijke omstandigheden een regering te vormen. Ook bedankte hij zijn vrouw, Koningin Paola, in het Frans: "Dank je wel en een dikke kus". Door deze woorden raakten zowel Koningin Paola als Prinses Mathilde diep ontroerd. Ook sprak hij zijn zoon toe: “Straks zal u onze zevende koning zijn. We weten dat u zich richt op de zorgen van het volk en u zult inzetten voor de Belgische bevolking. En zijn er zeker van dat u zult slagen in het volbrengen van uw nieuwe taken. Je hebt alle kwaliteiten van het intellect en het hart om ons land goed te dienen." Tot slot sprak Albert de wens uit dat België een inspiratiebron blijft voor Europa. Na een omhelzing tussen vader en zoon werd de akte op tafel gelegd. Rond half elf legde Albert met zijn handtekening definitief het koningschap neer. België had toen even geen regerend staatshoofd.



Anders dan in ons land is na de ondertekening van de akte van abdicatie niet automatisch de troonopvolger Koning. Pas na de beëdiging is aantreden als nieuwe Koning officieel. In de tussentijd neemt de federale regering het koninklijk gezag waar, zo is vastgelegd in de Belgische grondwet. Aangezien er nu slechts een uurtje tussen zat, hoefden er nog geen (Koninklijke) werkzaamheden verricht te worden ;).

Hetzelfde stofje.. 
Filip en Mathilde werden per open Mercedes naar het parlement gebracht. De auto reed stapvoets, zodat alle mensen langs de kant het paar goed kon zien. Bij het parlementsgebouw waren ondertussen alle genodigden en ook de Koninklijke familie al aangekomen. Voor het eerst vandaag verschenen daar ook de vier kinderen; Prinses Elisabeth, Prins Gabriël, Prins Emmanuel en Prinses Eleonore. De meisjes droegen net als de andere vrouwelijke leden van de familie een creatie van Edouard Vermeulen. De stof van de jurkjes is overigens een ‘oude bekende’ van Máxima die ook een kledingkast vol Natan heeft. Omdat de troonswisseling in Nederland nog maar zo kort geleden is, blijf je als mens toch vergelijken. Een bijzondere verschil is ook dat Koning Filip met zijn aantreden als Koning de troon bestijgt als viersterrengeneraal en Koning Willem-Alexander juist ontslag nam uit de krijgsmacht, omdat zijn functie als Koning daarmee niet te verenigen is. Toen iedereen op zijn/haar plek zat kwam Filip binnen. Hij werd vanaf de troon eerst zelf toegesproken door de voorzitter van het parlement, maar nam ook zelf het woord. In zijn toespraak bedankte hij zijn vader voor de twintig jaar die hij het land gegeven heeft: "Gedurende twintig jaar heeft u een vertrouwensband tussen de koning en het Belgische volk hernieuwd en onderhouden door een toegankelijke koning te zijn, met een warm en diep menselijk gelaat. U was een luisterend en geëngageerd Staatshoofd." Ook sprak hij enkele woorden tot zijn vrouw: "Lieve Mathilde, sinds vele jaren heb jij je met heel je hart ingezet in talrijke activiteiten. Je hebt een aangeboren zin voor menselijk contact. Met onze dierbare kinderen beginnen wij vol vertrouwen aan dit nieuwe hoofdstuk van ons leven en van ons land." In de drie landstalen legde hij vervolgens de eed af. Laten wij het voor het gemak bij de Nederlandse versie houden: "Ik zweer dat ik de Grondwet en de wetten van het Belgische volk zal naleven, 's Lands onafhankelijkheid handhaven en het grondgebied ongeschonden bewaren." 




Via dezelfde route reed de familie weer terug naar het paleis; daar zwaaiden ze op het balkon van het paleis naar de mensen. Er werd zelfs even (voorzichtig) gekust door het nieuwe Koningspaar.

Foto's: ©  PPE/Nieboer, v.d. Werf en Guido Ohlenbostel, www.ppe-agency.com

Foto: ©  PPE/Nieboer,  www.ppe-agency.com
In z’n eentje bezocht Koning Filip rond twee uur het graf van de Onbekende Soldaat, die het Nationaal Congres van 1830 herdenkt. Samen met de minister van Defensie Pieter de Creme en premier Di Rupo legde hij een krans neer bij het graf. De ceremonie werd echter kort verstoord door iemand die “Leve de Republiek” riep. Andere mensen probeerden deze republikein te overschreeuwen met “Leve de Koning!”. Tegen het einde van de middag inspecteerde Filip de burgerlijke en militaire troepen en was vervolgens met de bijna voltallige Koninklijke familie aanwezig bij het jaarlijkse defilé op het Paleizenplein. Aan het defilé – dat iets korter was dan andere jaren – namen ook een aantal Nederlanders mee, onder wie de commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Ook deden een detachement van de 13e gemechaniseerde brigade uit Oirschot en twee Fennek-verkenningsvoertuigen mee. Verder liep de koninklijke militaire Kapel Johan Willem Friso mee. In de lucht was een Nederlandse NH90-helikopter te zien.

Vanavond woonde het nieuwe Koningspaar in het Warandepark diverse festiviteiten bij. Op iedere Nationale Feestdag staan hier kraampjes en kermisattracties. Onverwacht zorgde Filip voor een verrassing; er werd bekend dat hij om 22.00 uur vanaf het balkon van het paleis een toespraak zou houden. Mensen verzamelden zich en wachtten in spanning af. Uiteindelijk kwam hij pas rond tien voor half elf tevoorschijn, gearmd met Mathilde. De Koning was zo laat op de avond wat losser dan eerder op de dag en gaf zijn vrouw de een na de andere zoen. Hij pakte de microfoon en sprak in afwisselend Nederlands en Frans de volgende zinnen: "Dank u voor uw aanwezigheid, dank u dat u alles samen met ons viert. We hebben een prachtige dag beleefd. Dank voor uw steun en uw vertrouwen. Laat ons fier zijn op ons mooie land. We wensen u nog een mooi feest. Laat ons samen genieten van het vuurwerk. Leve België!" En inderdaad. Met een prachtig en groots vuurwerk werd de dag rond 23.00 uur afgesloten.

5 opmerkingen:

  1. t was toch een geweldige dag. Ik geniet nog erg na met deze foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooii verslag en ben benieuwd naar je verslag van het laatste deel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie foto's. Mathilde zag er mooi uit in drie verschillende jurken. De prinsesjes hadden ook hun eigen jurk mogen tekenen. Hoorde ik gisteren bij rtl boulevard. Alleen de jongste maakte het niet uit, als ze maar een rood strikje in haar haar mocht. Dat de jongens in pak waren vind ik niet zo mooi. Het zijn net mannetjes in t klein en geen kinderen. Zonder pak kan je ze toch ook netjes aankleden? Maar ieder zijn smaak

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een geweldig mooi verslagje. Ben er erg blij mee, want die dag was ik op vakantie en heb er toen niets van vernomen. Maar zoals jij het verwoord hebt, is het net of ik er zelf bij was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt! Ik zie echter dat ik deze zin: Momenteel is er even pauze, maar vanmiddag nemen de oude en de nieuwe Koning samen het defilé af op het Paleizenplein. Het is immers ook nog gewoon Nationale Feestdag. - nog even moet verwijderen.. En dan klopt het weer ;)

      Verwijderen