Oranje nieuws – 27 t/m 29 juni 2013 | De Oranjes

zaterdag 29 juni 2013

Oranje nieuws – 27 t/m 29 juni 2013

Koningin Máxima op Oranje Fonds pad in Limburg

Tijdens de provincierace vloog ze door Limburg, maar donderdag bracht Koningin Máxima er een wat langere tijd door. In Maastricht en Brunssum bezocht ze twee projecten van het Oranje Fonds.

Foto's: © Oranje Fonds/Bart Homburg
Een onderzoek naar leven met minder geld van de Stichting LIFT heeft het initiatief ‘De Budgetkring’ opgeleverd. Resultaten van dit onderzoek zijn toegepast in de aanpak van de Budgetkring en verwerkt in de lesbundel Gelukkig met Genoeg dat tijdens het traject van een Budgetkring gebruikt wordt. Maastricht is de eerste gemeente in Nederland waar Budgetkringen georganiseerd worden. De bedoeling is om dit project ook landelijk te introduceren, en dat gaat vast wel goed komen nu de Koningin met haar komst er extra (landelijke) aandacht aan heeft gegeven. Tijdens het onaangekondigde bezoek sprak de Koningin – onder het genot van een bonbon - maar liefst anderhalf uur met de initiatiefnemers van de Budgetkring, deelnemers, vrijwilligers en vertegenwoordigers van Maastrichtse instellingen. De mensen waren voor – én achteraf zo blij met haar komst, dat een van hen tegen een aanwezige journalist riep dat het “de kroon op het werk” is.  Na haar bezoek aan de Budgetkring ging de Koningin nog lang niet naar huis, want voor een ander initiatief van het Oranje Fonds – Perron 045 – had ze ook ruim een uur ingepland. Het CMWW (Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk) zet zich met Perron 045 in om jongeren van 18-23 jaar zonder diploma, te ondersteunen bij het alsnog behalen van hun startkwalificatie. De methodiek combineert mentor begeleiding, training en talentontwikkeling om aan de slag te gaan met een persoonlijk ontwikkelingsplan. De Koningin liet zich informeren over het achterhalen van de oorzaak van de (dreigende) schooluitval en het bouwen van een sociaal netwerk om de jongere te helpen zijn of haar weg te vinden. Een aantal van dit soort jongeren had nadat ze hoorden dat Máxima in aankomst was in ieder geval de weg naar het CMWW sneller dan ooit gevonden. Ze mochten vertellen over de ondersteuning die ze wel/niet gevoeld hebben van dit initiatief, en maakten zelfs grapjes over het diploma dat ze niet gehaald hadden. Koningin Máxima besloot ook maar mee te lachen…


Máxima maakt aantekeningen..

Prinses Beatrix bezoekt tentoonstelling ‘Het Paleis en de Dam’

Foto: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Prinses Beatrix woonde donderdagochtend in het Koninklijk Paleis de opening van de tentoonstelling ‘Het Paleis en de Dam, 400 jaar hart van de Amsterdamse grachten’ bij.

De prinses voelt zich zo thuis in het paleis, dat ze er een deel van haar kledingkast heeft hangen. Zoals wel vaker arriveerde Prinses Beatrix in een ander pakje, dan dat ze daadwerkelijk bij de opening droeg. Als eerste bezoeker van de tentoonstelling die ingaat op de relatie van het paleis én de Dam liet ze zich uitgebreid informeren. Maar veel was voor haar immers al bekend, vooral de film met historische beelden van grote gebeurtenissen die zich in het Koninklijk Paleis afspeelden. Natuurlijk is daar ook de recente troonswisseling aan toegevoegd.

Het gewone publiek kon donderdagmiddag al (gratis bovendien) in het paleis terecht om de tentoonstelling te bekijken. De gratis middag werd in het leven geroepen om de opening ‘zo breed mogelijk te delen en het gebouw en het plein wederom met elkaar te verbinden’.


Koning Willem-Alexander reikt Erekruis in de Huisorde van Oranje uit

Koning Willem-Alexander heeft vandaag het Erekruis in de Huisorde van Oranje aan de heer Klarenbeek uitgereikt.

De Koning vond het vertrek van de heer J.A. Klarenbeek als zijn Particulier Secretaris een goede reden om hem het Erekruis in de Huisorde van Oranje te verlenen.

De Huisorde van Oranje werd op 19 maart 1905 al door Wilhelmina ingesteld en wordt verleend aan mensen die zich ten aanzien van de Koning verdienstelijk hebben gemaakt. Het Erekruis – wat Klarenbeek nu ontvangen heeft – wordt aan een breed lint op de linkerborst gedragen.

Prinses Beatrix bij viering 150 jaar LGOG

Prinses Beatrix was vrijdag aanwezig bij de viering van 150 jaar Limburgs Geschied – en Oudheidkundig Genootschap. 

Donderdag was Koningin Máxima al in Limburg op bezoek, en nu de prinses weer. De Oranjes lijken dus wel graag het zuiden van het land op te zoeken, en dan dus vooral in Limburg. Het LGOG, opgericht in 1863, ruim 20 jaar nadat de definitieve contouren van de Provincie Limburg, toen nog Hertogdom Limburg genaamd, duidelijk werden, heeft als belangrijkste doelstelling het bij elkaar brengen van professionals en liefhebbers van de historie, in het bijzonder amateurs, om op een wetenschappelijk verantwoorde manier de Limburgse geschiedkunde te beoefenen in al haar facetten. Tijdens de viering kreeg de prinses- die sinds 1982 beschermvrouwe is- het eerste deel van 'Limburg Een geschiedenis' aangeboden, en schreef ze iets in het gastenboek.


Koningin Máxima bezoekt Startupbootcamp Demo Day en RoboCup 2013

Dat een Koningin van alle markten thuis moet zijn blijkt wel. Vrijdagochtend bezocht Koningin Máxima de Startupbootcamp Demo Day, en ’s middags was ze – als een van de weinige vrouwen – toeschouwer bij een robot voetbalwedstrijd.

Startupbootcamp (of SBC) is een Europees startup accelerator-programma met een mentor- en alumni-netwerk dat zich uitstrekt over meer dan veertig landen. Het programma biedt ondernemers de kans om drie maanden lang intensief samen te werken met meer dan 100 mentoren met verschillende soorten expertises. Door actieve mentoring van ervaren lokale en internationale ondernemers, startkapitaal, een gratis werkplek en tal van sponsordeals kunnen de startups in drie maanden tijd de progressie maken die normaal jaren vergt, waar natuurlijk niemand energie voor heeft. Koningin Máxima woonde het ochtendprogramma van de Startupbootcamp bij en zag tal van presentaties van startende ondernemers aan zich voorbij komen. Ook sprak ze met deelnemers over ondernemerschap in het digitale tijdperk.

In Eindhoven vind deze dagen het robot wereldkampioenschap (RoboCup 2013) plaats. De organisatie leek het wel leuk dat er een lid van het Koninklijk Huis een wedstrijd zou bijwonen. En zo geschiedde. Koningin Máxima kwam naar RoboCup wat gericht is op het promoten van techniek en het versnellen van de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare robottechnologie voor de samenleving. Toen de Koningin de grote hal betrad, kreeg ze voor het eerst een bloemetje overhandigt van een robot. Robot Amigo om precies te zijn, die in ruil voor het boeketje graag een blikje Cola wilde. Veel spontaniteit zat er niet bij. De robot was van te voren geprogrammeerd, het bloemetje hield hij al vast en het blikje Cola stond al klaar. Desalniettemin was de Koningin zeer onder de indruk van het ‘talent’ van Amigo. Hij was ten minste niet zo ‘verlegen’ als de menselijke bloemenkinderen. Na een korte uitleg en demonstratie van de internationale robotica (zoals het ontwikkelen van een dansrobot) bekeek de Koningin de wedstrijd tussen Tech United en Water uit China bij. Tech United Eindhoven won uiteindelijk met 2-0. De Koningin liet zich als een enthousiaste supporter zien, maar zit waarschijnlijk toch liever op een tribune van een menselijke voetbalwedstrijd – hoewel die tegenwoordig ook niet altijd meer menselijk te noemen zijn..


Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Koning Willem-Alexander bij Veteranendag

Foto: ©  PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Koning Willem-Alexander heeft vandaag de jaarlijkse Veteranendag in Den Haag bijgewoond, die vandaag ook nog eens precies op de verjaardag van Prins Bernhard was.

In de Ridderzaal begon de dag vandaag met een bijeenkomst. Daar richtte Minister-president het woord tot de Koning: "Uw grootvader, Prins Bernhard, was, is en blijft de veteraan der veteranen. En met uw aanwezigheid hier in de Ridderzaal geeft u de duidelijke boodschap af dat u als koning de traditie van verbondenheid met onze veteranen wilt voortzetten. Ik weet zeker dat ik namens al die veteranen mag zeggen: zeer veel dank daarvoor." Vervolgens werden er op het Binnenhof medailles uitgereikt aan enkele veteranen voor hun inzet. Andere jaren deed Willem-Alexander dit ook, maar door zijn aantreden als Koning heeft hij natuurlijk geen militaire functie meer.

Na de ceremonie op het Binnenhof nam de Koning op de Kneuterdijk het defilé af.

4 opmerkingen:

  1. dat met de verschillende kleren bij Beatrix is mij ook al opgevallen. Jammer zijn er geen beelden van haar in Maastricht van 28.6. Of heb jij iets gevonden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik loop een beetje achter, dus ik moet daar nog een stukje tekst over schrijven. Wellicht vind ik ook nog beelden!

      Verwijderen